Πόσο έχουν αυξηθεί φέτος τα ακτοπλοϊκά στην Ελλάδα;

ploio-ellada
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Για πολλούς το πλοίο είναι μονόδρομος για τις διακοπές και η αλήθεια είναι αν δεν περάσεις ώρες στο κατάστρωμα αγναντεύοντας τη θάλασσα, κάτι λείπει. Οι τιμές, ωστόσο, έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με νέα μελέτη να μας δείχνει τις αυξήσεις στην Ελλάδα και τη θέση της στην Ευρώπης της ακρίβειας.

Μακριά από τη φασαρία των συχνά πολυσύχναστων αεροδρομίων και σταθμών, το ταξίδι με πλοίο αποτελεί μια πιο χαλαρή ταξιδιωτική εμπειρία, συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Με αυτό το σκεπτικό, η Vivanoda, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ειδικεύεται στην αναζήτηση ακτοπλοϊκών, λεωφορειακών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών εισιτηρίων, ανέλαβε μια φιλόδοξη μελέτη για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην Ευρώπη, με στόχο να αναλύσει τις διακυμάνσεις των ναύλων ανάλογα με διάφορα κριτήρια, όπως ο προορισμός, η απόσταση και η εποχικότητα.

Η μελέτη, η οποία «ξεσκόνισε» δεκάδες χιλιάδες ναύλους σε εκατοντάδες ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ευρώπη, καθώς και διελεύσεις προς την Τουρκία και τις χώρες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία), αποσκοπεί στην παροχή μιας ολοκληρωμένης επισκόπησης του σημερινού τοπίου των ναύλων. Επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις τιμές, αφήνοντας κατά μέρος παράγοντες όπως η ποιότητα των υπηρεσιών επί του πλοίου, οι διαφορές στους μισθούς του προσωπικού και οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών.

Με την αναπαραγωγή των συνθηκών της μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2023, η έκδοση 2024 καθιστά δυνατή τη σύγκριση των τάσεων των τιμών ανάμεσα στα δύο έτη, παρέχοντας στους ταξιδιώτες και τους επαγγελματίες του κλάδου πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις των ναύλων.

Τα βασικά σημεία της μελέτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

  • Οι ακτοπλοϊκές διελεύσεις προς Τυνησία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Σουηδία έχουν τον χαμηλότερο δείκτη τιμών.
  • Αντίθετα, οι ακτοπλοϊκές διελεύσεις προς την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μαρόκο έχουν τους υψηλότερους δείκτες τιμών.
  • Οι συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και οι συνδέσεις μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας είναι αναλογικά οι ακριβότερες στην Ευρώπη.
  • Οι συνδέσεις μεταξύ Γερμανίας και Λιθουανίας ή Λετονίας είναι οι λιγότερο ακριβές σε σχέση με τη διανυόμενη απόσταση.
  • Όσο πιο σύντομη είναι η διέλευση, τόσο πιο ακριβή είναι.
  • Σε όλη την Ευρώπη, οι τιμές είναι κατά μέσο όρο υψηλότερες από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Είναι επίσης ελαφρώς υψηλότερες τα Σαββατοκύριακα.

Τι γίνεται με την Ελλάδα;

  • Η Ελλάδα είναι η 11η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη για να ταξιδέψει κανείς με πλοίο (όπως το 2023).
  • Ο δείκτης τιμών για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σχέση με το 2023.
  • Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά (ιδίως το δρομολόγιο Χίος - Τσεσμέ) είναι μακράν τα πιο ακριβά, ενώ τα δρομολόγια προς την Ιταλία είναι τα φθηνότερα.
  • Η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα από τη Βενετία ή την Ανκόνα, καθώς και το δρομολόγιο μεταξύ Μυκόνου και Λήμνου είναι τα φθηνότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη χώρα.
  • Οι τιμές των καθημερινών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 11% τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι τιμές του Σαββατοκύριακου παρέμειναν σταθερές.

Δείτε περισσότερα εδώ