Δροσιζόμαστε στους παραδεισένιους καταρράκτες Κράβιτσα της Βοσνίας

katarraktes-krabitsa
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Περίπου μία ώρα μακριά από το Μόσταρ, οι καταρράκτες Κράβιτσα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι μια πανέμορφη όαση δροσιάς, σε ένα τοπίο μέσα στη φύση.

Οι καταρράκτες Kravice ή Kravica, είναι ένα από τα πιο όμορφα φυσικά αξιοθέατα στην περιοχή της Ερζεγοβίνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που αξίζει να επισκεφτείτε αν βρεθείτε στα μέρη. Βρίσκονται στον ποταμό Trebižat και ολόκληρη η περιοχή προστατεύεται από το κράτος, παραμένοντας ωστόσο ανοιχτή για το κοινό, για επισκέψεις, πικνίκ, κατασκήνωση, ακόμη και για κολύμπι.

Η φύση τριγύρω είναι υπέροχη, με αγριολούλουδα, λεύκες και συκιές παντού και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τεχνητοί σχηματισμοί κοντά στους καταρράκτες που να παρεμβαίνουν στο πλήρες φυσικό περιβάλλον της τοποθεσίας. Τριγύρω, ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό καφέ για να καθίσετε, ενώ μπορείτε να κάνετε και κάμπινγκ στην περιοχή.

Ο καταρράκτης Kravice έχει ύψος περίπου 25 μέτρα και χωρίζεται σε 20 καταρράκτες, ενώ η λίμνη από κάτω έχει ακτίνα περίπου 120 μέτρα. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για επίσκεψη με τη φύση να οργιάζει, αλλά και το καλοκαίρι θα απολαύσετε τη δροσιά του μέρους, η οποία είναι άκρως αναζωογονητική. Σημειώστε, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων και θερμών καλοκαιρινών μηνών, ένα εκπληκτικό φυσικό φαινόμενο λαμβάνει χώρα το μεσημέρι. Η ζέστη κάνει μέρος του νερού της λίμνης να ανεβαίνει και να δημιουργεί έναν σχηματισμό που μοιάζει με ομίχλη στην κορυφή της κοιλάδας, ενώ δημιουργείται ένα φυσικό στρώμα σκιάς ενάντια στον καυτό ήλιο και κρατά τη θερμοκρασία χαμηλά για τους ανθρώπους που κάθονται στην αμμώδη παραλία από κάτω ή κολυμπούν στη λίμνη. Εκτός από τον καταρράκτη, υπάρχει η δυνατότητα να εξερευνήσετε και τον ίδιο τον ποταμό Trebižat μέσω βόλτας με κανό.

Θεόφιλος Μπάμπουλης/PointofView

default

Στην κοντινή φυσική σπηλιά θα θαυμάσετε σχηματισμούς σταλακτιτών, ενώ κοντά υπάρχει κι ένας παλιό μύλος κι ένα ιστιοφόρο που αξίζει να δείτε. Σημειώστε ότι ο καταρράκτης Kravice είναι επισκέψιμος από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και στη συνέχεια «κλείνει» για το κοινό, καθώς ο χειμώνας καθιστά την περιοχή ακατάλληλη.  

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube μας βοηθά να απολαύσουμε όμορφα μέρη από ψηλά, ανακαλύπτοντάς το μεγαλείο τους από μια διαφορετική οπτική.