Το αμερικανικό Forbes προτείνει 3 κορυφαίους προορισμούς για το καλοκαίρι -Ανάμεσά τους κι ένα ελληνικό νησί

paros
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Μαζί με το Μαυρίκιο και τη Σρι Λάνκα, η Πάρος βρίσκεται στην κορυφαία τριάδα καλοκαιρινών προορισμών σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes και της δημοσιογράφου Kathleen Peddicord.

Το 2024 έχει ξεκινήσει δυναμικά, με το πρώτο τρίμηνο ο παγκόσμιος τουρισμός να φτάνει στο 97% των προ της πανδημίας επιπέδων. Περίπου 285 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν διεθνώς από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, δηλαδή 20% αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Την καλοκαιρινή περίοδο, τα ταξίδια αυξάνονται και το Forbes προτείνει 3 προορισμούς, ανάμεσά τους και την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Πάρο, συμβουλεύοντας την αποφυγή των τουριστικών hotspot.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «Με χιλιάδες νησιά, εκπληκτική θέα και αστραφτερά μεσογειακά νερά, η Ελλάδα είναι ένας αιώνια δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Δέχεται 31,3 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, γεγονός που την καθιστά τη 13η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Η δημοτικότητά της δεν δείχνει σημάδια εξασθένισης και αν οι ταξιδιωτικές τάσεις του περασμένου έτους αποτελούν ένδειξη, η Ελλάδα θα είναι και φέτος πολυσύχναστη το καλοκαίρι».

Κάνοντας μια αναφορά στις υπερπλήρεις δημοφιλείς περιοχές της Ελλάδας πέρσι, στην Ακρόπολη που κατακλύστηκε από τόσους πολλούς επισκέπτες που οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να περιορίσουν τον αριθμό των ημερήσιων επισκεπτών σε 20.000, αλλά και στις τεράστιες ουρές για φωτογραφίες που σχηματίστηκαν σε εμβληματικά σημεία της Μυκόνου και της Σαντορίνης, το δημοσίευμα καταλήγει να προτείνει την Πάρο ως εναλλακτική.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αντί να παλέψετε με τα πλήθη, όσοι επιθυμείτε μια δόση χαλάρωσης εμπνευσμένης από τα ελληνικά νησιά θα πρέπει να αναζητήσετε την Πάρο, μια εναλλακτική λύση χαμηλών τόνων σε σχέση με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Πρόκειται για ένα κυκλαδίτικο νησί, όπως ακριβώς και τα δύο πιο διάσημα αντίστοιχα, οπότε η γοητεία του είναι η ίδια. Διαθέτει ασβεστωμένα κτίρια ντυμένα με μπουκαμβίλιες και όμορφες παραλίες στο Αιγαίο Πέλαγος, καθώς και μια ποικιλία από εστιατόρια, ξενοδοχεία και μέρη για ψώνια. Η εξερεύνηση με σκάφος, η επίσκεψη στην Αντίπαρο (το μικροσκοπικό αδελφό νησί της) για γαλήνιες, παρθένες παραλίες, η απόλαυση τοπικών πιάτων με θαλασσινά και η επίσκεψη σε αρχαία ερείπια είναι μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εδώ».

Το δημοσίευμα συνεχίζει «Ενώ η Πάρος είναι αυτή τη στιγμή μια πιο ήρεμη εναλλακτική λύση στα νησιά της Ελλάδας που πάσχουν από υπερτουρισμό, το αστέρι της ανεβαίνει. Αναφέρεται μεταξύ των "24 καλύτερων προορισμών για το 2024" του Condé Nast Traveller, ενώ A-listers όπως ο Tom Hanks και ο Jeff Bezos έχουν εντοπιστεί στην Πάρο και στα νερά της. Πρόσφατα άνοιξαν νέα πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Cove Paros και το Avant Mar, ενώ η πρόσβαση είναι πιο εύκολη από ποτέ, καθώς νέες αεροπορικές εταιρείες (Saudia, Etihad Airways, British Airways και άλλες) εξυπηρετούν πλέον τις Κυκλάδες».

Σρι Λάνκα και Μαυρίκιος στην κορυφαία τριάδα
Στο ίδιο δημοσίευμα, την κορυφάια τριάδα απαρτίζουν ο Μαυρίκιος και η Σρι Λάνκα. Συγκερκιμένα, «Ο Μαυρίκιος είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, με ευκαιρίες για kitesurfing, καταδύσεις και snorkeling. Στην ξηρά, υπάρχουν δάση, καταρράκτες, εθνικά πάρκα και εξωτική χλωρίδα και πανίδα. Σήμερα, το νησί είναι εθνοτικά, γλωσσικά και θρησκευτικά ποικιλόμορφο. Είναι η μόνη αφρικανική χώρα όπου ο Ινδουισμός είναι η πιο διαδεδομένη θρησκεία. Η κουζίνα του Μαυρικίου είναι ευρέως γνωστή και αντικατοπτρίζει την εθνοτική ποικιλομορφία του πληθυσμού της. Τα πιάτα συνδυάζουν ινδικές, κρεολικές, γαλλικές, κινεζικές, αφρικανικές και περσικές επιρροές. Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό του Μαυρίκιου στο Intercontinental Slavery Museum, το οποίο αφορά το θέμα της σκλαβιάς της, και στο Σπίτι της Ψηφιακής Τέχνης, το οποίο διαθέτει εγκαταστάσεις τέχνης και καθηλωτικές εμπειρίες».

Η Σρι Λάνκα, από την άλλη, στον Ινδικό είναι μια χώρα με καταπράσινα υψίπεδα και εκπληκτικές παραλίες. Η γοητεία της θυμίζει Μπαλί πριν από την έκρηξη της δημοτικότητάς του και τον επακόλουθο υπερτουρισμό. «Κέντρα γιόγκα, ρέικι και άλλων πρακτικών ευεξίας έχουν ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια σε όλο το νησί. Η Σρι Λάνκα είναι ένα μέρος για τους λάτρεις της φύσης, καθώς φιλοξενεί 22 εθνικά πάρκα. Τα βουνά και οι πυκνές, υποτροπικές ζούγκλες της υποστηρίζουν μια μεγάλη ποικιλία φυτικών και ζωικών ειδών. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν ελέφαντες, βίδρες, βραδύποδες αρκούδες και ασύλληπτες λεοπαρδάλεις στο σαφάρι. Στις πεδινές περιοχές και κατά μήκος των ακτών της, η Σρι Λάνκα προσφέρει παραλίες με μαλακή άμμο και αφράτα κύματα, ενώ υπάρχουν παραθαλάσσιες πόλεις με μοντέρνα ξενοδοχεία και κοκτέιλ μπαρ, καθώς και ήσυχες λωρίδες ανέγγιχτης άμμου. Η παραλία Mirissa, γνωστή για τα ήρεμα, κρυστάλλινα νερά της και τους βραχώδεις σχηματισμούς της, εμφανίζεται μεταξύ των "Καλύτερων παραλιών" του Tripadvisor για το 2024».

Το δημοσίευμα, μάλιστα, τονίζει «Σε αντίθεση με ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο (ιδίως στην Ευρώπη), η Σρι Λάνκα θέλει πραγματικά περισσότερους επισκέπτες αυτή τη στιγμή. Η τουριστική της αρχή επενδύει σε εκστρατείες μάρκετινγκ για να προσελκύσει περισσότερο κόσμο, ενώ οι αντιτουριστικές διαμαρτυρίες αυξάνονται μεταξύ άλλων στα Κανάρια Νησιά, τη Βενετία και το Άμστερνταμ. Η Σρι Λάνκα εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια βομβιστική επίθεση, την πανδημία, τη σοβαρή οικονομική κρίση και άλλα πρόσφατα περιστατικά. Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τη χώρα και η επίσκεψη στη χώρα μπορεί βοηθήσει οικονομικά τους ντόπιους».