5 κυκλαδίτικα χωριά που πρέπει να αποτελέσουν στάση στις διακοπές σας

leukes-paros
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Φεύγουμε από τη Χώρα των νησιών των Κυκλάδων και κατευθυνόμαστε προς όμορφα κυκλαδίτικα χωριά, που κερδίζουν συνεχώς δημοφιλία, αλλά κρατούν την αυθεντικότητά τους.

Λεύκες, Πάρος
Η Νάουσα είναι πλανεύτρα, η Παροικιά είναι το λιμάνι, η Πάρος, όμως, είναι πολύ περισσότερα από αυτές τις δύο περιοχές που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο. Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της είναι οι Λεύκες, ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, σε υψόμετρο 200 μέτρων. Άκρως γραφικό, βρίσκεται κάτω από το πευκοδάσος και χαρακτηρίζεται από τα αμφιθεατρικά χτισμένα νησιώτικα σπίτια, τα παλιά πλυσταριά, τα ταβερνάκια και φυσικά την υπέροχη θέα –κάπου στο βάθος φαίνεται και η Νάξος. Απέχουν περίπου 10 χιλιόμετρα από την Παροικιά που είναι και το λιμάνι, και είναι σίγουρα μια στάση που πρέπει να κάνετε, αν θέλετε να ζήσετε την Πάρο στην πιο αυθεντική της μορφή.

Κόρωνος, Νάξος
Αν αποφασίσετε να αποχωριστείτε για λίγο τις όμορφες παραλίες της Νάξου και να κάνετε τουρ στα χωριά της, εκτός από την πανέμορφη Απείρανθο και το γραφικό Φιλότι, περάστε μια βόλτα και από την Κόρωνο. Το κοντέρ θα γράψει 30 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Νάξου κι εσείς θα βρεθείτε στα βορειοανατολικά, σε ένα από τα παλαιότερα, μεγαλύτερα και πιο ορεινά χωριά του νησιού, με δικό του χαρακτήρα. Η Κόρωνος είναι χτισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της στις αντικριστές πλευρές μιας βαθιάς και καταπράσινης ρεματιάς και έχει ιδιαίτερη ρυμοτομία. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα καφενεδάκια στην πλατεία του χωριού, τα ξακουστά σουβλάκια με αγνά υλικά και άρωμα από παρελθόν είναι σίγουρο ότι θα ανεβάσουν επίπεδο τις διακοπές σας στο νησί.

Χρούσσα, Σύρος
Η Σύρος φημίζεται για την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο, την αρχοντιά της και τον πολιτιστικό της χαρακτήρα. Μην παραλείψετε, ωστόσο, μια βόλτα από τα Χρούσσα στα νότια, ένας οικισμός στα 8,5 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη, που θεωρείται το πιο πράσινο χωριό της Σύρου, με πυκνή βλάστηση, κάτι που πάει κόντρα στο κυκλαδίτικο τοπίο. Στη βόλτα σας εκεί θα δείτε παραδοσιακά νεόκτιστα σπίτια, επαύλεις και παλιά μεγαλόπρεπα αρχοντικά και ίσως συμφωνήσετε με όσους το θεωρούν το πιο όμορφο χωριό του νησιού.

Φαλατάδος, Τήνος
Μπορεί ο Πύργος να κλέβει τη δόξα ως το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, ακολουθεί όμως ο Φαλατάδος ως το δεύτερο μεγαλύτερο, ξακουστό για τη ρακή του. Αν απολαμβάνετε λίγη ρακή στις διακοπές σας, εκεί θα βρείτε την όασή σας, με πολλά πατητήρια και αποστακτήρια και αν ο… δρόμος σας βγάλει εκεί τον Σεπτέμβριο, θα ζήσετε και τη μεγάλη τοπική γιορτή, το Ρακιζιό. Πέρα από τη ρακή, στο ορεινό αυτό χωριό θα χαλαρώσετε στη γραφική του πλατεία, θα δείτε τον επιβλητικό ναό του Αγίου Ιωάννη-Αγίας Τριάδας, θα πιείτε τοπικό κρασί και θα εξερευνήσετε τις γύρω περιοχές, όπως την Κακιά Σκάλα και το Ψαλίδι.

Πολλώνια, Μήλος
Το νησί με τις δεκάδες παραλίες για όλα τα γούστα που κατακλύζονται κυρίως από ζευγάρια, έχει και τα όμορφά του σημεία για βόλτα και γνωριμία με τον τόπο. Ένα από αυτά είναι και τα  Πολλώνια στα βορειοανατολικά, ένα γραφικό ψαροχώρι, σχετικά ήσυχο, με τα ταβερνάκια του, τις παραλίες του και τα κυκλαδίτικα σπίτια με τις βουκαμβίλιες. Πρόκειται για το βόρειο λιμάνι της Μήλου, απ’ όπου μπορείτε να πάρετε και το φέρι για Κίμωλο, ενώ στα βορειοανατολικά θα συναντήσετε και τη χερσόνησο της Πελεκούδας με πολλά καταλύματα. Το μέρος είναι οικογενειακό και οι παραλίες με τα ρηχά νερά και τη χρυσή άμμο θα δώσουν το δροσερό χρώμα που θέλετε στις διακοπές σας.