Ταξίδι στις πιο διάσημες αρχαίες πόλεις της Τουρκίας και τα μυστικά τους
ΤΡΙΤΗ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024
Τα εδάφη της Ανατολίας, όπου άνθισαν πολλοί πανάρχαιοι πολιτισμοί, παρουσιάζουν περίφημα αξιοθέατα και έργα τέχνης μοναδικά στην κατηγορία τους. Αυτά τα αρχαία εδάφη, σημείο συνάντησης της Ανατολής με τη Δύση, όπου κάθε βήμα αποκαλύπτει ένα πολυεπίπεδο ιστορικό παρελθόν, είναι γεμάτα εκπλήξεις.
Ταξιδεύοντας στις δυτικές ακτές της χώρας, από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο, θα συναντήσετε κάποιους από τους πιο όμορφους αρχαίους θησαυρούς του κόσμου. Ορισμένοι από αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους είναι πλέον ανοιχτοί για επίσκεψη μέχρι τα μεσάνυχτα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν την πλούσια κληρονομιά της Τουρκίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Νυχτερινά Μουσεία». Αυτή η περιοχή της Τουρκίας που εκτείνεται παράλληλα με τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου, διάσπαρτη με αρχαίες πόλεις που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κανείς, προσκαλεί τους επισκέπτες να γευτούν τις μοναδικές γαστρονομικές προτάσεις της, που περιλαμβάνουν βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής.
Σε όλη την Τουρκία υπάρχουν συναρπαστικές αρχαίες πόλεις, αλλά σίγουρα μία από τις πιο γνωστές είναι η Τροία, Mνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στους πρόποδες του όρους Ίδη (Τρωάδα), στο Τσανάκκαλε (Çanakkale), η Τροία, μια πολυεπίπεδη πόλη, με τις ανασκαφές να έχουν αποκαλύψει εννέα διαφορετικά στρώματά της, έχει φιλοξενήσει πολλούς οικισμούς και πολιτισμούς. Η Τροία αποτέλεσε το σημείο αναφοράς του Τρωικού Πολέμου στο αρχαίο έπος του Ομήρου, την Ιλιάδα, και υπήρξε ο πρώτος σταθμός της Διαδρομής του Αινεία, της μοναδικής πολιτιστικής διαδρομής που έχει καταχωρηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και ξεκινά από την Τουρκία. Το Μουσείο της Τροίας, στην είσοδο της αρχαίας πόλης, κάτοχος των πιο σημαντικών Ευρωπαϊκών Βραβείων Μουσειολογίας, απεικονίζει την ιστορία και τον πολιτισμό της Τροίας με ένα ολοκληρωμένο σύνολο εκθεμάτων από έργα τέχνης και άλλα ευρήματα που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην περιοχή.
Μια άλλη περίφημη αρχαία πόλη της Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου είναι η Έφεσος, η οποία χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2015. Η Έφεσος, που κατοικείται συνεχόμενα για περίπου εννέα χιλιάδες χρόνια, από την προϊστορική έως την οθωμανική περίοδο, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις-λιμάνια του κόσμου στην ακμή της, και σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερα διατηρημένων αρχαιολογικών χώρων παγκοσμίως. Τα κτίσματα της Αρχαίας Πόλης περιλαμβάνουν τη Βιβλιοθήκη του Κέλσου και το Μεγάλο Θέατρο –το μεγαλύτερο στην Τουρκία με χωρητικότητα 30.000 θεατών–, τα ερείπια του Ναού της Αρτέμιδος, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, την Πύλη του Μαζαίου και του Μιθριδάτη, τον Ναό του Αδριανού και τα σπίτια που είναι χτισμένα σε εξέδρες. Το Μουσείο Εμπειρίας της Εφέσου, το νεότερο αξιοθέατο του χώρου, αποτελεί μια διαδραστική εμπειρία με αναφορά στα αξιοθέατα και την καθημερινή ζωή στην Έφεσο.
Στην Έφεσο αλλά και στη γύρω περιοχή, όπου βρίσκεται μία από τις επτά εκκλησίες της ρωμαϊκής επαρχίας της Μικράς Ασίας όπως αναφέρει το βιβλίο της Αποκάλυψης, υπάρχουν μοναδικά κτίσματα από την παλαιοχριστιανική περίοδο. Το Σπίτι της Παρθένου Μαρίας, η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη και το Σπήλαιο των Επτά Κοιμωμένων είναι κάποιοι από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους της περιοχής.
Δίπλα στις τραβερτίνες του Παμούκκαλε (Pamukkale) στο Ντενιζλί (Denizli) βρίσκεται η Ιεράπολη, ένα σημαντικό κέντρο θεραπείας και προαγωγής της υγείας στην αρχαιότητα. Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, οι τραβερτίνες είχαν προσελκύσει την προσοχή των υπηκόων του Βασιλείου της Περγάμου και οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να οικοδομούν την περιοχή. Η αρχαία πόλη ονομαζόταν Ιεράπολη, προς τιμήν της Ιέρας, της συζύγου του Τηλέφου, του θρυλικού ιδρυτή της Περγάμου. Τα πιο αξιοθαύμαστα κτίσματα στην Ιεράπολη περιλαμβάνουν το σύμπλεγμα των Ρωμαϊκών Λουτρών και το αρχαίο θέατρο. Επιπλέον, η Αρχαία Πισίνα (Πισίνα της Κλεοπάτρας) της πόλης, με κίονες και μαρμάρινα στοιχεία, είναι συνήθως ανοιχτή για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να βυθιστούν στα ίδια ζεστά νερά (με θερμοκρασία 36 βαθμών) τα οποία θρυλείται ότι απολάμβανε η Κλεοπάτρα, η βασίλισσα της Αιγύπτου. Μπορείτε να αποαλύσετε τα ιαματικά νερά και τη μαγευτική θέα των τραβερτίνων του Παμούκκαλε, που σας καλούν να βυθιστείτε στα χαλαρωτικά και καταπραϋντικά νερά στις ιαματικές φυσικές πισίνες τους.
Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα στον κόσμο βρίσκεται στην Άσπενδο, στην περιφέρεια Σερίκ (Serik) της επαρχίας της Αττάλειας, στα παράλια της Μεσογείου. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του ιστορικού θεάτρου της πόλης –που έχει εμπνεύσει πολυάριθμους θρύλους– είναι η εξαιρετική ακουστική του. Η κατασκευή του Θεάτρου της Ασπένδου είναι υπεύθυνη για αυτή τη μοναδική ακουστική, που παραμένει αναλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει μέχρι και σήμερα χάρη στις συναυλίες και τις παραστάσεις που διοργανώνονται. Τα υδραγωγεία της Ασπένδου είναι ένα άλλο υπέροχο οικοδόμημα της πόλης και συγκαταλέγεται στις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες οδούς μεταφοράς νερού. Το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Όπερας και Μπαλέτου της Ασπένδου πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 30 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει παραστάσεις στο Θέατρο της Ασπένδου, το οποίο φημίζεται παγκοσμίως για την εξαιρετική ακουστική του.