3 ονειρεμένες καλοκαιρινές αποδράσεις μέσα στη φύση

kalamaris-katarraktis-gialoba-neda-messinia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Πράσινο, καταρράκτες, ποτάμια, καταρράκτες, κρύα νερά… Ανακαλύπτουμε μια άλλη πλευρά του καλοκαιριού στην Ελλάδα, όπου η ραστώνη στις ξαπλώστρες δίνει τη θέση της στο παιχνίδι με τη φύση.

Καταρράκτες Νέδας
Στα σύνορα της Μεσσηνίας με την Ηλεία, η Νέδα, το ποτάμι με το θηλυκό όνομα, έχει στήσει ένα υπέροχο σκηνικό που δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους καταρράκτες και στο πράσινο. Διασχίζοντας κατά βάση μια χαράδρα με πλούσια βλάστηση, το ποτάμι υπόσχεται να σας δροσίζει μαζί με τους καταρράκτες που δημιουργούνται κατά μήκος της πορείας του. Τα νερά είναι μπλε και κρυστάλλινα, αναμενόμενα παγωμένα, κι έρχονται από το όρος Λύκαιο, όπου πιστευόταν ότι γεννήθηκε ο Δίας, ενώ καταλήγουν στο Ιόνιο, κάπου ανάμεσα στην Κυπαρισσία και την Ζαχάρω. Η πελοποννησιακή φύση μοιάζει ανεξάντλητη, με πλατάνια, συκιές, αγριοβελανιδιές, ενώ δεν λείπουν και οι σταλακτίτες στο σκοτεινό τούνελ Στόμιο, όπου χάνεται το ποτάμι για περίπου 200 μέτρα. Μην παραλείψετε να δείτε το εκκλησάκι της Παναγίας, όπως και το γεφύρι των Πλατανιών, το πιο γνωστό από τα πέτρινα γεφύρια της Νέδας.

Φαράγγι Πάντα Βρέχει
Ένα από τα highlights στα νότια του νομού Ευρυτανίας, το Φαράγγι Πάντα Βρέχει, υπόσχεται να γεμίσει το Instagram με τις ωραιότερες και πιο δροσερές φωτογραφίες του καλοκαιριού. Βρίσκεται ανάμεσα στα Ροσκά και Δολιανά και λόγω του ότι οι καταρράκτες που σχηματίζονται σε ένα σημείο από τα νερά που έρχονται από το βουνό της Καλιακούδας, δημιουργούν μια τεχνητή βροχή από το μεγάλο ύψος από το οποίο πέφτουν, με υγρά φυτά και βρύα να στάζουν συνεχώς, το μέρος πήρε την ιδιαίτερη αυτή ονομασία. Τα δέντρα κρατούν το μέρος σκιερό, αλλά σε πολλά σημεία θα χρειαστεί να μπείτε στο νερό διασχίζοντάς το. Απολαύστε δροσερές βουτιές σε μαγευτικό τοπίο και θαυμάστε τη θέα από ψηλά στην κρεμαστή γέφυρα.

Φαράγγι Αχέροντα
Αν θέλετε να προσθέσετε και λίγο μυστικιστική ατμόσφαιρα στην απόδρασή σας, βάλτε μπρος για τον ποταμό Αχέροντα, έναν ποταμό 57 χιλιομέτρων που διασχίζει τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, και τις πηγές του, με πιο γνωστές στο χωριό Γλυκή και εκβάλλει στο χωριό Αμμουδιά. Το παραδεισένιο τοπίο με τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά και τη συμπυκνωμένη βιοποικιλότητα, ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000, λοιπόν, σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ακριβώς το αντίθετο, αφού αποτελούσε την πύλη για τον Κάτω Κόσμο, με τον Κέρβερο να τη φυλάει. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μια ζωγραφιά, με λιβελούλες, άπειρα είδη πουλιών, ατέρμονη φύση και φυσικά παγωμένα νερά, για όσους... αντέχουν. Θα συνδυάσετε οπωσδήποτε την επίσκεψή σας εκεί με μια βόλτα στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο χωριό Μεσοπόταμος στην κορυφή ενός λόφου, εκεί όπου κατέφευγαν οι συγγενείς των νεκρών για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των νεκρών, σε κάτι που φαίνεται πως ήταν μια από τις μεγαλύτερες «απάτες» της αρχαιότητας.