Σίκινος: Μικρή, αυθεντική και βολική

sikinos
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Στα νότια των Κυκλάδων, η Σίκινος μπορεί να μην τραβά τα φώτα από τις πιο δημοφιλείς Κυκλάδες, κλέβει, όμως, την καρδιά όσων αναζητούν ηρεμία και αυθεντικότητα στις διακοπές τους.

Με γειτόνισσες την Ίο και τη Φολέγανδρο, η Σίκινος μάλλον είναι το outsider της κυκλαδίτικης γειτονιάς, καθώς διατηρεί την κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα, αλλά σε πιο ήρεμους τόνους και μικρό μέγεθος, μακριά από την πολυκοσμία και από το «δήθεν» και κοντά στην απλότητα.

Έχει τρεις οικισμούς, την Αλοπρόνοια, το Χωριό και το Κάστρο, με την Αλοπρόνοια να είναι το μικρό λιμάνι της Σικίνου με σουπερμάρκετ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και μπαράκια και το Κάστρο να είναι χτισμένο στο χείλος του γκρεμού 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα με την πλατεία, το δημαρχείο, το ιατρείο, τα μαγαζιά και τα καφενεία, όπου διατηρείται ο παλμός του νησιού. Το Χωριό είναι το μέρος που θα νιώσετε αυθεντικές Κυκλάδες, με τα πολλά μικρά δρομάκια του, τα παλιά σπίτια, τις κρυφές γωνιές, τα ανθισμένα παρτέρια και τα σκαλάκια του.

Τα highlights
Βόλτα στη Χώρα: Η Χώρα είναι ουσιαστικά το Κάστρο και το Χωριό και φυσικά το μέρος που θα κάνετε τη βόλτα σας και θα δείτε όλους τους επισκέπτες του νησιού στα στενά δρομάκια, με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα παραδοσιακά καφενεία. Εκεί θα βρείτε και την εκκλησία της Παντάνασσας, που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Το Κάστρο είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσετε θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής: Πρόκειται για μια ιστορική μονή που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και είναι κάτι ανάμεσα σε κάστρο και μοναστήρι, με μυστικά περάσματα και κρύπτες. Κάτω από το Μοναστήρι βρίσκεται και η Μαύρη Σπηλιά, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα και είναι από τις μεγαλύτερες σπηλιές των Κυκλάδων.

Αρχαιολογικός Χώρος Επισκοπής: Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Περιλαμβάνει ένα αρχαίο μαυσωλείο που αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία.

Ώρα για μπάνιο
Μετά την περιήγησή σας στο νησί, είναι ώρα για μακροβούτια στα κρυστάλλινα νερά της Σικίνου. Η παραλία Αλοπρόνοιας είναι η κεντρική παραλία του νησιού, κοντά στο λιμάνι, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και καθαρά, γαλάζια νερά. Έχει μεγάλη αμμουδιά και ρηχά νερά, ενώ θα βρείτε και πολλά αρμυρίκια για να κρυφτείτε από τον ήλιο. Πιο ήσυχη, με χρυσή άμμο και κρυστάλλινα νερά είναι η παραλία Αγίου Γεωργίου, με το ομώνυμο εκκλησάκι στον δεξιό λοφίσκο. Κι αν σας ανοίξει η όρεξη για ψάρι, υπάρχει και ταβέρνα στην παραλία για να την ικανοποιήσετε. Για ακόμη περισσότερη απομόνωση θα πάτε στην παραλία Μάλτα η οποία προσεγγίζεται με μονοπάτι ή βάρκα. Βρίσκεται 3,7 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα κι έχει βότσαλο και βραχώδες τοπίο. Στο βόρειο τμήμα του νησιού θα βουτήξετε στην παραλία Σαντοριναίικα, που είναι ένας βραχώδης κόλπος που μπορεί να φτάσει κάποιος μόνο με καραβάκι από την Αλοπρόνοια. Το Διαλισκάρι είναι ακόμη μια επιλογή για μακροβούτια, με αμμώδη παραλία και βραχώδες τοπίο.

Φαγητό μετά το μπάνιο
Μετά τα μακροβούτια, η κατάσταση σηκώνει ταβέρνα και στη Σίκινο θα βρείτε καλές, value-for-money επιλογές. Το Στέκι του Γαρμπή είναι μια από αυτές στη Χώρα, για σικινιώτικο σουβλάκι, κρεατικά, φρέσκα ψάρια και ντόπιο κρασί. Στην Κάπαρη σας περιμένει ένα προσεγμένο μεζεδοπωλείο με νησιώτικο χαρακτήρα και προσεγμένες γεύσεις, από σκορδάτα μανιτάρια μέχρι κολοκυθοκεφτέδες Τζιάς και ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης. Για πιο προχωρημένες καταστάσεις, στο Κάστρο σας περιμένει το Selladi Skinos Bar Restaurant για μεσογειακή κουζίνα και κοκτέιλ.

Με γραφικά τοπία, πεντακάθαρες παραλίες και εξαιρετική τοπική κουζίνα, η Σίκινος είναι ιδανική για να γνωρίσετε μια πιο ήσυχη πλευρά των Κυκλάδων περίπου 8-10 ώρες με συμβατικό πλοίο από τον Πειραιά και περίπου 4,5 ώρες με ταχύπλοο.