Ωμό ή μαγειρεμένο σκόρδο ενάντια στον καρκίνο;
Oι ειδικοί του Create Health, της 1ης Οργανωμένης Ψηφιακής Κοινότητας για την Υγεία στην Ελλάδα, Δέσποινα Μαρσέλου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία και Κυριακή Μαρσέλου, Φαρμακοποιός-Ομοιοπαθητικός με έδρα το Λονδίνο, αψηφούν τη μυρωδιά του σκόρδου και μας πείθουν, βάσει ερευνών, για την αντικαρκινική του σημασία στη διατροφή μας.
Το σκόρδο είναι γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, ρυθμίζει τη χοληστερόλη και συμβάλλει στην ανοσία. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία το χρησιμοποιώ πολύ σε διατροφικά πλάνα και συνταγές, καθώς έχει ισχυρή δράση σε παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, αλλά και όσον αφορά τα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση σκόρδου φαίνεται να περιορίζει την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, καταστέλλοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας παράλληλα την προστατευτική ανοσία, όπως π.χ. τη δραστηριότητα των φυσικών κυττάρων δολοφόνων, τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να καθαρίσει τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς ή καρκίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το σκόρδο ονομάστηκε «ρωσική πενικιλίνη» και χρησιμοποιούνταν αντί για αντιβιοτικό. Τι λένε, όμως, οι έρευνες;
Άγριο σκόρδο: πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε;Δείτε ακόμα
Με τους περισσότερους ανθρώπους να αρρωσταίνουν περίπου 2 έως 5 φορές το χρόνο με κρυολόγημα, καταλαβαίνουμε ότι το κοινό κρυολόγημα αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη ιογενή λοίμωξη στον κόσμο. Έρευνα (διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη, με placebo) που θέλησε να διερευνήσει την πρόληψη της ιογενούς νόσου με ένα συμπλήρωμα σκόρδου, έδειξε ότι εκείνοι που τυχαιοποιήθηκαν στο σκόρδο είχαν 60% λιγότερα κρυολογήματα και προσβλήθηκαν 70% λιγότερες ημέρες, δηλαδή όχι μόνο είχαν λιγότερα κρυολογήματα, αλλά ανάρρωσαν και γρηγορότερα, υποφέροντας μόνο μιάμιση ημέρα αντί για πέντε. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη τυχαιοποιημένη μελέτη. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι πράγματι, το σκόρδο μπορεί να αποτρέψει τα περιστατικά κοινού κρυολογήματος.
Η δράση του ενάντια στον καρκίνο
Διάφορα συμπληρώματα σκόρδου έχουν δοκιμαστεί σε κύτταρα σε τρυβλίο Petri ή σε πειραματόζωα, αλλά δεν υπήρχαν μελέτες σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί αν το σκόρδο μπορεί όντως να επηρεάσει τη γονιδιακή έκφραση μέχρι τώρα. Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι αν φάτε μια μεγάλη σκελίδα θρυμματισμένου ωμού σκόρδου, θα έχετε μια μεταβολή της έκφρασης των γονιδίων σας που σχετίζονται με την αντικαρκινική ανοσία μέσα σε λίγες ώρες. Συγκεκριμένα, καταγράφεται μεγάλη ώθηση στην παραγωγή πρωτεϊνών που καταστέλλουν τον καρκίνο, όπως η ογκοστατίνη, όταν το σκόρδο ακουμπά απευθείας σε κύτταρα σε ένα τρυβλίο Petri. Συν τοις άλλοις, υπάρχει ενισχυμένη γονιδιακή έκφραση απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος μέσα σε τρεις ώρες από την κατανάλωσή του. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον καρκίνο; Mετά τη συγκέντρωση δέκα πληθυσμιακών μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν υψηλότερη κατανάλωση σκόρδου είχαν μόνο το μισό κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Ο καρκίνος του στομάχου είναι κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε όλο τον κόσμο και το σκόρδο αποτελεί ένα σχετικά φθηνό και ελεύθερα διαθέσιμο τρόφιμο που είναι εύκολο να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας και μάλιστα με ασφάλεια, οπότε γιατί όχι; Και, απ’ ό,τι φαίνεται, όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο, αφού όσοι έτρωγαν περισσότερο σκόρδο φάνηκε να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο, γεγονός που υποδηλώνει μια προστατευτική επίδραση.
Στο πλαίσιο έρευνας, χιλιάδες άτομα τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν επί επτά χρόνια ένα συμπλήρωμα σκόρδου ή ένα εικονικό φάρμακο. Εκείνοι που έπαιρναν σκόρδο παρουσίασαν λιγότερες περιπτώσεις και θανάτους από καρκίνο, αν και τα ευρήματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί και τυχαία. Ο λόγος που δεν είδαμε ένα πιο οριστικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι καταναλωτές σκόρδου φαίνεται να έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, είναι ότι οι ερευνητές δεν τους έδωσαν σκόρδο- τους έδωσαν εκχύλισμα σκόρδου και χάπια ελαίου. Αυτό, λοιπόν, που μπορεί να συνέβη είναι ότι ορισμένα από τα υποτιθέμενα ενεργά συστατικά δεν διατηρήθηκαν σε μορφή συμπληρώματος. Πράγματι, μια μελέτη για τα συμπληρώματα σκόρδου, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 27 κάψουλες για να επιτευχθεί η ίδια ποσότητα σκόρδου που βρίσκεται σε μισή σκελίδα θρυμματισμένου ωμού σκόρδου.
Αν συγκρίνετε το ωμό ψιλοκομμένο σκόρδο με το σκόρδο που σιγοβράζεται για 15 λεπτά, που βράζεται για 6 λεπτά ή που τηγανίζεται στο τηγάνι για μόλις 1 λεπτό, μπορεί να έχετε τριπλάσια πτώση σε ένα από τα ενεργά συστατικά που ονομάζεται αλλισίνη όταν το βράζετε, ακόμη μεγαλύτερη απώλεια αν το σιγοβράζετε πολλή ώρα και φαινομενικά πλήρη εξάλειψη ακόμη και από ένα λεπτό τηγανίσματος. Τι γίνεται με το ψητό σκόρδο; Παραδόξως, παρ’όλο που το ψήσιμο είναι πιο ζεστό από το βράσιμο, αυτή η μέθοδος μαγειρέματος διατηρεί περίπου διπλάσια ποσότητα. Το ωμό σκόρδο έχει τα περισσότερα, αλλά ενδεχομένως είναι πιο εύκολο για τους περισσότερους να φάνε δύο με τρεις σκελίδες μαγειρεμένο σκόρδο από ό,τι ακόμη και μισή σκελίδα ωμό. Στην περίπτωση του σκόρδου τουρσί, ψιλοκομμένου σε νερό ή λάδι, σε βαζάκι, παρατηρούνται λιγότερα οφέλη, με το τουρσί και το μαύρο σκόρδο υπό ζύμωση να έχουν την πιο σημαντική πτώση οφελών.
Μπορεί να μας κάνει κακό σε μεγάλη ποσότητα;
Η μετα-ανάλυση δείχνει ότι δεν υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για την ασφάλεια όσον αφορά τις παρενέργειες ή την υπερκατανάλωση, αν και αυτό αφορά το σκόρδο στο φαγητό. Δεν πρέπει, όμως, ποτέ να βάζετε το λιωμένο σκόρδο στο δέρμα σας και φυσικά ούτε στο δέρμα μωρού. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και, αν παραμείνει αρκετή ώρα, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει έγκαυμα.
Αν, λοιπόν, φάτε σκόρδο σε λογικές ποσότητες, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα πέρα από τη δυσοσμία. Αν φάτε πολύ σκόρδο, κάποιοι ίσως παρουσιάσετε στομαχικές διαταραχές. Βρείτε τη χρυσή τομή και αφήστε το να κάνει τη δουλειά του, προστατεύοντας την υγεία σας.
Πηγές
https://nutritionfacts.org/blog/fighting-cancer-and-the-common-cold-with-garlic/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26764326/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30949665/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11697022/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27396636/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26423732/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25411831/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22271764/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30370629/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464615001851?via%3Dihub
Info
Create Health
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου
Ομοιοπαθητικός-Φαρμακοποιός με έδρα στην Αγγλία και εξειδίκευση στα συμπληρώματα διατροφής, Κυριακή Μαρσέλου
Instagram: createhealth_bymarselou
Facebook: Create Health