Τα χωριά της Τήνου

tinos
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Το κυκλαδίτικο νησί που έχει τραβήξει τα φώτα πάνω του όσο κανένα άλλο τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει ότι είναι πολύ περισσότερα από την Παναγιά της.

Τα τελευταία καλοκαίρια ο αέρας της Τήνου πρωταγωνιστεί στα ελληνικά social media και το νησί έχει ανέβει πολύ τουριστικά, κερδίζοντας μάλιστα την πρωτιά στις αυξήσεις των εσόδων της την περσινή χρονιά. Νέες εγκαταστάσεις καταλυμάτων, νέα spots για φαγητό, brunch-άδικα ήρθαν προσπαθώντας να συνταιριάξουν το τοπικό και το παραδοσιακό με το σύγχρονο, για όσους θέλουν τις ανέσεις της πόλης και στις διακοπές τους. Με λίγα λόγια η Τήνος βρίσκεται στα «πάνω» της κι ακόμη κι αν ο Αύγουστος ίσως να μην είναι ο ιδανικός μήνας για να τη δείτε όπως της αξίζει, το καλοκαίρι στην Ελλάδα καλά κρατεί μέχρι και τον Οκτώβριο, που σημαίνει ότι έχετε ακόμη πολύ καιρό μπροστά σας για να γνωρίσετε τα όμορφα χωριά της.

Κώμη: Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό χτισµένο στην εύφορη πεδιάδα του νησιού, το  Λιβάδι. Ξεχωρίζει για τα υπέροχα πλακόστρωτα σοκάκια με την πανέμορφη Καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην αυλή του οποίου θα δείτε την µαρµάρινη  ενεπίγραφη προχριστιανική στήλη. Στην Κώμη παράγεται το µεγαλύτερο µέρος των οπωροκηπευτικών του νησιού και φημίζεται ιδιαίτερα για την παραγωγή αγκινάρας, εξ ου και στις αρχές Ιουνίου ο Πολιτιστικός σύλλογος Κώμης διοργανώνει το ετήσιο φεστιβάλ αγκινάρας. Το χωριό αποτελεί επίνειο της Κολυμπήθρας- της διασημότερης παραλίας της Τήνου. Αν βρεθείτε στην Κώμη, αξίζει να δοκιμάσετε τις υπέροχες γεύσεις στο εστιατόριο Zmari που ξεκίνησε την λειτουργία του πριν από δυο μόλις μήνες, χάρη στο μεράκι και το όραμα δυο νέων ζευγαριών. Εδώ, κάτω από τη σκια της βοκαμβίλιας, μπορείτε να απολαύσετε πρωινό με φρέσκα υλικά, δροσερές σαλάτες, καλομαγειρεμένα ζυμαρικά, την καλύτερη πίτσα του νησιού και μια σειρά από πιάτα που σε πολύ προσιτές, μάλιστα, τιμές. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα από τα γλυκά όπως το pancake με φυστίκια, το προφιτερόλ με χειροποίητα σου και την παύλοβα με γλυκό πεπόνι!

Πύργoς: Ο Πύργος είναι ένα από τα πιο γραφικά και γνωστά χωριά και το μεγαλύτερο της Τήνου, με ιδιαίτερη φήμη για την τέχνη και την αρχιτεκτονική του. Εκεί θα βρείτε πολλά εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής, αλλά και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και φυσικά το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του, φιλοξενώντας πολλά από τα γλυπτά του. Τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, οι διακοσμημένες μαρμάρινες κρήνες και οι περίτεχνες πόρτες και παράθυρα είναι χαρακτηριστικά της περιοχής. Η κεντρική πλατεία είναι μια από τις πιο ζωντανές και όμορφες πλατείες του νησιού, γεμάτη καφενεία και ταβέρνες και φυσικά δεν λείπουν από το χωριό κάθε χρόνο οι πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, τα πανηγύρια, οι εκθέσεις τέχνης και οι μουσικές βραδιές. Κάντε μια στάση στο πολύ προσεγμένο Yiasemi για ελληνική/μεσογειακή κουζίνα, προκειμένου να πάρετε δυνάμεις για τη συνέχεια. 

Βωλάξ: Πρόκειται για ένα από τα πιο ξεχωριστά και ενδιαφέροντα χωριά της Τήνου, γνωστό για το μοναδικό του τοπίο και την πολιτιστική του κληρονομιά. Το μοναδικό γεωλογικό του τοπίο, γεμάτο με μεγάλους, στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους δημιουργεί ένα ασυνήθιστο σκηνικό, που μαζί με τα γραφικά σπίτια και τα στενά σοκάκια, σαρώνει το… Instagram. Η καλαθοπλεκτική είναι μια παράδοση του Βώλακα που διατηρείται ζωντανή μέχρι και σήμερα και μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς στη διαδικασία. Στην κεντρική πλατεία θα απολαύσετε τοπικές νοστιμιές και θα χαλαρώσετε. Για φαγητό κάντε μια στάση στην ταβέρνα «Ο Ρόκος» για εκλεκτούς μεζέδες σε προσιτές τιμές, ενώ αν σας αρέσει η πεζοπορία, το χωριό προσφέρει υπέροχες διαδρομές μέσα από το μοναδικό τοπίο του.

Καρδιανή: Φημίζεται για το κατάλευκο χρώμα της, τους φιλόξενους ανθρώπους της και τη θέα στο Αιγαίο. Στενά δρομάκια με μπλε παραθυρόφυλλα, πολλές και όμορφες εκκλησίες και βλάστηση που το καθιστά το πιο πράσινο χωριό του νησιού, ιδανικό για εξερεύνηση. Για φαγητό δώστε ραντεβού στο «Περιβόλι της Καρδιανής» με νόστιμα τοπικά, ελληνικά πιάτα και φόντο το απέραντο γαλάζιο. 

Υστέρvια: Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα λευκά σπίτια και τα στενά δρομάκια δεν λείπει και από τα Υστέρνια, τα οποία έχουν έντονη τη χρήση του μάρμαρου, ειδικά στα στενά σοκάκια και τα σπίτια. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο και προσφέρει πανοραμική θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος –μη χάσετε το ηλιοβασίλεμα από εκεί. Η περιοχή γύρω από το χωριό είναι ιδανική για πεζοπορία, με μονοπάτια με όμορφες διαδρομές μέσα από τη φύση που οδηγούν σε άλλα χωριά και παραλίες. Το χωριό διαθέτει πολλές εκκλησίες, όπως η Παναγία των Υστερνίων και ο Άγιος Νικόλαος, οι οποίες είναι αξιόλογες τόσο για την αρχιτεκτονική τους όσο και για την ιστορική τους σημασία. Να σημειώσουμε ότι τα Υστέρνια έχουν μακρά παράδοση στη γλυπτική και τη μαρμαροτεχνία, με πολλούς γνωστούς Έλληνες γλύπτες να κατάγονται από εκεί. Για ελληνική κουζίνα με προσεγμένες πρώτες ύλες και οικονομικές τιμές, πιάστε ένα τραπέζι στα «Υστέρνια»

Φαλατάδoς: Στο κεντρικό τμήμα του νησιού, ο Φαλατάδος είναι ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 11 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Τήνου. Είναι από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα χωριά της Τήνου, με έντονη πολιτιστική και ιστορική παράδοση, γνωστό για την αρχιτεκτονική των σπιτιών του, τις εκκλησίες και τα παρεκκλήσια του. Μια από της σημαντικότερες εκκλησίες του χωριού είναι η Εκκλησία της Παναγίας, ενώ κι εδώ σας περιμένουν όμορφες διαδρομές που προσφέρουν θέα στο τοπίο της Τήνου. Ο Φαλατάδος είναι γνωστός για τα τοπικά προϊόντα του, όπως το κρασί, το λάδι και το τυρί, ενώ για φαγητό περάστε από το «Ψωμί κι Αλάτι» και απολαύστε ελληνική κουζίνα κι ευγενικό προσωπικό. Κι αν βρεθείτε εκεί Δεκαπενταύγουστο, μη χάσετε το πανηγύρι της Παναγίας.

Πάνορμoς: Στα βορειοδυτικά, ο Πάνορμος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό από τα πιο όμορφα και γραφικά της περιοχής. Απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Τήνου και είναι χτισμένος γύρω από ένα μικρό φυσικό λιμάνι που παρέχει προστασία από τους ανέμους. Τα ασβεστωμένα σπίτια με τα μπλε παραθυρόφυλλα κυριαρχούν κι εδώ, όπως και οι μαρμάρινες λεπτομέρειες. Στον Πάνορμο θα βρείτε και την ομώνυμη παραλία, γραφική και ήσυχη για τα μακροβούτια σας, όπως και την παραλία του Ρόχαρη, αρκετά κοντά, με beach bar και τροπικό αέρα. Το Πανηγύρι του Αγίου Νικολάου είναι από τα πιο ξακουστά του νησιού κι αν θέλετε να περπατήσετε λίγο παραπάνω, ανακαλύψτε τις όμορφες πεζοπορικές διαδρομές που συνδέουν τον Πάνορμο με τα γύρω χωριά και αξιοθέατα. Για φαγητό θα καθίσετε στη «Μαρίνα» για φρέσκο ψάρι και καλές τιμές.