Blue voyage: Τα highlights στα παράλια της Τουρκίας

alikarnassos-tourkia
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Τι θα λέγατε για ένα ταξίδι στα τουρκικά παράλια με σκάφος, την απόλυτη εμπειρία Blue Voyage;

Το γαλάζιο ταξίδι (blue voyage), αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που μπορούν να ζήσουν οι ταξιδιώτες νοικιάζοντας το δικό τους σκάφος με σκοπό να ανακαλύψουν τα παράλια της Τουρκίας. Ονομάστηκε έτσι από μια ομάδα διάσημων Τούρκων μυθιστοριογράφων και ποιητών στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Περιγράφει διακοπές εν πλω κατά τη διάρκεια των οποίων οι ταξιδευτές βιώνουν αυθεντικές εμπειρίες, ενώ έχουν την ευκαιρία να κοιμηθούν στο κατάστρωμα κάτω από εκατομμύρια αστέρια και να απολαύσουν τα φρέσκα θαλασσινά, τα υπέροχα ορεκτικά και τα εξαιρετικά πιάτα της περιοχής, που συμπληρώνονται από εκλεκτά τουρκικά κρασιά. Το ταξίδι αυτό ξεκινάει νοικιάζοντας ένα σκάφος από ταξιδιωτικά γραφεία στις μαρίνες της Τουρκίας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ξύλινα σκάφη τύπου «γκουλέτ» ειδικά για την περιοχήτης Αλικαρνασσού με 2 ή 3 καμπίνες αλλά και σούπερ γιοτ που καλύπτουν υπερπολυτελείς ανάγκες.

Αλικαρνασσός: Η γενέτειρα του γαλάζιου ταξιδιού 
Προσελκύοντας αμέτρητους ιστιοπλόους και επισκέπτες κάθε χρόνο στους εκθαμβωτικούς γαλαζοπράσινους κόλπους της, η Αλικαρνασσός αποτελεί συνώνυμο της αίγλης – πολυτελείς μαρίνες, ποιοτικές αγορές, έντονη νυχτερινή ζωή και υψηλή εστίαση σε εστιατόρια που έχουν βραβευτεί με αστέρια Michelin. Εδώ, οι ταξιδιώτες μπορούν να αγκυροβολήσουν το σκάφος τους και να κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά της περιοχής κάνοντας στάσεις σε συναρπαστικά σημεία του γαλάζιου ταξιδιού όπως το Γκιουμιουσλούκ (Gümüşlük), το Γιαλίκαβακ (Yalıkavak), το Τούρκμπουκιου (Türkbükü), το Γκιολτούρκμπουκιου (Göltürkbükü), το Ορτακέντ (Ortakent), το Μπιτέζ (Bitez) και το Ακιαρλάρ (Akyarlar). Η Αλικαρνασσός είναι επίσης εξαιρετικό μέρος για καταδύσεις, φιλοξενεί επίσης το ιστορικό κάστρο του Μπόντρουμ του 15ου αιώνα και, μέσα στο κάστρο, το υπέροχο Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας.

Ντάττσα (Datça) και Μαρμαρίδα (Marmaris): Διαδρομές όπου το πράσινο συγχωνεύεται με το γαλάζιο
Η χερσόνησος Ντάττσα, είναι ένας άλλος αξιοσημείωτος σταθμός του «γαλάζιου ταξιδιού» στην Τουρκία. Φημισμένη για τις αιωνόβιες ελιές και αμυγδαλιές της, τους υπέροχους κόλπους και τους ιστορικούς θησαυρούς της, η περιοχή θυμίζει το μεγαλείο του παρελθόντος χάρη στις ιστορικές πέτρινες επαύλεις και στα πλακόστρωτα δρομάκια της. Κόλποι όπως οι Κουρουμπούκ (Kurubük), Παλαμουτμπουκιού (Palamutbükü), Χαϊτμπουκιού (Hayıtbükü) και Κιζιλμπούκ (Kızılbük) είναι μεταξύ των στάσεων που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κάποιος. Συνεχίζοντας το γαλάζιο ταξίδι προς τη Μαρμαρίδα, μια πόλη-φυσικό λιμάνι του Αιγαίου, οι επισκέπτες συναντούν πανέμορφους κόλπους, όπως ο κόλπος Χισάρ Ονού (Hisarönü) και ο κόλπος Τσιφτλίκ (Çiftlik), το λιμάνι Σερτσέ (Serçe), το Μποζούκαλε (Bozukkale) και τη νήσο Σεντίρ (Sedir), όπου μπορούν να βγουν στη στεριά και να περιηγηθούν ανάμεσα στα ερείπια αρχαίων πόλεων, όπως οι Φύσκος, Βυβάσσιος, Άμος και Κάσταβος.

Από το Γκιοτσέκ στη Φετιγιέ (Fethiye): Τιρκουάζ κόλποι, ανακαλύψεις ιστορικών σημείων
Ένας άλλος δημοφιλής προορισμός γαλάζιου ταξιδιού στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην επαρχία των Μούγλων (Muğla), είναι η περιοχή του Γκιοτσέκ (Göcek). Αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες χάρη στους κόλπους με τα στραφταλίζοντα νερά οι οποίοι εμφανίζονται σε κάθε στροφή. Το Νταλιάν (Dalyan) και το Εκιντσίκ (Ekincik) είναι οι πρώτοι κόλποι που αντικρύζουν τα κρουαζιερόπλοια στη διαδρομή από τη Μαρμαρίδα προς το Γκιοτσέκ. Εδώ, υπάρχει η αρχαία πόλη της Καύνου, διάσημη για τους λαξευτούς σε βράχους τάφους της. Επίσης, σε αυτή τη διαδρομή βρίσκεται η παραλία Ιζτούζου (İztuzu), μία από τις σημαντικότερες περιοχές αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta. Γύρω από το Γκιοτσέκ υπάρχουν πολλά αξιόλογα σημεία, όπως η νήσος Γκιοτσέκ, τα νησιά Γιάσικα (Yassıca), ο κόλπος Μπεντρί Ραμί (Bedri Rahmi), ο κόλπος της Κλεοπάτρας και η νήσος Ταρσανάς (Tersane). Πλέοντας από το Γκιοτσέκ προς τη Φετιγιέ, μπορείτε να επισκεφθείτε τοποθεσίες όπως το Ολουντενίζ (Ölüdeniz), τον κόλπο Κιουμπουρνού (Kumburnu), το νησί Γκεμιλέρ (Gemiler), τον κόλπο Καμπάκ (Kabak), τον κόλπο Κιντράκ (Kıdrak), το Νησί του Ιππότη, το Καράκιοϊ (Kayaköy) και την Κοιλάδα των πεταλούδων, έναν βιότοπο με περισσότερα από 80 είδη πεταλούδων. Για ακόμα εντονότερες συγκινήσεις, μπορείτε να κάνετε αλεξίπτωτο πλαγιάς στο Μπαμπαντάγ (Babadağ).

Κας-Κέκοβα (Kaş-Kekova): Πλέοντας στην Τουρκική Ριβιέρα
Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές στην Τουρκία είναι η Τουρκική Ριβιέρα. Μια κρουαζιέρα σε αυτούς τους γαλαζοπράσινους κόλπους προσφέρει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν κρυμμένες ομορφιές, από συναρπαστικούς αρχαιολογικούς χώρους μέχρι καταπράσινα δάση και από απομονωμένες παραλίες μέχρι γραφικά μονοπάτια περιπάτου. Μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Καλέιτσι της Αττάλειας (Antalya Kaleiçi) και προς την περιοχή μεταξύ του Κας και της Κέκοβα. Το Κας είναι διάσημο κέντρο καταδύσεων στο οποίο βρίσκεται και η παραλία Καπουτάς (Kaputaş), η οποία αναφέρεται ως η πιο όμορφη παραλία στον κόσμο.

Τσεσμέ (Çeşme): Ένα φυσικό θαύμα στην καρδιά του Αιγαίου
Η Σμύρνη εκφράζει έναν απολαυστικό συνδυασμό της αγροτικής ζωής και του σύγχρονου πολιτισμού. Γνωστή για τις διαδρομές σε ελαιώνες και αμπελώνες, την αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα και τα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια, η επαρχία αυτή είναι επίσης γνωστή για τα απαιτητικά πρότυπα στο φαγητό και στα καταλύματα. Η καλύτερη στάση για μια γαλάζια κρουαζιέρα στην περιοχή της Σμύρνης είναι το Τσεσμέ, ονομασία που δόθηκε στην πόλη αλλά και στη διάσημη χερσόνησο της περιοχής, με πολυάριθμους υπέροχους κόλπους και παραλίες, όπως ο κόλπος Μπογιαλίκ (Boyalık), ο κόλπος Σακιζλί (Sakızlı) και ο κόλπος του Άη Γιώργη (Aya Yorgi), καθώς και οι παραλίες Πασαλιμάνι (Paşalimanı), Διαμάντι, Τσαρκ (Çark) και Ιλίτσα (Ilıca). Τα Αλάτσατα (Alaçatı), κοσμούν στενά δρομάκια εκατέρωθεν των οποίων παρατάσσονται ιστορικά πέτρινα σπίτια, ανεμόμυλοι και φιλόξενα εστιατόρια που σερβίρουν αιγαιοπελαγίτικες μενού. Η περιοχή είναι γνωστή για τους δυνατούς ανέμους της και για τις δραστηριότητες windsurfing και kitesurfing. Αν ο χρόνος το επιτρέπει, ένα ταξίδι στα Βουρλά (Urla) και στις διάσημες διαδρομές των αμπελώνων της ομώνυμης περιοχής μπορεί να συμπληρωθεί με ένα δείπνο με προϊόντα από το χωράφι κατευθείαν στο τραπέζι σε ένα εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin.