Ραντεβού στον Όλυμπο τον Οκτώβριο

olumpos-bouno
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Έπειτα από 14 χρόνια εμπειρίας στο ψηλότερο βουνό της χώρας με περισσότερες από 1000 συμμετοχές, οι Comboride φαίνεται πως ξέρουν τον Όλυμπο καλά.

Η ανάβαση στον Όλυμπο βρίσκεται στην bucket list πολλών κι όχι άδικα, αφού αποτελεί το ψηλότερο κι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία. Η ομάδα Comboride, λοιπόν, μας δίνει ραντεβού στον Όλυμπο για τον Οκτώβριο, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν τον έχουν επισκεφτεί, αλλά και σε όσους θέλουν να ξαναζήσουν την εμπειρία, να το κάνουν.

Να περπατήσουν στο οροπέδιο και να ακούγεται μόνο ο απόκοσμος ήχος του παγωμένου αέρα, να προσπαθούν να ανασάνουν ψηλά στα 2.700 μέτρα και να νιώθουν σαν να γεννήθηκαν μόλις. Να ανοίγουν τα μάτια τους και να βλέπουν την ομορφότερη ανατολή της ζωής και τη θολή γραμμή του ορίζοντα ανάμεσα στις ψηλότερες κορυφές της χώρας. Συναισθήματα μεγαλοπρεπή με τρομερή ενέργεια, στο βουνό των Θεών.​

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στη 1 το πρωί (μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο) το όνειρο αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Η άφιξη στο Λιτόχωρο θα γίνει λίγο πριν το ξημέρωμα για πρωινή φρέσκια must μπουγάτσα, νερό και ανάβαση.

Οι πεζοπορικές διαδρομές
Σάββατο: Γκορτσιά - καταφύγιο Πετρόστρουγκας - Οροπέδιο Μουσών
Εξάωρη (κάτι λιγότερο για αρκετούς και κάτι παραπάνω για πολλούς) πεζοπορία σε μονοπάτι από τη Γκορτσιά (αλλιώς τη λένε και Διασταύρωση) στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας και το Οροπέδιο των Μουσών. Η πορεία συνεχώς ανηφορική ανάμεσα σε οξιές, ρόμπολα και έλατα. Το τοπίο μαγευτικό, η θέα ονειρική. Διάρκεια +/- 6 ώρες - Απόσταση 13 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαφορά (ανάβαση) 1650 μέτρα - Δυσκολία 2-3 (μέτρια - δύσκολη). ​

Κορυφές (μετά την άφιξη στο καταφύγιο) η αδρεναλίνη κορυφώνεται με την προαιρετική και υπό συνθήκες, ανάβαση σε Μύτικα (2918μ.) και Στεφάνι (2909μ.), η διάρκεια μικρή, απόσταση μικρή, ο ιδρώτας μπόλικος. Υποχρεωτική η χρήση ορειβατικού κράνους. Διάρκεια 3 ώρες - Υψομετρική Διαφορά Ανάβασης 350 - Βαθμός Δυσκολίας 3++ (δύσκολη).

Κυριακή: Οροπέδιο - καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός - Πριόνια
Θα ακολουθήσετε το μονοπάτι από Ζωνάρια, που λέγονται έτσι γιατί ζώνουν τις ψηλές κορφές, με στάση στο μεγαλύτερο καταφύγιο της Ελλάδας που το τρέχει η οικογένεια Ζωλώτα. Από εκεί θα μπείτε στο δασωμένο και παράλληλα με το επάνω τμήμα του φαραγγιού του Ενιπέα (επιτρέπονται ή μάλλον επιβάλλονται οι αναζωογονητικές βουτιές στις βάθρες του λίγο πριν την ολοκλήρωση της κατεβασιάς στα Πριόνια (όπου υπάχει δροσερή πηγή και ταβέρνα). Διάρκεια 6 ώρες - Απόσταση 13 χιλιόμετρα - Υψομετρική Διαφορά (κατάβαση) 1650 μέτρα - Δυσκολία 2.

Info
Comboride@Όλυμπος
Σάββατο 19/10
κόστος 165 ευρώ, Early Bird μέχρι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, 146 ευρώ