Ο πλανήτης γιορτάζει την Πρωτοχρονιά
Δείτε, πως γιορτάζουν τον ερχομό του νέου χρόνου η Βιέννη, η Ρώμη, η Αυστραλία, το Βερολίνο και το Τόκιο και ταξιδέψτε νοερά στις πιο λαμπερές πρωτοχρονιές του κόσμου.
Καλή η Πρωτοχρονιά στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα αλλά μήπως φέτος να τολμούσατε κάτι εντελώς διαφορετικό; Δείτε, πως γιορτάζουν τον ερχομό του νέου χρόνου η Βιέννη, η Ρώμη, η Αυστραλία, το Βερολίνο και το Τόκιο και ταξιδέψτε νοερά στις πιο λαμπερές πρωτοχρονιές του κόσμου.
Βιέννη: μια κομψή πρωτοχρονιά
Οι Βιεννέζοι καλωσορίζουν τη νέα χρονιά υπό τους ρυθμούς του Στράους και του Μότσαρτ. Οι βασικοί τόποι εορταστικής συγκέντρωσης είναι δύο, στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο και μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου. Η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη παράσταση, που δίνει κάθε χρόνο η Φιλαρμονική της Βιέννης στην Όπερα της πόλης, αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Τα εισιτήρια για τις τρεις περιορισμένες παραστάσεις (στις 30-31/12 και 1/1), που δίνει η Φιλαρμονική, εξαντλούνται σε χρόνο ρεκόρ, παρόλο που κοστίζουν από 20 έως και …1000 ευρώ! Ωστόσο, την ώρα που αλλάζει ο χρόνος, οι Βιεννέζοι, ντυμένοι με βαριά ρούχα για το τσουχτερό κρύο, ανταλλάσουν ευχές και φιλιά έξω από το Δημαρχείο ή από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου ενώ λίγο πριν, έχουν πλημμυρίσει τα παραδοσιακά καφέ για μια κούπα ζεστής, βιεννέζικης σοκολάτας.
Ρώμη: πάρτι στις πλατείες
Οι εορταστικοί εορτασμοί της Αιώνιας Πόλης, ξεκινούν από την Piazza Navona, όπου κάθε χρόνο στήνεται η παραδοσιακή υπαίθρια αγορά με τα ξύλινα σπιτάκια και τα λαμπερά εορταστικά στολίδια.
Ωστόσο, οι εορτασμοί για τη νέα χρονιά, επικεντρώνονται στην Piazza del Quirinale, στην Piazza del Popolo και στην Piazza del Campidoglio, όπου πολλές φορές δίνονται συναυλίες κλασσικής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί τουρίστες συγκεντρώνονται και στα κυριότερα μνημεία της Αιώνιας Πόλης, π.χ μπροστά από το Κολοσσαίο ή στη Fontana di Trevi, για να υποδεχθούν τη νέα χρονιά χορεύοντας και κρατώντας παγωμένες σαμπάνιες στο χέρι.
Αυστραλία: οι πρώτοι οικοδεσπότες του νέου χρόνου
Το Σίδνεϊ ανήκει στις μεγαλουπόλεις εκείνες, που πρώτες υποδέχονται τη νέα χρονιά. Και για τον λόγο αυτό, οι πανηγυρισμοί του πλήθους είναι ξέφρενοι καθώς είναι οι πρώτοι στον κόσμο που υποδέχονται τη νέα χρονιά. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι το λιμάνι και η Όπερα, όπου συγκεντρώνονται εκατομμύρια Αυστραλοί αλλά και επισκέπτες για να γιορτάσουν τη νέα χρονιά που έρχεται.
Με μια σαμπάνια στο χέρι, οι επισκέπτες, απολαμβάνουν το φαντασμαγορικό θέαμα των 80.000 βεγγαλικών, που χρωματίζουν τον ουρανό της πόλης και που προμηνύουν, πως η νέα χρονιά, θα είναι πολύχρωμη, λαμπερή και φαντασμαγορική σαν τα εντυπωσιακά βεγγαλικά που σχίζουν τον ουρανό. Οι εικόνες από το Σίδνεϊ, ως η πρώτη μεγαλούπολη που υποδέχεται με λαμπρότητα τη νέα χρονιά, κάνουν, όπως είναι φυσικό, το γύρο του κόσμου μέσα από τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη.
Βερολίνο: το πάρτι της «πύλης»
Όποιος έχει επισκεφθεί το Βερολίνο τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, σίγουρα δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Τόσο οι Βερολινέζοι όσο και οι εκατομμύρια επισκέπτες της πόλης, συγκεντρώνονται στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, για να γιορτάσουν τον εορτασμό της νέας χρονιάς. Χιλιάδες πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό, οι παρέες χορεύουν και τραγουδούν στο δρόμο πίνοντας σαμπάνιες και το εύθυμο κλίμα κυριαρχεί παντού.
Ωστόσο, ενώ το Βερολίνο πρωτοστατεί στις εορταστικές εκδηλώσεις και συνήθως «κλέβει την παράσταση», παρόμοιες γιορτές στήνονται και σε άλλες γερμανικές πόλεις, όπως στη Φρανκφούρτη, την Κολωνία και το Αμβούργο.
Τόκιο: πρωτότυπα έθιμα που κρατούν μακριά το κακό
Παρόλο που τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή, που δεν γιορτάζουν με λαμπρότητα οι Ιάπωνες-απλά ανταλλάσουν δώρα και γλυκά, η Πρωτοχρονιά, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους. Τα σπίτια καθαρίζονται σχολαστικά και στην μπροστινή είσοδο κρεμούν ένα αχυρένιο σκοινί με λωρίδες χαρτιού. Λέγεται, πως το σκοινί αυτό, συμβολίζει την είσοδο του toshigami (της θεότητας του Νέου έτους) στο σπίτι, ο οποίος και εμποδίζει την είσοδο στα κακά πνεύματα.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιά (omisoka), οι καμπάνες των βουδιστικών ναών, χτυπούν 108 φορές για να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα του νέου χρόνου ενώ είθισται στα σπίτια, εκείνο το βράδυ να τρώνε λεπτά και μακριά ζυμαρικά (toshikoshi soba), με την ευχή και η τύχη της οικογένειας να είναι μακριά και μεγάλη σαν τα μακαρόνια.
Το πρωινό της πρώτης ημέρας του νέου χρόνου, οι Ιάπωνες, επισκέπτονται τους ναούς για να ευχηθούν για την υγεία και την ευημερία της οικογένειάς τους ενώ και τα μικρά παιδιά, περιμένουν με ανυπομονησία το otoshidama (χρήματα ως δώρο),που τους δίνουν οι γονείς και οι συγγενείς για τη νέα χρονιά.
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ