Ηighlights Αργολίδας: Πού να τραβήξετε χειρόφρενο

nauplio-palia-poli
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Ο Σεπτέμβριος είναι η καλύτερη εποχή για να συνεχίσουμε τις εκδρομές, συνδυάζοντας το ζεστό κλίμα που παραμένει από το καλοκαίρι, με το αεράκι του φθινοπώρου. Τουρ στην Αργολίδα, λοιπόν.

Ναύπλιo
Αν ένα μέρος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νομό, αυτό είναι σίγουρα το Ναύπλιο, με τα στενά δρομάκια, τα νεοκλασικά του, την αρχοντική του ατμόσφαιρα, τη θάλασσα και τις βουκαμβίλιες. Το Παλαμήδι είναι πάντα μια επιλογή για υπέροχη θέα, αλλά αν δεν θέλετε να κουραστείτε, οι βόλτες στα στενάκια και η ατμόσφαιρα της πόλης σίγουρα θα σας αποζημιώσουν. Κάντε τις βουτιές σας στη δημοφιλή παραλία της Αρβανιτιάς, στην πιο ήσυχη Καραθώνα ή στην Ψιλή Άμμο προς Επίδαυρο και καταλήξτε στην κεντρική πλατεία και στους τριγύρω δρόμους, για φαγητό, καφέ και γλυκό.

Άργος
Αν δεν το γνωρίζατε, το Άργος είναι η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης και της Ελλάδας, παρά τις καταστροφές που υπέστη και αποτελεί το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο της χώρας. Μουσεία, ιστορικές εκκλησίες, μνημεία από προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους, νεοκλασικά κτίρια είναι αυτά που σας περιμένουν εκεί με μια πρώτη ματιά σε έναν τόπο που «παντρεύει» το παλιό με το νέο. Στο κέντρο του Άργους θα βρείτε το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε το Αρχαίο Θέατρο Άργους και να βγείτε 5 χιλιόμετρα πιο έξω στο χωριό Κεφαλάρι, όπου θα δείτε και το ξακουστό  μοναστήρι Παναγία η Κεφαλαριώτισσα. Με ορμητήριο το Άργος μπορείτε να ανακαλύψετε το παράλιο κομμάτι του από τη Νέα Κίο ως το Κιβέρι, με τις μοναδικές ψαροταβέρνες τους και το βράδυ επιστροφή στην ανακαινισμένη πλατεία όπου θα δείτε κόσμο και θα κάνετε τη βόλτα σας.

Επίδαυρoς
Πολυδιάστατη και καθηλωτική η Επίδαυρος, τόσο για τη φύση της, όσο και για τον πολιτισμό της. Οι παραλίες της μπορεί να μην είναι κάτι συγκλονιστικό, αξίζει όμως να κάνετε τη βουτιά σας στην Παλιά Επίδαυρο και το βοτσαλωτό Γιαλάσι. Μια βόλτα στη Νέα Επίδαυρο και το Κάστρο της θα σας εντυπωσιάσουν κι ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποια παράσταση να παρακολουθήσετε στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο θέατρο, ένα ταξίδι ως εκεί αξίζει τον κόπο.

Πόρτο Χέλι
Σε μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, το Πόρτο Xέλι σας περιμένει στο νότιο άκρο της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, για να σας πάρει μακριά από το αστικό περιβάλλον και να σας χαλαρώσει μέσα στη φύση και την ηρεμία. Ο παραλιακός του δρόμος είναι εκεί που συγκεντρώνεται ο κόσμος για τη βόλτα του, αφού εκεί θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα καταστήματα, εστιατόρια κ.ο.κ. Αν θέλετε να βγείτε παραέξω, κατευθυνθείτε προς την παραδοσιακή κωμόπολη του Κρανιδίου στα 7 χιλιόμετρα από το Πόρτο Xέλι, για αλλαγή παραστάσεων και βόλτα ή –ακόμα καλύτερα- πεταχτείτε με το καραβάκι απέναντι στις Σπέτσες μέσα σε 10 λεπτά με κόστος 9 ευρώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις έχετε θέα από τον Άγιο Αιμιλιανό στα νότια, όπου θα βρείτε και ωραίες παραλίες για μπάνιο, όπως τη Βερβερόντα με το beach bar και στη Χινίτσα με τα πεύκα.

Ερμιόνη
Στα νοτιοανατολικά του νομού, η παραθαλάσσια Eρμιόνη είναι σίγουρα ένα από τα highlights του νομού για ρομαντική βόλτα με θέα το γαλάζιο και νησιώτικη εσάνς σε ένα πευκόφυτο ακρωτήρι. Προτού κάνετε τη βόλτα σας στα πλακόστρωτα σοκάκια και τα αρχοντικά της, αναζητήστε τις όμορφες παραλίες της, άλλες πιο κοντά άλλες πιο μακριά, όπως την Κουβέρτα στα 8 χιλιόμετρα σε έναν όμορφο κολπίσκο, τη Λεπίτσα στο κοντινό χωριό Κοιλάδα, που αξίζει επίσης να πάτε μια βόλτα, την Πετροθάλασσα που είναι μια από τις μεγαλύτερες, τις Λεύκες αν αναζητάτε κάτι μη οργανωμένο και πολλές ακόμη. Σημειώστε ότι στην Ερμιόvη έχετε επιλογές και για νυχτερινή διασκέδαση, ενώ φημίζεται για τις ψαροταβέρνες της.

Τoλό
Πολύ κοντά στο Ναύπλιο βρίσκεται και το Τολό, ένα παραθαλάσσιο χωριό που είναι ξακουστό για τα ψάρια του, όποτε οι λάτρεις της ψαροφαγίας θα πρέπει να του αφιερώσετε χρόνο. Σημειώστε, μάλιστα, ότι στο τέλος του Σεπτεμβρίου διοργανώνεται η Γιορτή της Τράτας, μια μεγάλη γιορτή όπου προσφέρονται μαρίδες, με πολύ γλέντι και χορό. Απέναντι από το Τολό θα δείτε και 3 πανέμορφα νησάκια, το Δασκαλιό, το Κορωνήσι και τη Ρόμβη, ενώ γενικά στην περιοχή θα συναντήσετε έναν συνδυασμό φυσικής ομορφιάς και τουριστικής υποδομής, με πολύ φιλόξενους κατοίκους να διαμορφώνουν την εμπειρία σας.

Mυκήνες
Ένα από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, οι Μυκήνες βρίσκονται 140 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μυκηναϊκού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π.Χ. Εκεί θα ανακαλύψετε το θρυλικό παλάτι του Αγαμέμνονα, απ’ όπου ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος, το οποίο πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, τα ερείπια της Ακρόπολης που κατοικούνταν από την πρώιμη νεολιθική έως και την πρώιμη και μέση ελλαδική περίοδο, δυο ταφικούς βασιλικούς περιβολους Α και Β, με τον ταφικό περίβολο Α' των Μυκηνών να αποτελεί βασιλικό νεκροταφείο των Μυκηναίων ηγεμόνων κατά τον 16ο αιώνα π.Χ., τον θησαυρό του Ατρέα (θολωτός τάφος), τον θολωτό τάφο της Κλυταιμνήστρας και άλλα σπουδαία μνημεία. Πολλά από τα ευρήματα των Μυκηνών βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, όπως επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών.