4 οδικές αποδράσεις με θέα θάλασσα

galaksidi
ΤΡΙΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Μην αποθαρρύνεστε από τις φθινοπωρινές συννεφιές που έρχονται και παρέρχονται. Το μικρό καλοκαιράκι πάντα θα ξετρυπώνει και θα μας δίνει έναν σοβαρό λόγο να βάλουμε πρώτη στο αυτοκίνητο για παραθαλάσσιους προορισμούς που θυμίζουν καλοκαίρι.

Γαλαξίδι, το ρομαντικό
Προορισμός παντός καιρού στη Φωκίδα, το Γαλαξίδι στο αριστερό τμήμα του κόλπου της Ιτέας σας περιμένει για να σας συστήσει τα θαλασσοδαρμένα μπαλκόνια των αρχοντικών, τις υπέροχες αυλές του στρωμένες με βότσαλα, την άγκυρα-μνημείο, που βρίσκεται στο λιμάνι, τις σκαλιστές ξύλινες πόρτες και τα λιθόστρωτα δρομάκια, που έχουν πολλά να σας διηγηθούν, σε μόλις 2-2,5 ώρες από την Αθήνα. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το πάρκο με τον τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης, τη σπηλιά στην πλατεία Μάμμα και να περπατήσετε στην παραλία έως τους πρόποδες του λόφου, όπου θα δείτε και το άγαλμα της γυναίκας του ναυτικού, με θέα όλο το Γαλαξίδι. Για μπάνιο, κατευθυνθείτε στο Ανεμοκάμπι, 3 χιλιόμετρα από την πόλη με τη χρυσαφένια αμμουδιά, στην απομονωμένη Ξιδού, στους Άγιους Πάντες και τον Προφήτη Ηλία αν θέλετε κόσμο ή στην Αμμούδα αν θέλετε την ησυχία σας. Για φαγητό σας περιμένει η Μαρίτσα με θέα θάλασσα, για ρεβιθοσαλάτες, ριζότο, ταραμοσαλάτα, μαύρα λιγκουίνι και όλα τα καλά.

Ναύπλιο, το γραφικό
Στενά δρομάκια, βουκαμβίλιες, όμορφα καταστήματα, περαντζάδες. Απ’ όλα έχει το Ναύπλιο που αυτή την εποχή ηρεμεί λίγο από τον κόσμο του Αυγούστου και είναι ακόμη πιο απολαυστικό. Οι επιλογές σας εκεί είναι πολλές. Οι πιο δραστήριοι μπορείτε να ανεβείτε στο Παλαμήδι και να απολαύσετε τη θέα από ψηλά, έπειτα από τα ξακουστά 999 σκαλοπάτια του (857 στην πραγματικότητα), αλλά και να επισκεφτείτε το φρούριο της Ακροναυπλιάς, που στέκεται αγέρωχο πίσω από την Παλιά Πόλη. Το Μπούρτζι σας περιμένει, επίσης, σε ένα μικρό νησάκι στα ανοιχτά του λιμανιού, αλλά αν θέλετε απλώς να ξεκουραστείτε και να κάνετε μπάνιο, οι επιλογές σας, μεταξύ άλλων είναι η παραλία της Αρβανιτιάς που είναι και η πιο δημοφιλής, η Καραθώνα, μια ήσυχη αμμουδιά και η Ψιλή Άμμος με κατεύθυνση προς Επίδαυρο. Κλείστε ωραιότατα την ημέρα σας με φαγητό στη «Φωλιά» για γαριδομακαρονάδα και θυμηθείτε ξανά το καλοκαίρι.

Ναύπακτος, η πολύπλευρη
Και βουνό και θάλασσα και κάστρο και όμορφα χωριά και παραδόσεις σας περιμένουν στη Ναύπακτο, περίπου 220 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Αν την επιλέξετε για διήμερη απόδραση, μπορείτε τη μία μέρα να μείνετε κοντά στη θάλασσα, να τριγυρίσετε στην κεντρική πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο όπου μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας στο παραδοσιακό καφενείο, στο επιβλητικό κάστρο, στις παραδοσιακές συνοικίες, όπου μπορείτε να δείτε από κοντά τον καλοδιατηρημένο Πύργο της οικογένειας Μπότσαρη, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο αλλά και τα υπόλοιπα αρχοντικά και τα καπετανόσπιτα. Την επόμενη ημέρα, κάντε μια στάση και στο Γρίμποβο, στη συνοικία με το «πολύ νερό», όπου την εικόνα συνθέτουν αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, όμορφες παραλίες και ονομαστές πηγές και στη συνέχεια βάλτε μπρος για Ορεινή Ναυπακτία. Στην Τερψιθέα θα απολαύσετε, όπως φανερώνει και το όνομά της, υπέροχη θέα, στην Ελατού θα περάσετε μέσα από μια παραμυθένια διαδρομή με έλατα, κεραμοσκεπές και αχνιστές καμινάδες και στην Άνω Χώρα, στο πιο ψηλό χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας, σας περιμένουν πλακόστρωτα δρομάκια, πέτρινα σπίτια και φυσικά μπόλικες νοστιμιές. Μια καλή επιλογή για φαγητό στην Άνω Χώρα είναι η Μοσχούλα με το στιφάδο αγριογούρουνο να κλέβει τις εντυπώσεις.

Πάργα, η νησιώτικη
Η Πάργα τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη τουριστική προσέλευση το καλοκαίρι και τώρα είναι μια καλή εποχή να τη γνωρίσετε λίγο καλύτερα, 68 χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα και 40 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα. Έχει πολύ νησιώτικη ατμόσφαιρα, το ενετικό της κάστρο του 14ου αιώνα της χαρίζει ακόμη περισσότερη γοητεία και η παραλιακή περατζάδα της είναι ο καλύτερος τρόπος να κλείσετε το φθινόπωρο. Τα λιθόστρωτα δρομάκια, το πράσινο, οι ανθισμένες γειτονιές, η επτανησιακή αρχιτεκτονική και οι όμορφες παραλίες στη γύρω περιοχή θα σας ενθουσιάσουν, με θέα το Ιόνιο. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε και τα Σύβοτα για μπάνιο σε πανέμορφες παραλίες όπως η Μπέλα Βράκα και η Πισίνα και κάντε μια βόλτα και στον Αχέροντα, για να γνωρίσετε την ιστορία του και την πανέμορφη φύση του. Στάση για φαγητό κάντε στο Veneziano στο κέντρο της πόλης για παραδοσιακά πιάτα με μεράκι.