Kinsterna: Το αρχοντικό της Λακωνίας γίνεται «καταπράσινο»

kinsterna
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Ένα σημαντικό βήμα ανακοίνωσε το Kinsterna, το οποίο είναι πλέον το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο βυζαντινό αρχοντικό.

Στην ούτως ή άλλως πανέμορφη Μονεμβασιά, το Kinsterna έρχεται να προσθέσει στη μαγεία της περιοχής, με ένα αρχοντικό με μεγάλη ιστορία. Σε έναν χώρο που έχει περάσει πολέμους, πολιορκίες, ακόμη και επιδρομές πειρατών στο μακρινό παρελθόν, το Kinsterna από το 2010 μέχρι και σήμερα διατηρεί μια κοσμοπολίτικη αύρα, συνδυασμένη με βαθύ λακωνικό πνεύμα. Κι όλα αυτά τα πάει ένα βήμα παραπέρα, με έμφαση στη βιωσιμότητα.

Αρχοντιά και ενεργειακή αυτονομία
To Kinsterna, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για την προστασία του περιβάλλοντος, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έγινε το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο βυζαντινό αρχοντικό, ολοκληρώνοντας την εγκατάσταση ενός νέου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Λακωνία. Το πάρκο αυτό βρίσκεται στο χωριό Κουλέντια, 4,5 χιλιόμετρα μακριά από το αρχοντικό, και πλέον καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του ξενοδοχείου των 51 δωματίων με 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, μειώνεται σημαντικά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, εξαλείφοντας περίπου 429.000 κιλά CO2 ετησίως και εξοικονομώντας περίπου 975.000 kWh ετησίως, ενώ παράλληλα διατηρείται ένα μοντέλο αυτονομίας όπως στα παλιά χρόνια. Στην καθημερινότητα του ξενοδοχείου, αυτό μεταφράζεται σε δωρεάν χρήση φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και στην κατάργηση ορυκτών καυσίμων.

Όπως αναφέρει και η marketing Manager του Kinsterna, Ισμήνη Παπαδάκη, «η αειφορία δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια συνειδητή επιλογή από τότε που δημιουργήθηκε το αρχοντικό, το 2010». Η φιλοσοφία του ιδιοκτήτη, άλλωστε, δεσμεύεται στη διατήρηση της κληρονομιάς του βυζαντινού αρχοντικού, αγκαλιάζοντας ό,τι προσφέρει η φύση ώστε το κτήμα να είναι αυτάρκες, όπως και στο παρελθόν, αναβιώνοντας τις παραδοσιακές πρακτικές και ταυτόχρονα εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Μια απόδραση στο φιλικό προς το περιβάλλον Kinsterna στη Λακωνία αυτή την εποχή είναι ό,τι πρέπει για να ανακαλύψετε από κοντά την ατμόσφαιρά του, αλλά και την «πράσινή» του φιλοσοφία.

Info

Kinsterna
Μονεμβασιά Λακωνίας
+302732066300