Το Σφενδύλι της Κρήτης ξαναβγήκε στην επιφάνεια (βίντεο)

sfenduli
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Το χωριό που πλημμύρισε και βυθίστηκε από τα νερά του φράγματος Αποσελέμη, αναδύεται ξανά και οι πρώην κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να δουν και πάλι τα σπίτια τους.

Το χωριό Σφενδύλι βρίσκεται στον νομό Ηρακλείου της Κρήτης από το 1577 όπου και δημιουργήθηκε, σε υψόμετρο 210 μέτρα, έχοντας ζήσει Βενετοκρατία και Τουρκοκρατία. Η ονομασία του προέρχεται από το οικογενειακό όνομα Σφενδήλος, πιθανόν από τον πρώτο άνθρωπο που κατοίκησε εκεί και τίποτα δεν προμήνυε ότι θα φτάσει να θεωρείται η… Ατλαντίδα της Κρήτης.

Giatrakos Drone Photography

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια, λόγω της δημιουργίας του φράγματος Αποσελέμη, που αποτελεί το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης, το χωριό άρχισε να πλημμυρίζει μέχρι που το 2012 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, καθώς με την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος, η περιοχή μετατράπηκε στη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη του νησιού και καταφύγιο διαφόρων ειδών πτηνών, που μετατρέπουν την περιοχή σε έναν ιδιαίτερο υδροβιότοπο. Το χωριό κατέληξε να είναι μισοβυθισμένο και αναλόγως τις βροχοπτώσεις, άλλοτε βυθίζεται ακόμη περισσότερο, άλλοτε ξεπροβάλλει και πάλι.

Η ανομβρία, ωστόσο, οδήγησε στην ανάδυση του χωριού και ο Χρήστος Γιατράκος κατέγραψε την εικόνα με FPV drone που περνά μέσα από τα σπίτια και τα ερείπια του οικισμού. Οι επισκέπτες που θέλουν να δουν από κοντά το χωριό-φάντασμα, μπορούν να περπατήσουν ξανά στα σοκάκια του, ενώ οι πρώην κάτοικοι του χωριού μπορούν να ξαναδούν τα σπίτια τους. Η βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα είναι ακόμη εκεί, ενώ αξίζει να πούμε ότι πρόσφατα βρέθηκαν στην περιοχή 65 σκελετοί από την αρχαιολόγο Αθανασία Κάντα, που πιθανώς προέρχονται από ένα Μινωικό νεκροταφείο.