Βουνό ή θάλασσα; 3 προορισμοί για να απολαύσετε και τα δύο

leonidio
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Γιατί να διαλέξουμε όταν μπορούμε να έχουμε και τα δύο;

Λεωνίδιo
Το Λεωνίδιο είναι ένας εξαιρετικός προορισμός που συνδυάζει αρμονικά το βουνό και τη θάλασσα, κάνοντάς το ιδανικό για όσους αναζητούν ποικιλία στη φύση και τις δραστηριότητες. Βρίσκεται στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Αρκαδία, είναι πρωτεύουσα της Νότιας Κυνουρίας, και είναι χτισμένο στους πρόποδες του Πάρνωνα, ενώ απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από την ακτογραμμή. Το Λεωνίδιο είναι περιτριγυρισμένο από το εντυπωσιακό βραχώδες τοπίο του Πάρνωνα, με τις κάθετες κόκκινες πλαγιές να δεσπόζουν πάνω από την πόλη. Η αναρρίχηση, η πεζοπορία με διαδρομές που ξεκινούν από το Λεωνίδιο και η εξερεύνηση χωριών όπως το χωριό Κοσμάς στα 1150 μέτρα με τα πέτρινα σπίτια και τα έλατα και καστανιές είναι τα ορεινά highlights. Για θαλασσινή αύρα θα πάτε στην Πλάκα Λεωνιδίου, μόλις 4 χιλιόμετρα από την πόλη, όπου θα βρείτε μια υπέροχη παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Στην περιοχή υπάρχουν ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής, ιδανικός για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση είναι και το Φωκιανό, μια εκπληκτική, απομονωμένη παραλία, με γαλαζοπράσινα νερά και ψιλό βότσαλο. Τέλος, κοντινές παραλίες με καθαρά νερά, ιδανικές για κολύμπι και θαλάσσιες δραστηριότητες, με παραδοσιακές ταβέρνες που προσφέρουν τοπικά εδέσματα είναι οι Τηγάνι και Σαμπατική.

Πήλιo
Ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός για βουνό και θάλασσα μαζί, το Πήλιο φιλοξενεί περίπου 24 κύρια χωριά και αν συμπεριλάβουμε και μικρότερους οικισμούς, ο αριθμός φτάνει περίπου τα 40. Τσαγκαράδα, Ζαγορά και Μηλιές μεταξύ (πολλών) άλλων σας περιμένουν σε υψόμετρο, ενώ αν θέλετε να κατεβείτε προς θάλασσα, ο Άγιος Ιωάννης και το Χορευτό με θέα το Αιγαίο, η Μηλίνα και το Τρίκερι στον Παγασητικό  θα σας χαρίσουν μια ιδανική ισορροπία μεταξύ χαλάρωσης και εξερεύνησης, καθώς συνδυάζουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την υπέροχη φύση και τις παραλίες.

Ναύπακτoς
Θάλασσα στα πόδια σας, κάστρο και ορεινές περιπέτειες, όλα μαζί συνδυάζονται στη Ναύπακτο σε λίγο παραπάνω από 2 ώρες από την Αθήνα. Το επιβλητικό κάστρο σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή σας, ειδικά τη νύχτα, φωτισμένο και ατμοσφαιρικό, ωστόσο, στην περιοχή σας περιμένουν πολλά ακόμα. Χαλαρώστε στην κεντρική πλατεία, κάντε μια μεγάλη βόλτα στις παραδοσιακές συνοικίες της Ναυπάκτου, για να δείτε από κοντά τον καλοδιατηρημένο Πύργο της οικογένειας Μπότσαρη, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο αλλά και τα υπόλοιπα αρχοντικά και τα καπετανόσπιτα. Περάστε οπωσδήποτε από το Γρίμποβο, τη συνοικία όπου την εικόνα συνθέτουν αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, όμορφες παραλίες και ονομαστές πηγές. Κι όταν θελήσετε πιο δροσερό αέρα, ανεβείτε στα ορεινά, όπου σας περιμένει η Τερψιθέα με την θέα μοναδικής ομορφιάς, η Ελατού με τα έλατά της, ο ιστορικός Πλάτανος (που αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της περιοχής κατά την επανάσταση του 1821 και φυσικά η τουριστική και πανέμορφη Άνω Χώρα.