Βόλτα στο παραμυθένιο Κότορ του Μαυροβουνίου (βίντεο)

kotor-maurobounio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Ανάμεσα στα «φιόρδ» της Αδριατικής, μια μαγική καστροπολιτεία απλώνεται με μεσαιωνική ατμόσφαιρα σε ένα υπέροχο κάδρο.

Το Κότορ είναι πράγματι ένα από τα μέρη της Ευρώπης που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός παραμυθιού ή τα χρώματα ενός πίνακα. Βρίσκεται στα νότια του Μαυροβουνίου, ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά και μελαγχολική θάλασσα, αποτελώντας μια πανέμορφη πόλη. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το ότι περικλείεται σε μεσαιωνικά τείχη τα οποία το βράδυ φωτίζονται και δίνουν έναν ιδιαίτερο αέρα στην πόλη με τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα πέτρινα σκαλιά, θυμίζοντας κάτι από Ντουμπρόβνικ.

Καθολικοί και ορθόδοξοι ναοί του 13ου αιώνα-15ου αιώνα, μαγαζιά, πριγκιπικά παλάτια, το Θέατρο του Ναπολέοντα, πλατείες, bar κι εστιατόρια κρατούν τους τουρίστες απασχολημένους όσο βρίσκονται σε ταξίδι εξερεύνησης μιας πόλης που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι ενετικές επιρροές φαίνονται ξεκάθαρα στην αρχιτεκτονική της πόλης που μαγνητίζει τα βλέμματα και προσφέρει απλόχερα ινσταγκραμικές φωτογραφίες, κάτι που είναι αναπόφευκτο έπειτα από περίπου 350 χρόνια βενετσιάνικης κατοχής.

Η εικόνα βέβαια το καλοκαίρι αλλάζει πολύ και πασπαλίζεται με μια δόση λάμψης και πολυτέλειας, με τη μαρίνα να γεμίζει με πολυτελή γιοτ, όπου οι πιο ευκατάστατοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Θεόφιλος Μπάμπουλης/PointofView

Ο κόλπος του Κότορ ορισμένες φορές καλείται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης λόγω περισσότερο του φυσικού τοπίου, καθώς στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για πραγματικό φιόρδ.  

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube μας βοηθά να απολαύσουμε όμορφα μέρη από ψηλά, ανακαλύπτοντάς το μεγαλείο τους από μια διαφορετική οπτική.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]