4 στάσεις στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

mukonos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Ας εκμεταλλευτούμε το ήπιο φθινόπωρο της χώρας μας και ας ταξιδέψουμε από τα βουνά μέχρι τα νησιά, ανακαλύπτοντας τα υπέροχα χρώματα της εποχής και την αγνότητα των τόπων εκτός high season.

Kυκλάδες
Αυτή την εποχή, κυκλαδίτικα νησιά όπως η Νάξος, η Σαντορίνη, η Σύρος, η Μήλος και η Μύκονος είναι όπως δεν τα έχετε φανταστεί ποτέ. Οι τιμές είναι 30-50% χαμηλότερες, οι παραλίες είναι στη διάθεσή σας, τα μελτέμια έχουν κοπάσει, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες συχνά προσφέρουν εκπτώσεις ή ειδικές προσφορές το φθινόπωρο, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια είναι φθηνότερα λόγω της χαμηλής ζήτησης. Επιλέξτε το αγαπημένο σας νησί, που ενδεχομένως τον Αύγουστο να σας απογοήτευσε λόγω πολυκοσμίας, και δώστε του άλλη μια ευκαιρία. Οι θερμοκρασίες παραμένουν στους 20-25 βαθμούς, οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Πορτάρα στη Νάξο, η Σπηλιά του Φερεκύδη στη Σύρο κ.ο.κ. είναι απαλλαγμένοι από τις ορδές, οι παραλίες είναι σχεδόν άδειες και η βαλίτσα σας είναι μια καλή στιγμή να γεμίσει και με μαγιό και με ζακέτες.

Ζαγoροχώρια
Αν χορτάσατε θάλασσα και αναζητάτε πιο ορεινές περιπέτειες με δραστηριότητες, βάλτε πρώτη για Ζαγοροχώρια, βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Εκεί σας περιμένουν 46 χωριά, αραιοκατοικημένα, σε περίπτωση που θέλετε αποτοξίνωση από τον πολύ κόσμο: Η Αρίστη είναι γνωστή για την πλούσια βλάστηση και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στους Κήπους σε υψόμετρο 800 μέτρων θα δείτε τον ποταμός Βικάκη με υπέροχα πέτρινα γεφύρια και θα δοκιμάσετε διάφορα σπορ βουνού, στο Κουκούλι θα δείτε μεγάλα αρχοντικά και μοναδικές βρύσες και στο Πάπιγκο θα απολαύσετε εκπληκτική θέα στη φύση και παραδοσιακή ηπειρώτικη κουζίνα​. Βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας την πεζοπορία σε μερικά από τα 31 σηματοδοτημένα μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και σας προσφέρουν στο πιάτο όλα τα αξιοθέατα του Κεντρικού Ζαγορίου κι επισκεφτείτε ένα από τα πιο βαθιά και στενά φαράγγια του κόσμου, το Φαράγγι του Βίκου.

Xανιά
Τα Χανιά τον Οκτώβριο διατηρούν ένα ήπιο και ευχάριστο κλίμα στους 20-25°C, που σημαίνει ότι θα κάνετε ανενόχλητοι τις βόλτες σας, χωρίς ζέστη και χωρίς (πολύ) κόσμο. Η παλιά πόλη των Χανίων, με την ενετική αρχιτεκτονική της και το γραφικό λιμάνι με τον υπέροχο φάρο, είναι ιδανική για να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας, ενώ οι παραλίες  όπως ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, το Κεδρόδασος, τα Φαλάσαρνα, παραμένουν προσβάσιμες και μαγευτικές, όλες δικές σας. Έχετε επίσης την ευκαιρία να διασχίσετε το Φαράγγι της Σαμαριάς κι αφού κάψετε θερμίδες, να τις ξαναπάρετε με ντολμαδάκια, ντάκο, αντικριστό και χοχλιούς.

Λακωνική Mάνη
Μια από τις πιο μαγικές περιοχές της Πελοποννήσου, η Λακωνική Μάνη τον Οκτώβριο είναι μια εξαιρετική επιλογή για εσάς που θέλετε να συνδυάσετε άγρια ομορφιά και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά σε μια υπέροχη «γωνιά» της Ελλάδας. Κάντε τη βόλτα σας στην Αρεόπολη, τον ιστορικό οικισμό που ενσωματώνει παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα καλντερίμια και τα πέτρινα κτίρια και το άγαλμα του Πετρομπέη Μαυρομιχάλη στην κεντρική πλατεία, κατεβείτε στο πανέμορφο Λιμένι για βουτιά και καφέ και χαθείτε στη Βάθεια, την πυργοπολιτεία που από μόνη της αποτελεί ταξίδι στον χρόνο και ένα υπαίθριο μουσείο. Κι έπειτα σας περιμένει σύγκλινο, καγιανάς, πασπαλάς που είναι χυλός στο τηγάνι από αλεύρι, ελαιόλαδο και νερό, τραβηχτές πίτες, λαλάγγια (μανιάτικες τηγανίτες), λούπινα και άλλα τοπικά καλούδια στο πιάτο.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]