Tα πιο περίεργα έργα τέχνης στον κόσμο, σε δημόσιους χώρους
Μερικά από τα εντυπωσιακότερα και ιδιαίτερα έργα τέχνης στον κόσμο, που εκτίθενται σε πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους…
Στη διάσημη πλατεία Tραφάλγκαρ του Λονδίνου, υπάρχει μια τεράστια άδεια βάση (The Fourth Plinth), μπροστά από την Εθνική Πινακοθήκη, που εδώ και μερικά χρόνια φιλοξενεί εκ περιτροπής, διαφορετικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.
Τα έργα που εκτίθενται στη βάση, επιλέγονται μετά από ετήσιο διαγωνισμό, στο αποτέλεσμα του οποίου έχει λόγο και το κοινό, ψηφίζοντας ακόμα και μέσω Internet. Μπορείτε μάλιστα να δείτε τις νέες υποψηφιότητες και να ψηφίσετε μέσω της online ψηφοφορίας.
Από το 2005 που ξεκίνησε ο θεσμός αυτός, έχουν παρουσιάσει έργα τους οι Mark Quinn, Thomas Schütte, Antony Gormley κ.ά., ενώ για το 2013, επιλέχθηκε το έργο της Katharina Fritsch, Hahn/Cock (ο μπλε κόκορας) που εκτίθεται και σήμερα στην πλατεία.
Τα δύο έργα τέχνης που θα εκτεθούν το 2014 και το 2015, θα παρουσιαστούν στις αρχές του 2014.
Με αφορμή αυτή την ιδιαίτερη βρετανική πρωτοβουλία, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα εντυπωσιακότερα δημόσια έργα τέχνης στον κόσμο, που εκτίθενται σε πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους…
Ένα γλυπτό δεν ήταν αρκετό γι’ αυτό το πάρκο του Ντάλας κι έτσι ανατέθηκε στον Robert Summers να δημιουργήσει μια ολόκληρη σκηνή. Πρόκειται για 49 χάλκινα βόδια που «οδηγούνται» στην πλαγιά ενός λόφου και σε ένα ρέμα, από τρεις ιππείς. Είναι ένα εντυπωσιακό και τεράστιο γλυπτό που ταιριάζει τέλεια με στο γύρω τοπίο.
Crown Fountain (Σικάγο, Η.Π.Α.)
Αλλά πιο διασκεδαστική είναι η δημιουργία του Jaume Plensa: το σιντριβάνι Crown Fountain, αποτελείται από δύο πύργους κατασκευασμένους από υαλότουβλα, καθένας από τους οποίους παρουσιάζει βίντεο από ανθρώπινα πρόσωπα. Τα πρόσωπα περιστασιακά… φτύνουν το νερό στο σιντριβάνι, μεταξύ των πύργων.
Αράχνη Maman (Bilbao, Ισπανία)
I See What You Mean (Denver, Η.Π.Α.)
Αδιαμφισβήτητα την παράσταση «κλέβει» το γλυπτό του Lawrence Argent «βλέπω τι εννοείς», μια μπλε αρκούδα 12 μέτρων που ακουμπά τη μύτη και τα πόδια της στα γυάλινα παράθυρα του κτηρίου, προσπαθώντας να κοιτάξει μέσα.
Πάρκο Vigeland Park (Όσλο, Νορβηγία)
Αλλά το κορυφαίο έργο του είναι αυτό στον «διαστημικό» πύργο της τηλεόρασης Zizkov. Το 2000, ο καλλιτέχνης πρόσθεσε σε αυτόν πολλά μικρά μωρά που μοιάζουν με εξωγήινους, κάνοντάς τα να μοιάζουν πως ανεβοκατεβαίνουν στον πύργο.
Στο πάρκο Birrarung Marr της Μελβούρνης, βρίσκεται ένα γλυπτό 39 ανάποδων καμπανών. Πιο εντυπωσιακό και από το ίδιο το γλυπτό είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να συνθέσει το δικό του μουσικό κομμάτι χρησιμοποιώντας το σύστημα drag and drop, στο site του υπεύθυνου οργανισμού. Η επιμελήτρια της ιστοσελίδας επιλέγει την καλύτερη σύνθεση και τρεις φορές την ημέρα, η μελωδία παίζει μέσω ενός υπολογιστή που ρυθμίζει τις καμπάνες. Δεν είναι απλά ένα δημόσιο έργο τέχνης, αλλά ένα δημόσιο μουσικό όργανο.
Όρος Rushmore (Νότια Ντακότα, Η.Π.Α.)
Η ιδέα γεννήθηκε σε μια προσπάθεια για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή και δημιουργοί ήταν ο Gutzon Borglum και ο γιος του, Lincoln Borglum. Χρειάστηκαν 14 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου και 400 εργάτες.