Οι χειρότερες ταξιδιωτικές συμβουλές

street-food
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η συμβουλή μας είναι να ακούτε τους πιο έμπειρους από εσάς ταξιδιώτες, αλλά πάντα να έχετε υπόψη σας ότι κάποιοι από αυτούς είναι υπερβολικοί και όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι.

Οι συμβουλές, είτε ταξιδιωτικές, είτε κάποιου άλλου είδους, προκαλούν πάντα ποικίλες αντιδράσεις και καλό είναι πριν τις ακολουθήσουμε να τις σκεφτούμε διπλά. Το θέμα των ταξιδιωτικών συμβουλών είναι ολόκληρο κεφάλαιο στο ήδη μεγάλο κομμάτι που είναι τα ταξίδια αλλά αρκεί να γνωρίζουμε πως κάποιες είναι καλές, κάποιες είναι πολύ κακές και εν τέλει δεν χρειάζεται ιδιαίτερη πείρα για να τις ξεχωρίσει κανείς, παρά απλή κοινή λογική.

Η δική μας συμβουλή είναι να ακούτε τους πιο έμπειρους από εσάς ταξιδιώτες, αλλά πάντα να έχετε υπόψη σας ότι κάποιοι από αυτούς είναι υπερβολικοί και όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι.

Μην συγκρίνετε τις συμβουλές μεταξύ τους, αλλά παραλληλίστε τες με το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία εκείνου που σας τις δίνει. Δεν ταιριάζουμε με όλους, γι’ αυτό και δεν μας ταιριάζουν όλων οι συμβουλές, ταξιδιωτικές και μη. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις χειρότερες ταξιδιωτικές συμβουλές, σύμφωνα με το Lonely Planet.

1. Οι γυναίκες δεν πρέπει να ταξιδεύουν μόνες

Η συμβουλή που περιορίζει τις γυναίκες, κάνοντας τες να αποζητούν σε κάθε ταξίδι τους και έναν συνοδό, έχει μερική μονάχα ισχύ και σε συγκεκριμένα μόνο μέρη του κόσμου, όπως είναι η ευρύτερη Μέση Ανατολή και η Ινδία. Αναφορές σε Ταϊλάνδη και Μεγάλη Βρετανία είναι τελείως αβάσιμες και μόνο γέλιο προκαλούν σε όσους γνωρίζουν.
Η γενική συμβουλή που ισχύει για γυναίκες και άντρες, σε όποια χώρα του κόσμου και να πηγαίνουν, είναι να προσέχουν τις κακοτοπιές, όπως ακριβώς θα έκαναν και στη δική τους χώρα και να σέβονται τους νόμους κάθε χώρας.

2. Μην τρώτε φαγητό από τους πλανόδιους πωλητές

Η χειρότερη συμβουλή που μπορείτε να ακολουθήσετε στα ταξίδια σας, είναι μακράν εκείνη που σας αποτρέπει από το να δοκιμάσετε το τοπικό street food. Καλό είναι να είστε ελαφρώς υποψιασμένοι σε αυτό που σας προσφέρει ο κάθε πωλητής, αλλά μέχρι εκεί. Στερώντας εαυτόν από το φαγητό που τρώνε περισσότερο οι ντόπιοι κάθε χώρας και πόλης, χάνετε εξαρχής την ευκαιρία να  γνωρίσετε ένα βασικό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας.

Δεν είναι λίγες άλλωστε οι ιστορίες με όσους επέλεξαν καλοπληρωμένα εστιατόρια  για τη διατροφή τους και εν τέλει πέρασαν την υπόλοιπη μέρα στην τουαλέτα του επίσης καλοπληρωμένου ξενοδοχείου. Ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει άλλωστε…

3. Έχετε πάντα μαζί σας ταξιδιωτικές επιταγές

Οι ταξιδιωτικές επιταγές έχασαν την αξία και τη σημασία τους στα τέλη της δεκαετίας του ’90 όταν και το διεθνές δίκτυο ΑΤΜ αναπτύχθηκε και έφτασε σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ακόμα χειρότερα για τις ταξιδιωτικές επιταγές, σε πολλά μέρη, είναι πια πολύ λίγες οι τράπεζες και επιχειρήσεις που δέχονται να τις ρευστοποιήσουν.

Για τις επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις φροντίστε να έχετε μια έξτρα κάρτα ανάληψης, αποθηκευμένη σε ένα ασφαλές μέρος, εκτός από το πορτοφόλι σας, φυσικά.
Ενίοτε, ακόμα και μερικά μεγάλα χαρτονομίσματα σε ευρώ ή δολάρια, θα ήταν αρκετά για το ενδεχόμενο του απρόοπτου.

4. Στην Ιταλία θα βρείτε σίγουρα την καλύτερη πίτσα του κόσμου

Όσοι ταξιδεύουν οικονομικά και έχουν περάσει από την Ιταλία, τότε σίγουρα έχουν να σας διηγηθούν μια ιστορία, για την πίτσα που αγόρασαν από έναν πλανόδιο στη Βενετία και ήταν αναμφισβήτητα η χειρότερη της ζωής τους. Χωρίς υπερβολές και με απόλυτη ειλικρίνεια, είναι πολύ πιθανό, σε μέρη που φημίζονται για κάτι, να δοκιμάσετε τη χειρότερη εκδοχή αυτού του «κάτι» ακόμα και αν μιλάμε για … ιταλική πίτσα (εξαιρείται η Νάπολη) ή αιγυπτιακό φαλάφελ.

5. Σχεδιάστε τα πάντα / Μην κάνετε κανένα σχέδιο

Τέτοιου είδους, απόλυτες δηλώσεις, εύκολα παρανοούνται και συνήθως καταλήγουν σε ανοργάνωτα ταξίδια. Και αυτή η συμβουλή αρμόζει ανάλογα με τον προορισμό και την περίοδο του χρόνου που γίνεται το ταξίδι. Για παράδειγμα, ένα ταξίδι στη βρετανική επαρχία, για το οποίο έχετε μονάχα τσεκάρει τα δρομολόγια των τρένων, είναι πολύ πιθανό να γίνει το καλύτερο της ζωή σας, ενώ ένα ταξίδι στα νησιά της Καραϊβικής στην υψηλή καλοκαιρινή περίοδο, χωρίς προγραμματισμό, όχι μόνο θα σας οδηγήσει στην χρεωκοπία, αλλά πολύ πιθανό είναι να βγάλετε τις νύχτες σας στα άβολα παγκάκια της… Κούβας.

Αυτό που ουσιαστικά προτείνεται είναι μια χρυσή τομή, κατά την οποία θα είστε εν μέρει οργανωμένοι, αφήνοντας όμως πάντα ένα περιθώριο περιπέτειας στα πλάνα σας.

6. Περισσότερα ρούχα, λιγότερα πλυντήρια

Η λογική ισχύ της παραπάνω πρότασης είναι προφανής, αλλά η ταξιδιωτική πείρα προτείνει σαφώς λιγότερα ρούχα. Τα λιγότερα ρούχα σημαίνουν και πιο ελαφρές βαλίτσες που όταν έχετε να κάνετε πολλές αλλαγές και ανταποκρίσεις θα εκτιμήσετε σίγουρα, ενώ η αλήθεια είναι πως το να βάλετε ένα πλυντήριο σε μια ξένη χώρα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε και είναι σίγουρα πολύ φτηνότερο από όσο υποψιάζεστε.

Αν φτάσετε για παράδειγμα μέχρι το Βιετνάμ, μην κουβαλήσετε όλη τη ντουλάπα σας. Στο Βιετνάμ, το να βάλετε πλυντήριο σημαίνει απλά να δώσετε τα ρούχα στον υπάλληλο του ξενοδοχείου μαζί με ένα δολάριο και θα έχετε άμεσα και πάλι καθαρά ρούχα.

7. Πάρτε μαζί σας υγρό φακών, αντηλιακό, ταμπόν και φάρμακα για όλο το ταξίδι

Ούτε σε αυτή την περίπτωση ο πανικός των προμηθειών θα βοηθήσει το  βάρος στις βαλίτσες σας. Πλέον, μπορείτε να βρείτε τα πάντα, τουλάχιστον σε είδη πρώτης ανάγκης, σε όλα τα μέρη του κόσμου και μάλλον σε καλύτερες ίσως τιμές απ’ ό,τι στη χώρα μας.

8. Κρατάτε πάντα ένα μαχαίρι μαζί σας για προστασία

Όποιος σας πρότεινε «οπλοκατοχή», δεν έχει ταξιδέψει πολύ στη ζωή του και καλό είναι κι εσείς να μην συνταξιδέψετε ποτέ μαζί του.

9. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί είναι περιττοί, αφού μπορείτε να βρείτε τα πάντα στο διαδίκτυο

Η αλήθεια είναι ότι  μπορείτε να βρείτε τα πάντα στο διαδίκτυο αλλά συνήθως τα περισσότερα από τα «πάντα» δεν είναι διασταυρωμένες πληροφορίες, είναι προσωπικές εκτιμήσεις ή ακόμα προωθήσεις κακών καταλυμάτων και εστιατορίων, που λόγω απόστασης, ο ταξιδιώτης δεν μπορεί ποτέ να διαπιστώσει, παρά μόνο όταν φτάσει στον προορισμό του.

Υπάρχουν ομολογουμένως πολλά αξιόλογα και έγκυρα ταξιδιωτικά site, τα οποία είναι δυστυχώς πολύ εύκολο να χαθούν στο χάος του διαδικτύου. Για όλους τους παραπάνω λόγους καλό είναι πάντα να επενδύετε σε έναν ταξιδιωτικό οδηγό, που εκδίδεται από εξειδικευμένη εταιρεία και του οποίου οι πληροφορίες προέρχονται από συνεπή συντάκτη που ταξίδεψε ο ίδιος ώστε να συλλέξει τις πληροφορίες που καταγράφονται.

10. Ταξιδέψτε όσο είστε ακόμα νέοι

Τα τελευταία χρόνια προωθείται η ιδέα της νεαρής ηλικίας, ως η καλύτερη περίοδος για να ταξιδέψει κανείς, αλλά εκτός από προσβλητικό για τους μεγαλύτερους είναι και ανακριβές κάτι τέτοιο. Η καλύτερη περίοδος για ταξίδια, δεν είναι μονάχα λίγο μετά τα 20, όταν οι περισσότεροι δεν έχουν καν την πείρα να εκτιμήσουν τα ταξίδια που θα κάνουν.

Επιπλέον, οι νεαρής ηλικίας ταξιδιώτες, χάνουν σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας περνώντας τα περισσότερα βράδια τους μεθυσμένοι και το μεγαλύτερος μέρος της ημέρας στο κρεβάτι από το χθεσινό ξενύχτι. Όσο περνάνε τα χρόνια λοιπόν, τα ταξίδια θα γίνονται όλο και καλύτερα.