Ξεχωριστές εορταστικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο
Άλλοι μασκαρεύονται αρκούδες, άλλοι περιμένουν την καλή μάγισσα, άλλοι τρώνε σταφύλια… Σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με διαφορετικό τρόπο και τηρούνται παραδόσεις μοναδικές και ιδιαίτερες.
Αν υπάρχουν κάποιες μέρες του χρόνου που όλοι έρχονται πιο κοντά, αυτές είναι οι μέρες των Χριστουγέννων. Μια γιορτή που τη γιορτάζουν όλοι οι λαοί σε κάθε γωνιά του πλανήτη με εντελώς διαφορετικό τρόπο και παραδόσεις. Η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr συγκέντρωσε και παρουσιάζει δέκα διαφορετικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ρουμανία: Οι Μασκαρεμένοι
Ιταλία: Μπεφάνα
Εκείνη αρνήθηκε καθώς είχε πολλές δουλειές, αλλά την επόμενη μέρα άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να ψάξει να τους βρει. Δυστυχώς δεν κατάφερε ποτέ να τους εντοπίσει και έκτοτε περιπλανιέται και προσπαθεί να εντοπίσει το μωρό Ιησού. Σε όλα τα καλά παιδιά αφήνει γλυκά και παιχνίδια και σε όλα τα άτακτα αφήνει κάρβουνο και σκόρδο ή κρεμμύδι. Στη γείτονα χώρα, γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και όλα τα παιδιά ανυπομονούν να ξυπνήσουν εκείνη τη μέρα και να δουν τι δώρο τους άφησε η καλόκαρδη χωρικός. Κάρβουνο ή καραμέλες;
Αυστραλία: Carols (Κάλαντα)
Στη μακρινή Αυστραλία μπορεί να μην έχουν χιόνι, τα Χριστούγεννα να είναι καλοκαιρινά και να βρίσκουν τους ανθρώπους στην παραλία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι λείπουν οι παραδόσεις. Σε κάθε πόλη της μακρινής ηπείρου, οι άνθρωποι μαζεύονται στην κεντρική πλατεία με κεριά και τραγουδούν όλοι μαζί, ανήμερα Χριστούγεννα, κάτι σαν τα δικά μας κάλαντα. Μόνο που για αυτούς το όνομα είναι Carols και πιο συγκεκριμένα ο τίτλος του αγαπημένου τους τραγουδιού είναι The Wiggles.
Αυτό που κάνει αυτή την παράδοση ξεχωριστή, είναι ότι όλοι γίνονται «ένα» εκείνη την μέρα. Διάσημοι τραγουδιστές βγαίνουν στις πλατείες και τραγουδούν μαζί με τον κόσμο. Ανάμεσά τους είναι οι John Farnham, Anthony Warlow, Colin Gery και Niki Webster. Σε μερικές πόλεις της Αυστραλίας και κυρίως στο Sydney, τα πυροτεχνήματα μετά τα Carols κάνουν τη νύχτα μέρα και αποτελούν το κάλεσμα στον Άγιο Βασίλη να τους επισκεφτεί, χωρίς βαριά ρούχα φυσικά και αντί για ταράνδους, με καγκουρό… Τι άλλο;
Ισπανία: 12 σταφύλια τα μεσάνυχτα
Μπορεί οι Αμερικανοί να αποχαιρετούν τον παλιό χρόνο και να καλωσορίζουν τον καινούργιο με ένα ποτήρι σαμπάνια και ένα φιλί κάτω από το γκι, αλλά για τους Ισπανούς τα πράγματα είναι πιο «σοβαρά».
Σχεδόν κανείς Ισπανός δε θα μπορούσε να παρακάμψει αυτή την παράδοση. Τα πρώτα 12 δευτερόλεπτα του νέου έτους είναι για αυτούς πολύ ήσυχα και τους βρίσκουν με γεμάτο στόμα από 12 σταφύλια. Δεν θέλουν ούτε ένας μήνας από τους 12 να είναι κακότυχος! Εφοδιαστείτε με τα… μαγικά σταφύλια αν θέλετε να περάσετε την παραμονή Πρωτοχρονιάς σας στη χώρα που γέννησε τον Κολόμβο.
Η.Π.Α.: Η χριστουγεννιάτικη πίκλα
Σύνθετη μέσα την απλότητά της, η συγκεκριμένη παράδοση καθώς μετατρέπεται σε πραγματικό κυνήγι θησαυρού για τα παιδιά που αναπτύσσουν στρατηγικές για το που θα βρουν για να κερδίσουν το μεγάλο δώρο από τον Αϊ Βασίλη. Μια παράδοση που λαμβάνει χώρα και στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα της Αμερικής με τα τεράστια δέντρα. Όποιος βρει την πίκλα, μπορεί να κερδίσει ακόμη και δωροκάρτες από τα εμπορικά κέντρα. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;
Μεξικό: Posadas
Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί ξεκινούν νωρίς στο Μεξικό, με τις posadas κάθε απόγευμα από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παραμονή των Χριστουγέννων. Οι εννέα αυτές μέρες είναι μέρες κατάνυξης και ουσιαστικά συμβολίζουν τους εννέα μήνες που κυοφορούσε η Παρθένος το Θεάνθρωπο.
Αργεντινή: Ροζ εσώρουχα
Καθώς το ροζ συμβολίζει τον αγνό και ρομαντικό έρωτα, θεωρείται ότι ως δώρο τα ροζ εσώρουχα φέρνουν τύχη στις ανύπαντρες κοπέλες, ώστε να βρουν μέσα στον καινούργιο χρόνο τον ρομαντικό εκείνο άντρα που θα τις κάνει ευτυχισμένες. Με τα χρόνια ωστόσο, η παράδοση εξαπλώθηκε και περιλαμβάνει όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πότε οι γυναίκες πρέπει να φορέσουν τα ροζ τους εσώρουχα, με επικρατέστερες, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Γιατί όμως τα εσώρουχα πρέπει να είναι ροζ; Σύμφωνα με την παράδοση, επιλέχτηκε το ροζ ως χρώμα γιατί είναι ένας συνδυασμός του κόκκινου (χρώμα του διαβόλου) και του λευκού (χρώμα του Θεού). Δε θα θέλατε να δείτε μια πόλη «ντυμένη» στα ροζ;
Ισλανδία: Μόνο ρούχα ως δώρα
Ο θρύλος θέλει την Παραμονή των Χριστουγέννων μια τεράστια μαύρη γάτα να κατεβαίνει από τα βουνά και να τρώει όλους εκείνους που δεν ακολούθησαν τον απλό κανόνα της ανταλλαγής δώρων ρούχων. Η αιμοσταγής αυτή γάτα είναι γνωστή ως η γάτα των Χριστουγέννων.
Ουκρανία: Ο ιστός της αράχνης
Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Ουκρανία συχνά καλύπτονται από… ιστούς αράχνης. Ο μύθος θέλει μια φτωχή οικογένεια να μεγάλωσε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από ένα κουκουνάρι και τα παιδιά, όντας ενθουσιασμένα που έχουν το δικό τους μοναδικό δέντρο, επινόησαν νέους τρόπους για να το διακοσμήσουν.
Η οικογένεια ωστόσο ήταν φτωχή και δε μπορούσε να υλοποιήσει τα όνειρα των παιδιών. Μετά από μερικές μέρες που το δέντρο βρισκόταν χωρίς στολίδια στο κέντρο του σπιτιού, όταν ξύπνησαν τα παιδιά είδαν ότι οι αράχνες είχαν ήδη αρχίσει να πλέκουν τον ιστό τους στα κλαδιά του δέντρου που γυάλιζαν σαν μετάξι, το οποίο μαγικά ανήμερα Χριστουγέννων μετατράπηκε σε χρυσό. Η παράδοση θέλει τους Ουκρανούς να στολίζουν με ιστούς αράχνης, έστω και τεχνητούς, τα δέντρα για να καλωσορίσουν το νέο έτος.
Σχετικά με την trivago:
Οι ταξιδιώτες βρίσκουν στην www.trivago.gr ιδανικά ξενοδοχεία στις καλύτερες τιμές χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά φίλτρα αναζήτησης. Η trivago είναι ένα online meta search που συγκρίνει τιμές ξενοδοχείων από περισσότερα από 200 διαφορετικά sites κρατήσεων για 700.000 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο. Επιπλέον, η trivago προσφέρει 34 εκατομμύρια αναφορές για ξενοδοχεία σε συνδυασμό με 14 εκατομμύρια φωτογραφίες. 45 εκατομμύρια χρήστες το μήνα χρησιμοποιούν την trivago και καταφέρνουν να «γλιτώσουν» ως και 35% από τα χρήματα τους κατά μέσο όρο ανά κράτηση. Η trivago GmbH έχει την έδρα της στο Ντίσελντορφ στη Γερμανία, ιδρύθηκε το 2005 και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 40 διεθνείς πλατφόρμες.