Μοναδικά ταξίδια στην Ελλάδα με γευστικό –και όχι μόνο- σκοπό

mastixodentra-xios

Μαστιχόδεντρα στη Χίο

ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Πέντε εγχώρια ταξίδια, από το Σουφλί, μέχρι τη Χίο και την Αίγινα, που μας συστήνουν τη μοναδική ελληνική παραγωγή και δημιουργία.

Περιοχές σε κάθε μέρος της Ελλάδας, διάσημες για τα προϊόντα που παράγουν και σε πολλές περιπτώσεις εξάγουν σε όλο τον κόσμο, αποτελούν ιδανικά μέρη για ταξίδια με... σκοπό.
Από την απομακρυσμένη λίμνη Κερκίνη και το Σουφλί, στη βόρεια Ελλάδα, μέχρι την πολυτραγουδισμένη Καλαμάτα, τη Χίο και την Αίγινα, θα βρείτε ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και γεύση τους.
Πολλά από αυτά έχουν τιμηθεί με τη διάκριση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και όλα έχουν μοναδική αξία.
Ας φύγουμε για… 5 εγχώρια ταξίδια, με σκοπό να ανακαλύψουμε τη μοναδική ελληνική παραγωγή και δημιουργία.

Στη λίμνη Κερκίνη για βουβαλίσιο κρέας και γαλακτοκομικά

Σε έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της Ελλάδος, δυτικά της πόλης των Σερρών και ανάμεσα στα βουνά Μπέλες και Κρούσια, που περιλαμβάνει 25 χλμ. του ποταμού Στρυμόνα, 10 χλμ. του ποταμού Κερκινίτη και μια μεγάλη έκταση καλλιεργήσιμης γης, ζει σημαντικός αριθμός και πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Στα άκρα του παρυδάτιου δάσους, ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου Γαστρονομίας στις Σέρρες, το 2009, στήθηκε το μεγαλύτερο καζάνι με βουβαλίσια κεφτεδάκια για το βιβλίο Γκίνες, όπου 305 κιλά βουβαλίσιου κρέατος χρησιμοποιήθηκαν για να παρασκευαστούν πάνω από 4.000 λαχταριστά κεφτεδάκια, ενώ κάθε σεζόν έρχονται πάνω από 200.000 επισκέπτες για να θαυμάσουν τα βουβάλια της λίμνης.

Στις ταβέρνες της περιοχής και των χωριών γύρω από τη λίμνη, θα απολαύσετε βουβαλίσιο κρέας (π.χ. κοκκινιστό βουβάλι στη γάστρα, μπριζόλα και λουκάνικο από βουβάλι), τέλειο καβουρμά αλλά και τυροκομικά και γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο γάλα, όπως και το θεσπέσιο γλυκό καζάν ντιπί.

Στο ακριτικό Σουφλί για άριστης ποιότητας μεταξωτά

Όταν, το 550 μ.Χ. κινέζοι μοναχοί έφεραν το μετάξι από την Κίνα, ένα από τα πιο ισχυρά κέντρα ανάπτυξής της ήταν το Σουφλί, όπου μάλιστα στα τέλη του 19ου αιώνα, η σηροτροφία αποτελούσε την κύρια ενασχόληση των κατοίκων του.

Η μακρά ιστορία του μεταξιού στο Σουφλί, αποτυπώνεται στο Μουσείο Μεταξιού της πόλης.

Το Σουφλί είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που ασχολείται με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την επεξεργασία του νήματος από το κουκούλι του, ενώ το μετάξι που παράγεται εκεί, θεωρείται κορυφαίο ως προς την ποιότητά του.
Στα καταστήματα της πόλης θα βρείτε γνήσια, ολομέταξα κεντήματα και εργόχειρα, αλλά και μεταξωτά υφάσματα ένδυσης, αξεσουάρ, κουρτίνες, πετσέτες και είδη οικοτεχνίας.

Σαν πας στην Καλαμάτα… φέρε ελιές και λάδι

Στη σκιά του Ταΰγετου, η Καλαμάτα και η γύρω περιοχή, φημίζονται για τις ελιές και το λάδι  τους. Η ποικιλία ελιάς Καλαμών, είναι παγκοσμίως και η πιο γνωστή ελιά τραπεζιού και θεωρείται η «μαύρη βασίλισσα» των ελιών. Έχει σχήμα αμυγδάλου και κυμαίνεται σε μήκος μεταξύ 2-3 εκατοστών. Παράγεται μόνο στη χώρα μας και μάλιστα είναι παραδοσιακά εξαγώγιμο και Π.Ο.Π. προϊόν. «Ψημένες» σε άλμη που φτιάχνεται από θαλασσινό αλάτι και βουτηγμένες σε κρασόξυδο, αποκτούν μια χαρακτηριστική ελαφρά, φρουτώδη γεύση.

Άριστης ποιότητας είναι και το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα. Στα εστιατόρια και στις ταβέρνες, θα σας το σερβίρουν σε μπουκαλάκι στο τραπέζι, με ψημένες φέτες ψωμιού.

Στη Χίο για αρωματική, θεραπευτική μαστίχα

Το χωριό Ελάτα στη Χίο

Στο νησί της Χίου, καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος, από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη ή μαστίχα, το σπουδαιότερο προϊόν του νησιού, το οποίο στηρίζει και την τοπική οικονομία. Η μαστίχα παράγεται μόνο σε μια μικρή γεωγραφική περιοχή στο νότιο τμήμα του νησιού και οι οικισμοί της περιοχής αυτής, ονομάζονται Μαστιχοχώρια.

Από τα 24 Μαστιχοχώρια, τα πιο καλοδιατηρημένα σήμερα, είναι όσα δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1881. Τα Μεστά, το Πυργί, οι Ολύμποι, η Καλαμωτή, η Βέσσα, τα Πατρικά, το Βουνό, η Ελάτα και η Κοινή είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς μεσαιωνικούς οικισμούς στην Ελλάδα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική κατασκευαστική δραστηριότητα σε όλα τα Μαστιχοχώρια, με σκοπό την αναστήλωση και αναπαλαίωση εκπληκτικών πέτρινων σπιτιών.

Αν και τα μαστιχόδεντρα καλλιεργούνται από την αρχαιότητα στη Χίο, το 1957 δημιουργήθηκε εκεί το πρώτο εργοστάσιο τσίκλας με μηχανήματα που κάλυπταν όλα τα στάδια παραγωγής της. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει άλματα στην παραγωγή προϊόντων με μαστίχα, τόσο στον τομέα της φαρμακευτικής και της καλλυντικής αγοράς, όσο και στον τομέα της διατροφικής αλυσίδας.

Έτσι, η μαστίχα χρησιμοποιείται σήμερα στην ιατροφαρμακευτική (ενάντια στο έλκος στομάχου), στην αισθητική (καλλυντικά), στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική (ως μπαχαρικό) κ.α.

Στην Αίγινα για αρωματικά, τραγανά φιστίκια

Η κοντινή στην Αθήνα και ίσως υποτιμημένη Αίγινα, φημίζεται για τα κεραμικά και τις δαντέλες, αλλά κυρίως για τα φιστίκια της, που καλλιεργούνται στις νότιες κυρίες περιοχές του νησιού και ξεχωρίζουν για την ποιότητάς τους.

Η φιστικιά καλλιεργείται στην Αίγινα από το 1860 με την ντόπια ποικιλία να χαρακτηρίζεται από τις καλύτερες διεθνώς.

Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου η καλλιέργεια της φιστικιάς επεκτάθηκε στο νησί και το φιστίκι πήρε την ονομασία «αιγινίτικο φιστίκι» ή «φιστίκι Αιγίνης», ενώ το 1996 η ονομασία «φιστίκι Αιγίνης» καταχωρήθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Είναι μοναδικά για το ιδιαίτερο άρωμά τους και τη νοστιμιά τους, που τα ξεχωρίζουν από τα άλλα του είδους τους, ακόμα κι αυτά που καλλιεργούνται στην Ελλάδα.

Θα τα βρείτε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα σε όλο το νησί, όπως και το γλυκό του κουταλιού που παρασκευάζεται από τον νόστιμο καρπό της φιστικιάς.

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]