Πώς θα συγκεντρώσετε χρήματα για ένα μεγάλο ταξίδι;

pos-tha-sugkentrosete-xrimata-gia-ena-megalo-taksidi

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Το πρώτο βήμα για ένα μεγάλο ταξίδι είναι συχνά και το λιγότερο συναρπαστικό. Δείτε, ποια είναι τα απαραίτητα βήματα για διακοπές… διαρκείας!

Αν και είναι ελκυστική η ρομαντική ιδέα ότι τα μεγάλα ταξίδια γίνονται με συνοδοιπόρο την ελπίδα, η πραγματικότητα του να βρεθείτε σε ένα ξένο τόπο χωρίς λεφτά και δυνατότητα επιστροφής δεν είναι καθόλου όμορφο συναίσθημα. Για τους περισσότερους από εμάς, τα μεγάλα ταξίδια έχουν μια δεδομένη ημερομηνία λήξης, με την οποία η ρομαντική «όπου μας βγάλει ο άνεμος» διάθεση δεν συνάδει. Το budget είναι λοιπόν το απαραίτητο πρώτο βήμα για κάθε ταξίδι, μικρό ή μεγάλο, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και να χαρείτε περισσότερο την απόδραση σας.

Υπολογίστε πόσα θα χρειαστείτε

Να υπολογίσετε την «χειρότερη περίπτωση», δηλαδή το μέγιστο κόστος των εισιτηρίων, ξενοδοχείων κτλ. Οι συνθήκες και οι τιμές αλλάζουν εποχικά και από περιοχή σε περιοχή, οπότε εάν ταξιδεύετε με τα απολύτως απαραίτητα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεμείνετε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού και να μην μπορείτε να χαρείτε όσο θα θέλατε. Υπάρχουν αρκετά websites στα οποία θα βρείτε πληροφορίες για το κόστος σίτισης και καταλυμάτων όπου και εάν επιλέξετε να πάτε, αλλά φροντίστε να επιβεβαιώσετε ότι οι ενδεικτικές τιμές είναι πρόσφατες και αφορούν στην περίοδο κατά την οποία θα ταξιδέψετε. Καλό είναι να υπολογίσετε στο budget σας και κάποια επιπλέον έξοδα «χλιδής», δηλαδή δώρα, φαγητό ή εμπειρίες που δεν έχετε τη δυνατότητα να χαρείτε στην πατρίδα.

Τι να ξοδέψετε προτού αναχωρήσετε;

Στα έξοδα της visa και των εμβολίων (εάν είναι απαραίτητα), καλό είναι να υπολογίσετε και μια καλή ασφάλιση ταξιδιού. Ασφαλώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μην σας συμβεί απολύτως τίποτα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, αλλά μόνο η ψυχολογική ασφάλεια που σας παρέχει σε μια περίπτωση κλοπής, ατυχήματος ή χαμένες βαλίτσες, είναι αρκετό να δικαιολογούν το κόστος μιας ασφάλισης ταξιδιού. Εάν δεν το αφήσετε για τελευταία στιγμή και κάνετε μια έρευνα στην αγορά, θα βρείτε και καλύτερη τιμή που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Δεν πρέπει να λυπηθείτε τα λεφτά σας όταν διαλέξετε βαλίτσα και παπούτσια: σκοπός είναι να κινείστε άνετα, οπότε μια υπέρβαρη βαλίτσα με χαλασμένα ροδάκια και πόδια γεμάτα κάλους δεν θα σας επιτρέψουν να χαρείτε το ταξίδι σας. Αντίστοιχα, θα πρέπει να εξετάσετε αν θα χρειαστείτε μετασχηματιστές ρεύματος ή αντάπτορες για τις ηλεκτρικές σας συσκευές, ώστε να αποφύγετε εκπλήξεις. Τέλος, ένας φακός και ένας ελβετικός σουγιάς είναι πάντα χρήσιμα αντικείμενα.

Πώς θα εξοικονομήσετε αυτά που χρειάζεστε;

Αφού υπολογίσετε αυτά που χρειάζεστε για το ταξίδι σας, μπορείτε να αρχίσετε τις οικονομίες. Το σημαντικότερο είναι να έχετε πάντα κατά νου πόσα χρήματα πρέπει να βάλετε στην άκρη, ώστε να τα μαζέψετε πιο γρήγορα και εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού ορίου. Ο πιο απλός τρόπος είναι να γράψετε κάπου το ποσό που είναι ο στόχος σας και να το ανανεώνετε κάθε βδομάδα ή μήνα. Υπάρχουν βέβαια αρκετές λύσεις σε software που κάνουν την ίδια δουλειά και σας βγάζουν ένα budget με γραφικές παραστάσεις και σχεδιαγράμματα, αλλά και αυτά κοστίζουν κάτι, ενώ δεν σημαίνει ότι θα τα ακολουθήσετε και στην πράξη.

Το σημαντικότερο είναι να είστε «ευέλικτοι» και να μπορείτε να αναθεωρήσετε το πρόγραμμα του ταξιδιού σας ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας. Δηλαδή εάν έχετε υπολογίσει να μείνετε σε ξενοδοχείο πολλών αστέρων, μπορεί μια πιο οικονομική λύση να είναι προτιμότερη από το να έχετε άγχος στο ταξίδι σας μη σας τύχει κάποια έκτακτη ανάγκη ή τι λογαριασμούς πιστωτικών καρτών θα βρείτε με την επιστροφή σας. Το παν είναι να είστε οργανωμένοι και να έχετε σαφή επίγνωση των οικονομικών σας για να μην προβληματίζεστε και ξοδεύεστε άδικα.

Πώς πρέπει να χειρίζεστε τα χρήματά σας στο ταξίδι;

Καλό είναι να αντισταθείτε στον πειρασμό να αγοράσετε μια από αυτές τις ειδικές ζώνες/κρυψώνες χρημάτων. Εκτός του ότι μπορεί να είναι ακριβές και άβολες, την ίδια ασφάλεια μπορεί να σας παρέχει η εσωτερική τσέπη μιας ζακέτας με φερμουάρ. Πρέπει έχετε τα χρήματα σας πάνω σας και σε σημεία του σώματος σας που να τα βλέπετε. Δηλαδή όχι σε πίσω τσέπες παντελονιών ή τσάντες, όπου εύκολα μπορεί να σας «ελαφρύνει» ένας τσαντάκιας ή πορτοφολάς χωρίς να το πάρετε χαμπάρι. Για περισσότερη ασφάλεια, να έχετε πάντα ένα μικροποσό πρόχειρα πάνω σας, ώστε να μην βγάζετε το πορτοφόλι σας κάθε φορά που θέλετε να αγοράσετε κάτι και σε περίπτωση ληστείας να μην τα χάσετε όλα. Επίσης καλή ιδέα είναι να «σπάσετε» τα χρήματα σας σε μετρητά και πιστωτική ή χρεωστική κάρτα: δεν είναι πάντα εύκολο (ή συνετό) να κουβαλάτε πολλά χαρτονομίσματα πάνω σας, οπότε μια πιστωτική κάρτα (ακόμη καλύτερα μια προπληρωμένη κάρτα) μπορεί να είναι πιο χρήσιμη στα μεγάλα έξοδα σας (όπως στα ξενοδοχεία). Αντίθετα, τα χαρτονομίσματα θα σας χρησιμέψουν για τα καθημερινά έξοδα σας, όπως μεταφορές και διατροφή και όπου αλλού δεν δέχονται κάρτες.