Τα 10 πιο εντυπωσιακά πανεπιστημιακά κτίρια του κόσμου
Με αφορμή την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, το cnn.com παρουσιάζει μερικά πανεπιστημιακά κτίρια ανά τον κόσμο που θα σας κάνουν να θέλετε να επιστρέψετε στα θρανία.
Ο Σεπτέμβρης έχει μπει για τα καλά και σιγά-σιγά οι μαθητικές και φοιτητικές υποχρεώσεις μπαίνουν και πάλι στο πρόγραμμα. Τι θα λέγατε, λοιπόν, να ρίξουμε μια ματιά σε 10 υπέροχα κτίρια πανεπιστημίων, που αν σπουδάζετε θα σας κάνουν να ξεχάσετε για λίγο την εξεταστική κι αν όχι θα σας κάνουν να επιθυμήσετε ένα… δεύτερο κύκλο σπουδών;
Lomonosov State University Main Building, Μόσχα
Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το κτίριο του Πανεπιστημίου Lomonosov στη Μόσχα ανήκε στον έβδομο πιο ψηλό ουρανοξύστη του κόσμου και ήταν ο ψηλότερος εκτός Νέας Υόρκης. Όλο το πανεπιστήμιο καλύπτει περισσότερο από 1,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αρχιτέκτονες: Lev Vladimirovitch Rudnev.
Η βιβλιοθήκη είναι μέρος του Rust-und Silberlaube συγκροτήματος στο Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου και παρ’ όλο που μοιάζει σαν να είναι μέρος των υπάρχοντων κτιρίων, στην πραγματικότητα η ιδέα σύλληψής της αφορούσε ένα ανεξάρτητο κτίριο. Μέσα στη βιβλιοθήκη υπάρχει χώρος για… 800.000 βιβλία. Αρχιτέκτονες: Foster + Partners.
Το Bradfield Hall στο Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη ονομάστηκε έτσι από τον Richard Bradfield, επίτιμο καθηγητή που ήταν επικεφαλής του τμήματος της Γεωπονικής από το 1937 μέχρι το 1955. Το κτίριο σχεδιάστηκε χωρίς παράθυρα στους πρώτους 10 ορόφους, αφού τα περισσότερα εργαστήρια είναι κλιματιζόμενα. Αρχιτέκτονες: Ulrich Franzen & Associates.
Η εν λόγω πανεπιστημιούπολη αποτελείται από δύο κτίρια και φιλοξενεί τη Νομική και τις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Σπουδών του Τορίνο. Είναι σχεδιασμένη για περίπου 5000 φοιτητές. Αρχιτέκτονες: Foster + Partners.
Πολυβραβευμένο, αφού κέρδισε το “RIBA Award” το 2004 και το “Building of the Year Award - Royal Fine Arts Commission Trust - Jeu D'Esprit” το 2005, το Graduate Centre λειτουργεί σαν δίοδος για το London Metropolitan University. Αρχιτέκτονες: Daniel Libeskind.
Με ψευδώνυμο «Τεράστιο Κουκούλι» και στεγάζοντας τρία διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Τόκυο, συμπεριλαμβανομένης μιας σχολής μόδας και μιας ιατρικής σχολής, ο Πύργος Mode Gakuen Cocoon είναι το δεύτερο ψηλότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο, το οποίο το ξεπερνάει μόνο το κτίριο του Πανεπιστημίου Lomonosov στη Μόσχα. Αρχιτέκτονες: Tange Associates.
Το 2012 αξιολογήθηκε ψηλά στην κατάταξη βιωσιμότητας BEAM Platinum sustainability, ενώ φιλοξενεί τη Σχολή Δημιουργικών Media στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Αρχιτέκτονες: Daniel Libeskind.
Στο Πανεπιστήμιο OCAD του Τορόντο, το Sharp Centre for Design υψώνεται 26 μέτρα πάνω από το έδαφος σε 12 δοκάρια τα οποία αναπαριστούν γιγάντια μολύβια σε διάφορα χρώματα. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι μαύρα έτσι ώστε το βράδυ που δεν φαίνονται, να κάνουν το κτίριο ακόμη πιο εντυπωσιακό. Αρχιτέκτονες: Alsop Architects, Robbie/Young + Wright Architects.
Το Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη επένδυσε 600 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το κτίριο και το νέο RMIT Design Hub. Τελικά, αξιολογήθηκε με 5 αστέρια Green Star από το Green Building Council of Australia (GBCA) οπότε η επένδυση τους βγήκε σε καλό. Αρχιτέκτονες: Lyons Architects.
Σχεδιασμένο σε νέο-φλαμανδικό, αναγεννησιακό στυλ, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν, το κτίριο αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε μαζί με τα 900.000 βιβλία του και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο του αρχιτέκτονα Whitney Warren. Αρχιτέκτονες: Warren & Wetmore.