Τα 10 πιο τουριστικά σημεία της Αθήνας
Τα βάλαμε κάτω και σας τα παρουσιάζουμε, έτσι ώστε αυτοί που επισκέπτονται για πρώτη φορά την Αθήνα να τα βάλουν στη λίστα τους και οι υπόλοιποι να ξέρουν πού θα ξεναγήσουν τους φίλους τους από το εξωτερικό μετά το… clubbing.
Χτισμένη ανάμεσα σε ιστορικούς λόφους με ψηλότερο το Λυκαβηττό και με την καταγεγραμμένη ιστορία της να εκτείνεται για περίπου 3.400 χρόνια, η Αθήνα δεν είναι μόνο μια γκρίζα πόλη όπως θέλουν να την κατονομάζουν όσοι τρέχουν να προλάβουν τους ρυθμούς της, αλλά μια πόλη από τις αρχαιότερες του κόσμου, με μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία και τοποθεσίες που κάνουν κάθε τουρίστα να νιώθει ένα ρίγος όταν τα επισκέπτεται.
Κι επειδή πολλοί έχουν να επισκεφτούν την Ακρόπολη από την εκπαιδευτική εκδρομή του δημοτικού ή να αφιερώσουν λίγο χρόνο στις ιστορικές, τουριστικές και όμορφες γωνιές της Αθήνας από τότε που η μελαγχολία της κρίσης δεν τους είχε κλείσει ακόμη στα σπίτια τους, είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναγνωρίσετε τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης σας, να τα επισκεφτείτε ή να τα παρουσιάσετε στους φίλους σας ένα προς ένα.
Εθνικός Κήπος
Στην καρδιά της Αθήνας, ο Εθνικός Κήπος αποτελεί μια μικρή όαση πράσινου για τις ηλιόλουστες κυριακάτικες βόλτες, ένα ήσυχο μέρος με κυρίαρχη τη φύση κι όχι τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων που πρωταγωνιστούν στο κέντρο της Αθήνας. Φιλοξενεί αρχαία ερείπια, κίονες, μωσαϊκά, προτομές, όπως και πλήθος κόσμου καθημερινά, αφού είναι ανοιχτό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Βρίσκεται δίπλα από τη Βουλή των Ελλήνων και εκτείνεται προς τα νότια όπου βρίσκεται το Ζάππειο μέγαρο.
Δεν νοείται πέρασμα από την Αθήνα χωρίς στάση στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέα ολόκληρη την πόλη. Το Μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων γλυπτών και ελληνικής αρχιτεκτονικής και στα τέσσερα επίπεδά του οι επισκέπτες συναντούν πάνω 4000 εκθέματα, ενώ υπάρχει και ένα 5ο επίπεδο για τους βοηθητικούς χώρους, όπως το εστιατόριο, το πωλητήριο και την αίθουσα επισήμων. Πληροφορίες: http://www.theacropolismuseum.gr/
Λυκαβηττός
Για ρομαντικά απογεύματα, αστικά ηλιοβασιλέματα και πανοραμική θέα της Αθήνας, ο Λυκαβηττός αποτελεί μια ξεχωριστή περιπέτεια. Καθώς είναι το πιο ψηλό σημείο όλης της Αθήνας που υψώνεται 277 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας, από το λόφο αυτό μπορείτε να δείτε την Αθήνα, από τα γκρίζα κτίριά της μέχρι τη θάλασσα, ενώ αν φτάσετε στην κορυφή του (με τελεφερίκ ή πεζοπορία) θα βρείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Αξιόλογη εμπειρία κυρίως για μουσικόφιλους είναι και η παρακολούθηση συναυλίας στο θέατρο του Λυκαβηττού, μιας και αποτελεί έναν ατμοσφαιρικό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Για αυτούς που λατρεύουν την τέχνη, οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δεν πρόκειται να τους αφήσουν ασυγκίνητους, αφού είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της Ρωμαιοκρατίας. Από μικρά βάζα, μέχρι εργαλεία, αντικείμενα από πηλό και άλλα τεχνουργήματα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τα πάνω από 30 δωμάτιά του, θα νιώσετε το μεγαλείο της τέχνης. Πληροφορίες: http://www.namuseum.gr/
Για τους κατοίκους της Αθήνας η πλατεία Συντάγματος είναι το καθημερινό τους πέρασμα από το κέντρο. Για τους τουρίστες, όμως, αποτελεί ένα από τα must see της πόλης, με ατραξιόν την αλλαγή φρουράς των Ευζώνων μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και την ελληνική Βουλή στο background. Η πλατεία Συντάγματος αποτελεί τον τόπο όπου πραγματοποιούνται κάθε είδους διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, ομιλίες, εορτασμοί, πολιτικού και μη χαρακτήρα, ενώ στο κάτω μέρος της βρίσκεται και η Ερμού, ο ξακουστός εμπορικός δρόμος της Αθήνας.
Νοτιοανατολικά της Ακρόπολης και περίπου 700 μέτρα από το κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται ο Ναός του Ολυμπίου Διός ή Στύλοι του Ολυμπίου Διός, ο οποίος αποτέλεσε το μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 515 π.Χ. με εντολή του τυράννου των Αθηνών Πεισιστράτου, αλλά οι εργασίες σταμάτησαν το 510 π.Χ, όταν ο γιος του, Ιππίας, εξοστρακίστηκε. Ο Ναός ολοκληρώθηκε τελικά το 129 μ.Χ., σήμερα όμως απομένουν μόλις 15 από τις 104 τεράστιες κολώνες του, με 17 μέτρα ύψος η καθεμία.
Ερέχθειο
Ένα από τα θρυλικά κομμάτια ελληνικής αρχιτεκτονικής και ιωνικού ρυθμού, το Ερέχθειο είναι ένας μαρμάρινος ναός στην Ακρόπολη, ο οποίος χτίστηκε μεταξύ του 425 και 406 μ.Χ. Κατά τη μυθολογία στο σημείο αυτό έγινε η φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κυριαρχία της πόλης και παρά τη νίκη της Αθηνάς, οι Αθηναίοι, θέλοντας να συμβιβάσουν τους δύο αντίπαλους θεούς, τους αφιέρωσαν από ένα ιερό κάτω από την ίδια στέγη. Το πιο θαυμαστό και γνωστό μέρος του Ερεχθείου είναι οι Καρυάτιδες, έξι αγάλματα Κορών εξαιρετικής τέχνης που στηρίζουν, αντί για κολώνες, τη στέγη ενός σκεπαστό μπαλκονιού.
Διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως οικονομικό κέντρο της πόλης στην αρχαιότητα, η Αρχαία Αγορά ήταν το μέρος όπου οι Αθηναίοι βρίσκονταν και μιλούσαν για διάφορα θέματα, από πολιτική μέχρι τη φύση του σύμπαντος. Σήμερα αποτελεί ένα υπέροχο σημείο της Αθήνας, με το Ναό του Ηφαίστου, που αποτελείται από 34 δωρικές κολόνες, να είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους ναούς της Ελλάδας.
Πλάκα
Αγαπημένο σημείο όλων των Αθηναίων και μη, ο παραδοσιακός οικισμός της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη θυμίζει περισσότερο γραφικά σοκάκια νησιού, παρά πόλη και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να εντρυφήσει κάποιος στην ελληνική κουλτούρα. Σε γραφικό σκηνικό με καφενεδάκια, δέντρα, πέτρινα δρομάκια η Πλάκα αποτελεί άριστη επιλογή για περίπατο, με τη συνοικία Αναφιώτικα να φέρνουν τον κυκλαδίτικο ρυθμό στο κέντρο της Αθήνας.
Το επίκεντρο της Ακρόπολης, ο Παρθενώνας, βρίσκεται πάντα πρώτος στη λίστα των τουριστών και όχι άδικα. Στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, ο δωρικού ρυθμού Ναός χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της Αθήνας και εγκαινιάστηκε το 438 π.Χ. Με την αρχιτεκτονική ματιά του Ικτίνου και του Καλλικράτη και την ευθύνη του γλυπτού μέρους στο Φειδία, ο Παρθενώνας βρίσκεται στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από τις 11 Σεπτεμβρίου 1987.