9 τρομακτικές πόλεις… φαντάσματα
Οι πιο… τολμηροί εξερευνητές-ταξιδιώτες έχουν 9 επιλογές για να κάνουν το επόμενό τους ταξίδι πιο απόκοσμο από ποτέ.
Υπάρχει κάτι μυστηριώδες και ατμοσφαιρικό στο να μπαίνει κανείς σε μια εγκαταλελειμμένη πόλη, που έχει υποστεί φθορά και παρακμή, χωρίς ίχνος ζωής. Οι παρακάτω -κάποτε ζωντανές- κοινότητες σήμερα παραμένουν εγκαταλελειμμένες και παγωμένες στο χρόνο, ενώ κάποιες από αυτές έχουν να μας διηγηθούν πολλές ιστορίες για το ταλαιπωρημένο παρελθόν τους.
Σε μερικές από αυτές έχει πρωταγωνιστήσει η βία, ενώ άλλες αφέθηκαν στην παρακμή και κατέληξαν να εγκαταλείπονται για πάντα. Όπως και να ‘χει, μια ματιά στα ερείπιά τους υπόσχεται να σας φέρει ανατριχίλα…
Port Arthur, Τασμανία
Πρόκειται για μια μικρή πόλη όπου κάποτε έστελναν τους κατάδικους και σήμερα αποτελεί μια από τις πιο… στοιχειωμένες τοποθεσίες της Αυστραλίας. Εκτός του ότι φιλοξενούσε εγκληματίες, είναι ο τόπος όπου πραγματοποιήθηκε το πιο φρικιαστικό φονικό της Αυστραλίας το 1996, όταν κάποιος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 35 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 25. Όσοι το έχουν επισκεφτεί αναφέρουν περίεργους ήχους και φιγούρες, όπως και τον ήχο της καμπάνας της εκκλησίας, η οποία δεν βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και χρόνια.
Το μέρος έχει μείνει ανέπαφο μετά τη σφαγή των Ναζί, οι οποίοι εξόντωσαν τον πληθυσμό της πόλης το 1944. Σε αυτή την επίθεση σκοτώθηκαν 642 άνθρωποι, γυναικόπαιδα στην πλειοψηφία τους, ενώ το μέρος δεν έχει πειραχτεί από τότε, καθώς ο Charles de Gaulle θέλησε να το διατηρήσει ως μνημείο και τόπο που φανερώνει τη δράση των Ναζί. Σήμερα προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι περπατούν στους ερειπωμένους δρόμους ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, το βράδυ, όμως, δεν τολμά κανείς να πλησιάσει καθώς οι φήμες λένε ότι διάφορες φιγούρες περιφέρονται στους δρόμους.
«Το νησί των κούκλων» δυστυχώς δεν αναφέρεται σε ένα νησί γεμάτο όμορφους άντρες και γυναίκες, αλλά στο νησί ενός ερημίτη, του Julian Santana Barrera, ο οποίος ζούσε απομονωμένος στο κανάλι Xochimilco. Οι φήμες λένε ότι ο Julian βρήκε ένα κορίτσι πνιγμένο στο κανάλι και κρέμασε κούκλες σε όλο το νησί για να τιμήσει το πνεύμα της, ενώ το 2001 βρέθηκε κι αυτός πνιγμένος στο ίδιο σημείο. Το μέρος συγκεντρώνει αρκετούς τουρίστες κάθε χρόνο, με πολλούς από αυτούς να καταφτάνουν με μια κούκλα στο χέρι…
Το νησί αυτό θυμίζει ζούγκλα… ετοιμόρροπων, τσιμεντένιων κτιρίων, ενώ η σκόνη έχει καλύψει τα πάντα. Είναι εγκαταλελειμμένο από το 1974, όταν οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το αφήσουν, καθώς οι συνθήκες ζωής εκεί ήταν ανυπόφορες, αφού κάποια περίοδο ζούσαν περίπου 5 χιλιάδες εργάτες, καθιστώντας το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του πλανήτη. Συν του ότι η άστατη θάλασσα δεν τους επέτρεπε εύκολα να απομακρυνθούν.
Κάποτε αποτελούσε την πατρίδα 50 χιλιάδων ανθρώπων, μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, όμως, το 1986, εγκαταλείφθηκε. Η εικόνα της πόλης μοιάζει να έχει παγώσει στο χρόνο, κάτι που φαίνεται και από τα ρολόγια της, τα οποία σταμάτησαν να δουλεύουν λόγω της πυρηνικής ενέργειας. Το πιο τρομακτικό μέρος στην πόλη είναι το πάρκο της, με τον σκονισμένο μύλο και τα σκουριασμένα συγκρουόμενα να καταδεικνύουν την παντελή έλλειψη ζωής.
Το χωριό όπου κάποτε γινόταν εξόρυξη διαμαντιών, αποτελούσε το σπίτι Γερμανών εργατών που αναζητούσαν τον πλούτο και την ευημερία. Μετά την πτώση που σημειώθηκε, όμως, στην τιμή των διαμαντιών μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το γερμανικής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας Kolmanskop εγκαταλείφθηκε. Τα σπίτια, πλέον, έχουν γεμίσει με άμμο και οι τουρίστες… δύσκολα πλησιάζουν.
Χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν και εργάζονταν στην αφόρητη έρημο της βόρειας Χιλής για περισσότερα από 60 χρόνια, δουλεύοντας στη μεγαλύτερη πηγή νιτρικού καλίου του κόσμου. Όταν εγκαταλείφθηκε, απέκτησε έναν πιο μακάβριο ρόλο ως στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ. Παρ’ όλο που σήμερα δεν είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο (ζουν ακόμη εκεί περίπου 250 κάτοικοι), η πλειονότητα των κτιρίων του Humberstone είναι άδεια και ετοιμόρροπα.
Στους λόφους της οροσειράς Sierra Nevada, στην Καλιφόρνια, βρίσκεται μια από τις πιο γνωστές πόλεις-φαντάσματα της βόρειας Αμερικής, με το πρώην χρυσωρυχείο της. Λίγα από τα κτίρια της πόλης παραμένουν ακόμη όρθια και γεμάτα με θησαυρούς του παρελθόντος, δίνοντάς της απόκοσμη ατμόσφαιρα. Κι όσοι την επισκέπτονται το σκέφτονται πολύ καλά πριν απλώσουν το χέρι να πάρουν κάτι ως σουβενίρ, καθώς λένε ότι στην πόλη κυκλοφορεί ένα φάντασμα που την προστατεύει από τους κλέφτες.
Ο φαλαινοθηρικός αυτός σταθμός εγκαταλείφθηκε το 1966, όταν το κυνήγι της φάλαινας σχεδόν εξαφάνισε τον πληθυσμό της από το σημείο. Πλέον το μέρος είναι γεμάτο εγκαταλελειμμένα πλοία και κτίρια, ενώ εκεί βρίσκεται και το νεκροταφείο όπου έθαβαν του πρώην εργάτες. Το Grytviken είναι περιτριγυρισμένο από χιονισμένα βουνά, αποκτώντας μια ακόμη πιο… παγωμένη ατμόσφαιρα.