Σε ποιες χώρες γίνονται φεστιβάλ που… αξίζουν τον κόπο;
Από φεστιβάλ μουσικής μέχρι φεστιβάλ για… νεκρούς, σε διάφορα μέρη της γης γίνονται εκδηλώσεις που όσοι λατρεύουν να συνδυάζουν ταξίδι και δρώμενα, θα πρέπει να βγάλουν την ατζέντα τους και να σημειώνουν.
Μέσα στο 2015 σχεδιάζονται φεστιβάλ σε διάφορες χώρες της υφηλίου, που έχουν να κάνουν τόσο με μουσική, όσο και με άλλες, πιο πρωτότυπες εκδηλώσεις, που φανερώνουν την ιδιοσυγκρασία μιας χώρας και εξιτάρουν τους ταξιδιώτες της περιπέτειας και της δίψας για εμπειρίες.
Για να δούμε, λοιπόν, τι λέει το πρόγραμμα.
Holi, Ινδία (6 Μαρτίου)
Το Holi είναι ένα ανοιξιάτικο φεστιβάλ, γνωστό και ως το φεστιβάλ των χρωμάτων ή το φεστιβάλ της αγάπης, το οποίο είναι δημοφιλές σε διάφορα μέρη της νότιας Ασίας, αλλά και εκτός ηπείρου. Πρόκειται για ένα αρχαίο, ινδουιστικό, θρησκευτικό φεστιβάλ και συμβολίζει το γιορτή της αγάπης, της διασκέδασης και των χρωμάτων, όπου οι άνθρωποι μαζεύονται, τραγουδούν και χορεύουν, χρωματίζουν ο ένας τον άλλο με μπαλόνια ή νεροπίστολα με χρώμα, με διάφορες μπάντες να παίζουν μουσική από μέρος σε μέρος.
SXSW, Ηνωμένες Πολιτείες (13-22 Μαρτίου)
Το South by Southwest (SXSW) είναι ένα σύνολο κινηματογραφικών, μουσικών και interactive φεστιβάλ και συνεδρίων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα μέσα του Μαρτίου στο Όστιν του Τέξας. Ξεκίνησε το 1987 και συνέχισε να μεγαλώνει σε μέγεθος και θέμα κάθε χρόνο, φτάνοντας τις 10 ημέρες συνεδρίων, 5 ημέρες Interactive events, 6 ημέρες μουσικής και 9 ημέρες κινηματογράφου το 2011.
Έχετε ρίξει ποτέ νερό σε τελείως αγνώστους, μετά την ηλικία των 5; Το φεστιβάλ Songkran στην Ταϊλάνδη, που πραγματοποιείται στα μέσα του Απρίλη, σας δίνει ακριβώς αυτή την ευκαιρία, αφού κατά τη διάρκειά του, βγαίνουν όλοι στους δρόμους και ρίχνουν νερό για να «ξεπλύνουν» την κακή τύχη. Ο καλύτερος τρόπος να το απολαύσει κάποιος, είναι να πάρει ένα τεράστιο νεροπίστολο, να το γεμίσει με νερό και να νιώσει και πάλι παιδί.
Ένα από τα καλύτερα events της Ευρώπης είναι αυτό το τεράστιο street party που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο Βασιλιάς Willem-Alexander, όπου οι Ολλανδοί γιορτάζουν τον βασιλιά τους και τον ερχομό του καλοκαιριού, βγαίνοντας μαζικά έξω για να πιουν, να διασκεδάσουν και να χορέψουν. Στο φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται και παζάρι, όπου ο κόσμος πουλάει second-hand αντικείμενα, ενώ κυριαρχεί και η «πορτοκαλί τρέλα» όπου φοράνε πορτοκαλί ρούχα, βάφουν τα μαλλιά τους πορτοκαλί κ.ο.κ.
Combat des Reines, Ελβετία (11 Μαΐου)
Το φεστιβάλ αυτό έχει να κάνει με μάχη… αγελάδων, όπου οι συνήθως συγκρατημένοι Ελβετοί αφήνονται λίγο πιο ελεύθεροι και παρακολουθούν… αγελάδες να «παλεύουν» η μία την άλλη. Η εκδήλωση αυτή έχει ξεκινήσει από το 1920 και προσελκύει περίπου 50 χιλιάδες θεατές το χρόνο, ενώ η παρακολούθησή της συνοδεύεται από κατανάλωση λουκάνικου και μπίρας. Ακριβώς όπως θα έπρεπε.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά μουσικά φεστιβάλ εκεί έξω, από το Primavera της Βαρκελώνης μέχρι το Glastonbury της Αγγλίας και το Roskilde της Δανίας, το Exit, όμως, της Σερβίας, μοιάζει να κλέβει την παράσταση: 4ημερο πάρτι σε σερβικό κάστρο στο Novi Sad, με προσέλευση 30 χιλιάδων ατόμων σε ένα υπέροχο μέρος και με τις καλύτερες μπάντες και group της ροκ, metal, electronica, hip-hop, drum’n’bass και punk σκηνής.
Μια πιο… τρομαχτική γιορτή έχει καθιερωθεί στο τέλος του Οκτώβρη κάθε χρόνο στο Μεξικό και κυρίως στην Ουαχάκα, όπου πραγματοποιούνται παρελάσεις στους δρόμους, οι κάτοικοι φορούν κοστούμια και τιμούν τους νεκρούς, κάνοντας κάποιου είδους τελετουργικού στα νεκροταφεία, όπου καθαρίζουν και περιποιούνται τους τάφους, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που είναι και μακάβρια, αλλά και εορταστική κατά μια έννοια.
Hogmanay, Σκωτία (30 Δεκεμβρίου)
Η χρονιά τελειώνει με πολύ… αλκοόλ στη Σκωτία, όπου για 2-3 ημέρες, όλοι οι Σκωτσέζοι γιορτάζουν τη νέα χρονιά πίνοντας μπίρα και ουίσκι, ξεκινώντας από το… πρωί. Μια γιορτή για γερά ποτήρια!