Κίμωλος: μια ασημένια κουκίδα στο Αιγαίο
Η Κίμωλος ή Αρζαντιέρα όπως την ονόμαζαν οι ναυτικοί του Μεσαίωνα, εντυπωσιάζει για τις φυσικές τις ομορφιές και την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της και αποτελεί το ιδανικό μέρος για ήρεμες και ενδιαφέρουσες διακοπές.
Στο βορειοανατολικό άκρο της Μήλου ( http://bit.ly/pwjq6I ), η Κίμωλος αποτελούσε κάποτε συνέχειά της, έχοντας όμως εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Οι ναυτικοί του Μεσαίωνα την ονόμαζαν Αρζαντιέρα (ασημένια), ίσως για τα ασημόλευκα βράχια της που ξεπροβάλλουν μέσα από την αστραφτερή θάλασσα.
Το νησί διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, όπου ζει η μεσογειακή φώκια «Monachus-monachus» και είναι προικισμένο με ασυνήθιστους γεωλογικούς σχηματισμούς που συνθέτουν τοπία σπάνιας ομορφιάς, με ημιπολύτιμους λίθους και πολλά βιομηχανικά ορυκτά. Απ’ αυτά η «κιμωλία γη», είδος αργίλου, εξαγώγιμη από την εποχή του Μίνωα μέχρι τον 18ο αι., λόγω χρώματος και υφής, έδωσε το όνομά της στην κιμωλία του μαυροπίνακα!
Μικρή, αλλά γραφική και αυθεντική, με φιλικούς κατοίκους και με τη δική της ξεχωριστή ομορφιά, η Κίμωλος αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τον επισκέπτη που θέλει να κάνει χαλαρές διακοπές και να ξεκουραστεί, μακριά από τα κοσμικά μέρη και τη φασαρία.
«Μονόπολις» από τα αρχαία χρόνια, η Κίμωλος έχει ένα μόνο Χωριό (και όχι Χώρα όπως συνηθίζεται να λέγεται στις υπόλοιπες Κυκλάδες), με κατάλευκα σπιτάκια, με χαμηλές πεζούλες - κάλεσμα στον κουρασμένο περαστικό- και με αυλές που ευωδιάζουν βασιλικό, με καμάρες, και δρομάκια που σχηματίζουν όλα μαζί ένα άριστο δείγμα Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Υπάρχουν επίσης και κάποιοι μικρότεροι οικισμοί που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα έχουν ελάχιστους κατοίκους: Ψάθη (λιμάνι) , Γούπα, Καρά, Πράσα, Αλυκή, Μπονάτσα και Δέκα.
Στο Χωριό της Κιμώλου υπάρχουν πολλές μικρές πλατείες όπως της Θεοσκέπαστης, του Γιωργηλά, του Κάμπου και η μεγαλύτερη, του Σχολείου, με την εκπληκτική θέα, ενώ στο κέντρο του βρίσκεται το Μεσαιωνικό Κάστρο, με δύο συγκροτήματα σπιτιών όπου το ένα (Έξω Κάστρο), περικλείει το άλλο (Μέσα Κάστρο).
Απέναντι από το Μητροπολιτικό Ναό της Οδηγήτριας, βρίσκεται το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και μέσα στο Κάστρο, το Λαογραφικό-Ναυτικό Μουσείο του νησιού.
Σημαντικό αξιοθέατο και «σήμα κατατεθέν» του νησιού, είναι το «Σκιάδι», ένα γεωλογικό μνημείο στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος «Σκλάβος». Πρόκειται για ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα: βλέπει τις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού κι ένα μεγάλο μέρος της Μήλου.
Το «Σκιάδι» οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή. Για να φτάσετε εκεί, ακολουθείτε το μονοπάτι από τον Προφήτη Ηλία για 30 με 35 λεπτά.
Επίσης μην παραλείψετε να θαυμάσετε και να φωτογραφίσετε τους μύλους του νησιού. Ανεβείτε από το δρόμο που ξεκινά από την περιοχή του Τσουκαλά, στο Ξαπλοβούνι και συνεχίστε μέχρι τον Παντοκράτορα για να κατεβείτε από το μονοπάτι στην είσοδο του Χωριού (Μυζηθρού). Μύλοι υπάρχουν επίσης και στην περιοχή του Καρκάνη.
Στη νότια έξοδο του χωριού, επισκεφθείτε το γραφικό ψαράδικο οικισμό της Γούπας με τα «σύρματα», σπηλιές πελεκημένες στο μαλακό βράχο, όπου φυλάσσονται οι βάρκες.
Στις περιοχές Ελληνικά και Μαυροσπήλια, βρίσκεται βυθισμένη στα ρηχά η αρχαία πόλη του νησιού, ενώ στην παραλία θα δείτε πολλούς αρχαίους τάφους από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική περίοδο. Στην ίδια περιοχή, τα Ασπράγκρεμνα σφραγίζουν μοναδικά το ηλιοβασίλεμα.
Αν έχετε στη διάθεσή σας πλωτό μέσο, μπορείτε να δείτε την Πελεκητή σπηλιά στον Κακοποταμό, να αναζωογονηθείτε στο θερμό ιαματικό νερό που αναβλύζει στην παραλία Αγιόκλημα ή να εξερευνήσετε τη σπηλιά στον Κάβο της Γερακιάς και να βουτήξετε στα υπέροχα τυρκουάζ νερά.
Τέλος, απέναντι από την Κίμωλο, σε κοντινή απόσταση, υπάρχει το ακατοίκητο νησί Πολύαιγος που έχει χαρακτηριστεί τόπος με ιδιαίτερη γεωλογική και οικολογική αξία και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000. Στο νησί μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στο Πάνω και στο Κάτω Μερσίνι, στης Παναγιάς τα’ Αυλάκι και τα Άμμουρα.
Ένα μικρό νησί με πάνω από ογδόντα εκκλησίες
Η Κίμωλος, αν και μικρή, έχει πάνω από ογδόντα εκκλησίες, στολισμένες με αξιόλογες εικόνες και τέμπλα. Οκτώ απ’ αυτές, του 16ου και 17ου αιώνα, η Γέννηση του Χριστού, ο Χρυσόστομος, η Παναγιά του Κονόμου, οι Ταξιάρχες, η Χρυσοπηγή, η Σωτήρα, οι Άγιοι Ανάργυροι και ο Παντοκράτορας προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Μητροπολιτικός Ναός του νησιού, η «Παναγία η Οδηγήτρια», κτίστηκε σε 7 χρόνια (1867 – 1874) χάρη στην προσωπική, αφιλοκερδή, εργασία όλων των κατοίκων.
Παραλίες
Η Κίμωλος διαθέτει πολλές παραλίες, σχεδόν όλες απάνεμες. Οι πιο γνωστές είναι οι: Ψάθη, το Ρέμα, μια φυσική πισίνα δίπλα στον ψαράδικο οικισμό Γούπα, ο Καράς, το Κλήμα, με μεγάλο βότσαλο, άμμο και αρκετή σκιά, τα Πράσα, με λευκή, χοντρή άμμο και γαλάζια νερά, τα Μοναστήρια, το Σούφι και οι Αλυκή, Μπονάτσα, Καλαμίτσι, Δέκας, Ελληνικά και Μαυροσπήλια.
Παραλίες όπου μπορείτε να φτάσετε αν διαθέτετε πλωτό μέσον ή αποφασίσετε να κάνετε το γύρο του νησιού με το θαλάσσιο ταξί ή τα καΐκια είναι οι Σπηλιά της Γερακιάς, το Αγιόκλημα και οι: Θέρμα, Μερσινιά, Ζεφοκάλαμο και σχεδόν κάθε κολπίσκος που θα συναντήσετε.
Παραδοσιακά προϊόντα
Οι παραδοσιακές Κιμωλιάτικες νοστιμιές χαρακτηρίζονται από απλότητα, φαντασία και «προχωρημένους» συνδυασμούς. Στην… κορυφή βρίσκεται η λαδένια ένα μοναδικό, καθαρά Κιμωλιάτικο προϊόν που φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο, αλλά και η τυρένια, είδος ανοικτής τυρόπιτας με φύλλο ζύμης ψωμιού, η ελένια, ψωμί γεμισμένο με κορωνέϊκες ελιές και τα παξιμάδια με σκινόκοκκο.
Στην Κίμωλο μπορείτε επίσης να αγοράσετε, εξαιρετικό μέλι, ξινό (ξινούτσικη φρέσκια μυζήθρα), μανούρα (ξερό τυρί τυλιγμένο στη «λάσπη» του μούστου) και κάπαρη.
Πώς θα πάτε:
Η Κίμωλος απέχει 87 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά, με το οποίο συνδέεται, μέσω συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων, σε 4,5–7,5 ώρες ανάλογα με το πλοίο. Επίσης συνδέεται με την κοντινή Μήλο καθημερινά με πολλά δρομολόγια, με ανοικτού τύπου φέρι μπόουτ, με παραδοσιακά καΐκια και ταχύπλοο ταξί, από την Ψάθη, προς τα Πολλώνια (Απολλωνία) της Μήλου. Ο χρόνος ταξιδιού, ανάλογα με το σκάφος, κυμαίνεται από 10 - 25 λεπτά.
Πού θα φάτε:
Επιλέξτε ανάμεσα στις επιχειρήσεις που προτείνει η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου: www.kimolos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23&Itemid=41〈=el .
Πού θα μείνετε:
Επιλέξτε ανάμεσα στα καταλύματα που προτείνει η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου: www.kimolos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=106&Itemid=40〈=el .
Ευχαριστούμε το Δήμο Κιμώλου και τους Δέσποινα Αθανασιάδου – Βεντούρη και Γεώργιο Αντωνίου Βεντούρη για μέρος του κειμένου και τον Γιώργο Αντ. Βεντούρη, για τις φωτογραφίες.
Πόπη Αθανασοπούλου