5 ευρωπαϊκά στερεότυπα που ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε

taksidi-portofolas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Για τους περισσότερους λαούς και μέρη της Ευρώπης υπάρχει ένας γενικευμένος χαρακτηρισμός που περνάει από τον ένα ταξιδιώτη στον άλλο, αλλά πολλές φορές δεν ισχύει…

Όλοι οι μεγάλοι και σημαντικοί προορισμοί, συνήθως «χρωματίζονται» αρνητικά ή θετικά, δημιουργώντας μια επικρατούσα άποψη που περνάει στους τουρίστες, δημιουργώντας τις ανάλογες προσδοκίες. Με βάση αυτά τα στερεότυπα:

1. Οι Γάλλοι είναι αγενείς
2. Το Άμστερνταμ είναι γεμάτο ναρκωμανείς και… κυρίες ελαφρών ηθών.
3. Στη Βαρκελώνη κυκλοφορούν πολλοί πορτοφολάδες.
4. Η Ζυρίχη είναι βαρετή.
5. Η Πράγα είναι γεμάτη μεθυσμένους.

Σύμφωνα, όμως, με έναν Αυστραλό υπάλληλο ταξιδιωτικού γραφείου, για τα στερεότυπα αυτά ευθύνονται κατά πολύ διάφοροι ξεναγοί που καθοδηγούν τους τουρίστες σε κάθε πόλη, λέγοντάς τους τι να προσέχουν όταν κατέβουν από το λεωφορείο, πόσες απάτες έχουν γίνει σε κάποια περιοχή, πώς θα προσπαθήσουν να τους κλέψουν κ.ο.κ. Κι όσο περισσότερο δημιουργούν μια αρνητική εντύπωση σε κάποιον, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ο ταξιδιώτης μετά να βλέπει παντού ανθρώπους που πάνε να τον εξαπατήσουν, ανθρώπους που δεν του δίνουν σημασία, βαρετά μέρη κ.ο.κ.

Όπως ο ίδιος δηλώνει, βέβαια, τις περισσότερες φορές στις διάφορες ξεναγήσεις που συμμετείχε, δεν συνέβαινε ποτέ τίποτα απ’ όλ’ αυτά για τα οποία προειδοποιούσαν τον κόσμο, η αρνητική χροιά, όμως, πάντα έμενε και μεταδιδόταν και στους επόμενους.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δείτε ένα σκυθρωπό Παριζιάνο, αντί να επιβεβαιώσετε αυτό που γνωρίζετε, κοιτάξτε παραδίπλα και δείτε δεκάδες φιλικές φυσιογνωμίες έτοιμες να σας βοηθήσουν. Παρομοίως, δώστε μια ευκαιρία στο Άμστερνταμ και τις ομορφιές του και θα διαπιστώσετε ότι οι… τουρίστες υπό την επήρεια βρίσκονται σε μηδαμινή αναλογία. Στη Βαρκελώνη, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με το έγκλημα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιωτών δεν αντιμετωπίζει ποτέ κανένα πρόβλημα και η παραμυθένια Πράγα σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται από μεθυσμένους, αλλά από όμορφες εικόνες. Όσο για τη Ζυρίχη, είναι μια πόλη με πολλά πρόσωπα και σίγουρα, ακόμη κι αν ένα από αυτά χαρακτηριστεί από κάποιους βαρετό, υπάρχουν πάντα οι υπόλοιπες πλευρές της.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αφήστε τις προκαταλήψεις σας κατά μέρους και ζήστε τα ταξίδια σας όσο πιο έντονα μπορείτε, με θετική στάση και αισιοδοξία.