Γιορτάστε το ελληνικό Πάσχα σε 5 ξεχωριστά μέρη
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
Αν δεν έχετε ακόμη σχεδιάσει που θα τσουγκρίσετε τα αβγά σας και θα σουβλίσετε αρνί, 5 ελληνικά μέρη σας περιμένουν για να περάσετε εκεί ένα ξεχωριστό Πάσχα.
Η πρωτεύουσα το Πάσχα αδειάζει και η εξοχή γίνεται ο νούμερο 1 προορισμός για όσους θέλουν να ζήσουν λίγο παραδοσιακά τη χριστιανική αυτή γιορτή. Κι αν, μάλιστα, ο καιρός το επιτρέπει, οι νησιώτικοι προορισμοί αρχίζουν να… μπαίνουν ξανά στο παιχνίδι, αφού το Πάσχα στα περισσότερα νησιά είναι ιδιαίτερο.
Αντί, λοιπόν, να περάσετε τις ημέρες αυτές στην άδεια Αθήνα, επιχειρήστε μια απόδραση, μικρότερη ή μεγαλύτερη, σε μέρη που θα σας κάνουν να αισθανθείτε το Πάσχα πιο πολύ από ποτέ.
Σίγουρα έχετε ακούσει πόσο εντυπωσιακό και… θορυβώδες μπορεί να είναι ένα Πάσχα στη Κέρκυρα, με τους μπότηδες (κανάτια με νερό) να πέφτουν ο ένας μετά τον άλλον με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 μ.μ. Τα μπαλκόνια στολίζονται με αυτά τα κανάτια με κόκκινες κορδέλες, αφού το κόκκινο είναι και το χρώμα της Κέρκυρας και το έθιμο αυτό λέγεται να προέρχεται είτε από τους καθολικούς της ενετοκρατίας, είτε από την περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι πετούσαν παλιά κανάτια στην αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς. Το Πάσχα στην Κέρκυρα, όμως, δεν είναι μόνο κανάτια που σπάνε. Όταν το έθιμο τελειώνει, οι Φιλαρμονικές αρχίζουν να παίζουν μουσική στους δρόμους, ενώ το Μεγάλο Σάββατο μπορείτε να απολαύσετε και το έθιμο της Μαστέλας, όπου οι κάτοικοι στολίζουν ένα μισοβάρελο με κορδέλες και καλούν τους περαστικούς να ρίξουν νομίσματα για το καλό. Μόλις η ημέρα τελειώσει κι όταν οι αναστάσιμες καμπάνες χτυπήσουν, κάποιος πρέπει να βουτήξει μέσα στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα.
Σαν πάτε στην Καλαμάτα, ετοιμαστείτε την Κυριακή του Πάσχα στη δυτική παραλία να ζήσετε ένα πολύ ξεχωριστό, «παιχνιδιάρικο» έθιμο, τον σαϊτοπόλεμο, όπου οι συμμετέχοντες, οι περισσότεροι ντυμένοι παραδοσιακά, ξεκινούν εκτόξευση σαϊτών που έχουν κατασκευάσει από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, με τα πλήθη να ξεσηκώνονται. Το έθιμο λέγεται ότι προέρχεται από την Επανάσταση του 1821, όπου οι κάτοικοι της Μεσσηνίας χρησιμοποιούσαν σαΐτες με εκρηκτικά για να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων. Πέραν του εθίμου, όμως, στην Καλαμάτα θα ευχαριστηθείτε Πάσχα στην εξοχή, θα συνδυάσετε θάλασσα χωρίς να ταξιδέψετε με πλοίο και μπορείτε να επισκεφτείτε μερικά από τα 67 κοντινά χωριά και οικισμούς για ακόμη πιο επαρχιώτικη νότα στην απόδρασή σας.
Οι λάτρεις του κυκλαδίτικου τοπίου που δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι για να βγάλουν εισιτήρια για τις αγαπημένες τους Κυκλάδες, μπορούν να περάσουν ένα πασχαλιάτικο τετραήμερο στην Πάρο και να κατευθυνθούν στα ορεινά της, όπως στο χωριό Μάρπησσα, στον Πρόδρομο, στο Άσπρο Χωριό κ.ά. και να ζήσουν ένα διαφορετικό Επιτάφιο, όπου αναπαριστώνται εικόνες από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον Μυστικό Δείπνο, τη Σταύρωση κ.ο.κ. Και η Ανάσταση στην Πάρο, όμως, δεν πάει πίσω, όπου φυσικά δεν λείπουν τα πυροτεχνήματα και η… φασαρία. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και την Κυριακή του Πάσχα με το «κάψιμο του Εβραίου» ή του «Ιούδα», πασχαλινό έθιμο κατά το οποίο καίγεται αχυρένιο ομοίωμα Εβραίου και φυσικά με γλέντια και σούβλισμα αρνιού, με μπόλικο φαγητό και κρασί να προσφέρεται στους επισκέπτες σε διάφορα σημεία του νησιού. Όπως καταλαβαίνετε, εκτός του ότι το Πάσχα στην Πάρο αποκτά κυκλαδίτικο χρώμα, σας υπόσχεται και ότι θα φάτε καλά.
Σε σύντομη απόσταση από την Αθήνα, μόλις 150 χιλιόμετρα μακριά, το Ναύπλιο δίνει άλλη αίσθηση στο Πάσχα, με την περιφορά των Επιταφίων στα στενά της παλιάς πόλης, τα πένθιμα εμβατήρια και τις μελωδικές ψαλμωδίες να κάνουν την ατμόσφαιρα άκρως κατανυκτική. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε και την Ανάσταση σε περιβάλλον που θα σας παρασύρει, προτιμήστε το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μονής, στην Άρια και «κάψτε» τις θερμίδες της μαγειρίτσας και του πασχαλινού αρνιού ανεβαίνοντας τα 857 σκαλιά του Παλαμηδίου. Μην παραλείψετε να χαλαρώσετε για φαγητό ή ποτό στην πλατεία Συντάγματος και αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, να βγείτε λίγο παραέξω, στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας και να δείτε μεταξύ άλλων τα κυκλώπεια τείχη, σε ένα μέρος που βρίσκεται ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Το νησί της αποκάλυψης δεν θα μπορούσε να λείπει από τις πασχαλινές επιλογές σας, αφού αποτελεί ένα θρησκευτικό κέντρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον, που οι ημέρες του Πάσχα γιορτάζονται με ιδιαίτερη κατάνυξη. Εκεί θα μπορέσετε να βρεθείτε στο μοναστήρι-κάστρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Ελλάδας, και να επισκεφτείτε το σπήλαιο της Αποκάλυψης, το σημείο όπου ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής έγραψε το ιερό κείμενο της Αποκάλυψης. Στην Πάτμο θα ζήσετε μια ξεχωριστή Μεγάλη Πέμπτη στη δαφνοστολισμένη Πλατεία Ξάνθου, όπου ο ηγούμενος πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως οι μαθητές στο Μυστικό Δείπνο και τη μεγάλη Παρασκευή θα ακολουθήσετε την πένθιμη πορεία όλων των επιταφίων του νησιού μέσα από τα καλντερίμια του νησιού, για να φτάσετε στις μεγάλες πλατείες της Χώρας και της Σκάλας. Την Κυριακή του Πάσχα στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση, όπου το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε διάφορες γλώσσες προκειμένου να το παρακολουθήσουν πιστοί από διάφορα μέρη του κόσμου, στους οποίους μοιράζονται κόκκινα αβγά.