Κάλυμνος: ένα νησί που τα συνδυάζει όλα αρμονικά!

kalumnos-ena-nisi-pou-ta-sunduazei-ola-armonika

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Το νησί των σφουγγαράδων, η Κάλυμνος, χρωστά στο πλούσιο βυθό του Αιγαίου τη φήμη του και καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά την παράδοση με τον τουρισμό και το βουνό με τη θάλασσα.

Εκείνοι που δεν έχουν πάει, πιθανόν να γνωρίζουν την Κάλυμνο ως το νησί των σφουγγαράδων, εκείνοι που έχουν καλή σχέση με τα extreme sports, μάλλον θα την γνωρίζουν ως το ιδανικό νησί για αναρρίχηση και εκείνοι που την έχουν επισκεφτεί, ξέρουν ότι η Κάλυμνος είναι όλα αυτά και πολλά παραπάνω. Είναι ένα νησί που συνδυάζει τη γοητεία του βουνού και τα βραχώδη τοπία, με τις κατάφυτες πλαγιές από αρωματικά βότανα και τις δαντελωτές ακτές με τα κρυστάλλινα νερά, τον φυσικό της πλούτο και τις ομορφιές, με τον τουρισμό.

Το νησί των σφουγγαράδων χρωστά στο πλούσιο βυθό του Αιγαίου τη φήμη του, γι’ αυτό και αποτελεί αγαπημένο προορισμό των φίλων της κατάδυσης και του ψαροτούφεκου, ενώ οι υπέροχες παραλίες, με τις πεντακάθαρες ακτές και τα διάφανα νερά προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς.

Αν και μέτρια σε μέγεθος, η Κάλυμνος έχει πληθυσμό περίπου 16.000 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ( http://bit.ly/nmH2K1 ), ανάμεσα στη Λέρο και της Κω και ο κύριος όγκος των κατοίκων της, είναι συγκεντρωμένος στο λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, την Πόθια.

Η Κάλυμνος περιβάλλεται από πολλά μικρά νησάκια, άλλα κατοικημένα κι άλλα ακατοίκητα, με πιο γνωστά την Τέλενδος και την Ψέριμο που κατοικούνται από κτηνοτρόφους και την Πλάτη, τη Γαϊδουρόνησο, τα Ίμια κ.ά.

Οικισμοί και παραλίες της Καλύμνου

Χτισμένη στις αρχές του 1850 όταν πλέον είχαν σταματήσει οι πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι επέστρεφαν στις παραθαλάσσιες περιοχές από την Χώρα (χτισμένη στη μέση κοιλάδας) που ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα της Καλύμνου, η Πόθια είναι ιδιαίτερα γραφική, με τα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και όλα στραμμένα προς τη θάλασσα, διατηρώντας τον τοπικό νησιώτικο της χαρακτήρα.

Στη δυτική πλευρά του λιμανιού δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Σάββα με τη μαγευτική θέα, ενώ στην παραλιακή ζώνη θα βρείτε διαφόρων ειδών καταλύματα, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, αλλά και τις αποθήκες επεξεργασίας σφουγγαριών.

Τα Θέρμα, στα νότια του νησιού και η Γέφυρα, λίγο πριν τα Θέρμα και τα Βλυχάδια, είναι ήρεμες αμμώδεις παραλίες με καταπράσινα νερά, ενώ επίσης εντυπωσιακή παραλία είναι και η Ακτή.

Το πιο τουριστικό θέρετρο του νησιού είναι ο γραφικός οικισμός Μασούρι, στα δυτικά και απέναντι από το νησί Τέλενδος, με τα άσπρα σπιτάκια και μια από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού. Πολύ κοντά στο Μασούρι βρίσκονται οι Μυρτιές, ένας παραθαλάσσιος οικισμός που απλώνεται μπροστά από έναν τεράστιο βράχο, με μια όμορφη, βοτσαλωτή παραλία μήκους περίπου 700 μέτρων.

Πιο νότια από τις Μυρτιές θα βρείτε το γραφικό οικισμό του Πανόρμου, σε μια καταπράσινη τοποθεσία που αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού κυρίως για τις ωραίες και πολυσύχναστές της παραλίες. Ο κεντρικός δρόμος, που έρχεται από την Πόθια και διακλαδώνεται στις Ελιές, οδηγεί στις παραλίες Λινάρια και Καντούνι προς τα αριστερά και στον Πλατύ Γυαλό προς τα δεξιά.

Στο ανατολικό άκρο του νησιού, σε μια εύφορη κοιλάδα, βρίσκεται το χωριό Βαθύς, με πολλά διάσπαρτα σπιτάκια, τα οποία φτάνουν ως το μυχό ενός κλειστού όρμου. Διαθέτει ένα μικρό γραφικό λιμανάκι, τη Ρήνα, ενώ η περιοχή παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς στη θέση Στημένια βρίσκονται τα ερείπια της προϊστορικής Ακρόπολης και κοντά στο λιμάνι τα ερείπια ενός Πύργου της κλασικής εποχής.

Λίγο πιο βόρεια, θα δείτε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού, το καστρομονάστηρο της Παναγιάς της Κυρά Ψηλής, που σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση το έκτισε ένας Καλύμνιος που είχε αλλαξοπιστήσει και όταν επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του θυμήθηκε τις ρίζες του και πίστεψε ξανά στο Θεό.

Στη βόρεια Κάλυμνο, κάπως απομονωμένος, βρίσκεται ο Εμπορειός, ένα ήσυχο, γραφικό χωριουδάκι, στο τέλος της ΒΔ οδικής αρτηρίας και σε απόσταση 24 χλμ. από την πρωτεύουσα. Οι παραλίες που απέχουν λίγα λεπτά με τα πόδια από το χωριό, είναι πεντακάθαρες, ενώ με καΐκι μπορείτε να προσεγγίσετε μερικές πιο απόκρημνες παραλίες και να δείτε μοναδικές ομορφιές.

Επίσης, από τον Εμπορειό μπορείτε να ακολουθήσετε τις περιπατητικές διαδρομές και να ανεβείτε στο βουνό που ορθώνεται πίσω από το χωριό, να δείτε τα ερείπια των Κυκλώπειων Τειχών και τα λείψανα ενός αρχαίου Πύργου που ονομάζεται Καστρί.

Η Κάλυμνος των σφουγγαριών

Η Κάλυμνος είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως το νησί των σφουγγαράδων, λόγο της μακραίωνης παράδοσης που έχει εκεί το επάγγελμα αυτό, στο οποίο μάλιστα το νησί οφείλει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής του ευημερίας. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι ψαράδες της καταδύονται στη θάλασσα, για να ψαρέψουν σφουγγάρια, ενώ σήμερα υπάρχουν στο νησί τρία μουσεία, σχετικά με τη σπογγαλιεία (Ναυτικό Μουσείο, Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Βαλσαμίδη και Ενάλιο Μουσείο).

Μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες οι δύτες των Δωδεκανήσων, οι περίφημοι βουτηχτάδες, καταδύονταν χωρίς να φορούν το ειδικό προστατευτικό σκάφανδρο και μάθαιναν την τέχνη τους με τρόπο εμπειρικό.

Η χαρά των αναρριχητών

Η ποικιλομορφία των ακτών, των απόκρημνων βράχων και το ήπιο κλίμα της Καλύμνου, την καθιστούν ιδανικό μέρος για τους αναρριχητές. Για τους έμπειρους και πολυταξιδεμένους, ο βράχος της Καλύμνου μοιάζει με αυτόν της Ταϊλάνδης, αν και ο πρώτος κρίνεται ως πληρέστερος προορισμός.

Ο ασβεστόλιθος, η αναρρίχηση στους σταλακτίτες, τα πολλά σπήλαια συνέβαλαν στο να χαρακτηριστεί η Κάλυμνος από πολλά περιοδικά ως μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες «του κόσμου των αναρριχητών».

Υπάρχουν περίπου 60 πεδία με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης κυρίως «μιας σχοινιάς», δυσκολίας από 4 έως 9, που είναι εύκολα προσβάσιμα από μονοπάτια. Η πλειοψηφία των διαδρομών βρίσκεται στο δυτικό και βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, αλλά και στο γραφικό νησάκι της Τελένδου.

Πριν από 10 χρόνια ξεκίνησε να διοργανώνεται στο νησί ένα φεστιβάλ αναρρίχησης, το Kalymnos Rock Climbing Festival που φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 22 Μαΐου.

Τα σπήλαια

Στην Κάλυμνο σύμφωνα με επίσημες καταγραφές, αναφέρεται η ύπαρξη περίπου 50 σπηλαίων, μικρών και μεγάλων. Ορισμένα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για κατοίκηση και για τόπους λατρείας, άλλα για αποθήκευση, για απόκρυψη και για αποκομιδή νερού. Αρκετά σπήλαια είχαν συσχετισθεί με διάφορα επαγγέλματα στο νησί και έτσι συναντάμε σπήλαια με ποιμενικές χρήσεις, αλλά και σπήλαια λατομεία.

Το σπήλαιο της Κεφάλας ή «σπήλαιο του Διός», στο ΝΑ τμήμα του νησιού, διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τουριστικές επισκέψεις και είναι πλούσια στολισμένο με κολώνες, σταλαγμίτες διαφορετικού ύψους και αμέτρητους λεπτούς σταλακτίτες στην οροφή.

Πώς θα πάτε:

Η Κάλυμνος από το καλοκαίρι του 2006 εξυπηρετείται καθημερινά με μία ή δύο πτήσεις από και προς Αθήνα ανάλογα με την εποχή. Ακτοπλοϊκώς, η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά είναι 12 έως 14 ώρες με συμβατικά πλοία, ανάλογα τις ενδιάμεσες στάσεις.

Πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή σας στην Κάλυμνο, επιλέξτε από τον κατάλογο καταλυμάτων στην ιστοσελίδα www.kalymnos-isl.gr/en/business-directory/Accommodation .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]