Τα δέκα πιο τοξικά μέρη της γης
Η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει πολλές μορφές και κάποια μέρη του πλανήτη, δυστυχώς, φαίνεται πως είναι τόσο μολυσμένα, ώστε να είναι επικίνδυνα πλέον για τον άνθρωπο.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ορίσει κανείς τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς αυτή μπορεί να είναι χημική, ραδιενεργή ή απλά να χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη αποβλήτων σε μέρη που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
Κάποια μέρη, όπως π.χ. η Πόλη του Μεξικού, παρουσιάζουν φανερό πρόβλημα, με το νέφος να επεκτείνεται παντού και με μια ματιά να καταλαβαίνει κάποιος ότι κάτι δεν πάει καλά. Από την άλλη, στην πολύ ήρεμη λίμνη Karachay στη Ρωσία, η μόλυνση μπορεί να μην είναι τόσο εμφανής, αλλά η επικινδυνότητα πολύ μεγαλύτερη, αφού απλώς και μόνο το να κάτσει κανείς για μια ώρα στις όχθες της, μπορεί να επιφέρει το θάνατο, λόγω ραδιενέργειας.
Επειδή, λοιπόν, η μόλυνση του περιβάλλοντος κάποιες φορές είναι ορατή, αλλά άλλες όχι, δείτε σε ποια μέρη του πλανήτη πρέπει να προσέχετε.
Ποταμός Τζάμνα, Ινδία
Ως ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Γάγγη, ο Τζάμνα είναι αυτός που λαμβάνει περίπου το 60% των αποβλήτων από το Δελχί. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα νοικοκυριά του εξαρτώνται από τα νερά του για την ύδρεσή τους.
Ως η πόλη που παράγει περίπου το 50% και παραπάνω του μολύβδου της χώρας, το Tianying έχει φιλοξενήσει μερικές από τις χειρότερες περιπτώσεις δηλητηρίασης από μόλυβδο στον κόσμο.
Sumgayit, Αζερμπαϊτζάν
Ως αποτέλεσμα απαρχαιωμένων κανονισμών και νόμων, η περιοχή αυτή έχει γεμίσει με περίπου 40 βιομηχανικά συγκροτήματα, έχοντας δημιουργήσει, φυσικά, ένα πολύ τοξικό περιβάλλον που με τη σειρά του έχει προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας στους κατοίκους του.
Vapi, Ινδία
Το Vapi είναι μια πόλη που βρίσκεται στο τέλος μιας εκτεταμένης σειράς βιομηχανικών συγκροτημάτων, που εκτείνεται για εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τον ποταμό της πόλης, με τα επίπεδα υδράργυρου στα νερά του να είναι 96 φορές πάνω από οτιδήποτε θεωρείται ασφαλές.
Κέρδισε τον όχι και τόσο αξιοζήλευτο τίτλο της πιο χημικά μολυσμένης πόλης του πλανήτη, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness, και μάλλον όχι άδικα, αφού ο δείκτης θνησιμότητας έχει ξεπεράσει το δείκτη γεννήσεων κατά 260%. Συν τοις άλλοις, είναι μια περιοχή με πολύ χαμηλό προσδόκιμο ζωής, που φτάνει μέχρι τα 45 χρόνια.
Λίμνη Karachay, Ρωσία
Η λίμνη αυτή χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως πυρηνικός… σκουπιδότοπος από τη Σοβιετική Ένωση κι έχει ανακηρυχτεί πολλές φορές ως το πιο μολυσμένο μέρος στη γη. Αυτό αποδεικνύεται και με το ότι αν κάποιος εκτεθεί για μια ώρα στην περιοχή γύρω της, το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι θανατηφόρο.
Ο τόπος όπου συνέβη ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα της ιστορίας, η έκρηξη του αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας το 1986, το Τσέρνομπιλ μετά την καταστροφή εγκαταλείφτηκε και από τους 14 χιλιάδες κατοίκους του και σήμερα παραμένει ακατοίκητο στο μεγαλύτερο μέρος του, λόγω της ραδιενέργειας και της κατακρήμνισης.
Linfen, Κίνα
Λέγεται ότι αν κάποιος απλώσει τη μπουγάδα του στο Linfen, θα γίνει… μαύρη πριν προλάβει να στεγνώσει. Η πόλη θεωρείται μια από τις πιο μολυσμένες του κόσμου και υπήρξε τέτοια για πολύ καιρό, αν και σήμερα γίνονται συνεχώς μικρές βελτιώσεις για ένα καλύτερο περιβάλλον.
Ahvaz, Ιράν
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ahvaz είναι η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου, με την κατάσταση συνεχώς να επιβαρύνεται λόγω και των θυελλών σκόνης.
Αντικυκλώνας βόρειου Ειρηνικού
Ίσως έχετε ακούσει διάφορες ιστορίες… τρόμου για έναν τεράστιο σκουπιδοντενεκέ διπλάσιου μεγέθους του Τέξας να επιπλέει στη μέση του Ειρηνικού. Παρ’ όλο που αυτό θεωρείται υπερβολή, υπάρχει όντως κάτι εκεί που ονομάζεται Pacific Trash Vortex και αφορά μια εκτεταμένη περιοχή στον βόρειο Ειρηνικό, που παρουσιάζει υψηλά επίπεδα μικροσκοπικών τοξίνων, πλαστικών και χημικής λάσπης. Τα περιστροφικά κύματα του Ειρηνικού έχουν ουσιαστικά «παγιδέψει» στην περιοχή όλα τα παραπάνω, προκαλώντας τεράστια ζημιά στη θαλάσσια ζωή.