8 μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε πριν εξαφανιστούν
ΤΡΙΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2015
Δραματικές κλιματικές αλλαγές, υπέρμετρη εκμετάλλευση του πλανήτη από τον άνθρωπο, διάφοροι τύποι διάβρωσης και πολλοί άλλοι παράγοντες αλλάζουν και θα αλλάξουν μόνιμα το τοπίο αυτού του κόσμου. Γι’ αυτό, μάλλον θα πρέπει να βιαστείτε αν θέλετε να προλάβετε κάποια αξιοθέατα με ημερομηνία λήξεως.
Ko Tapu, Ταϊλάνδη
Πολλοί το μεταφράζουν ως το «νησί καρφί», καθώς το Ko Tapu είναι ένας πέτρινος σχηματισμός 20 μέτρων από υψώνεται στον κόλπο Phang Nga κι έγινε διάσημος το 1974 από την ταινία «Τζέιμς Μποντ: Ο Άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι». Από τότε το επισκέπτονται συνεχώς ορδές τουριστών, ενώ υπάρχει ο φόβος ότι θα καταρρεύσει σύντομα λόγω του ασταθούς εδάφους.
Στη Μέση Ανατολή, η Νεκρά Θάλασσα συγκεντρώνει πολλές πρωτιές στην ιστορία της. Με την επιφάνειά της να βρίσκεται 429 μέτρα κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών, αποτελεί το χαμηλότερο σημείο πάνω στην ξηρά, ενώ ταυτόχρονα είναι μια από τα πρώτα μέρη που μεταμορφώθηκαν σε resort υγείας. Ταυτόχρονα, είναι η πιο βαθιά λίμνη με υψηλή συγκέντρωση άλατος και θεωρείται πως βρίσκεται ανάμεσα στις πιο αλμυρές συγκεντρώσεις νερού. Για να απολαύσετε, όμως, ένα μπάνιο στα νερά της θα πρέπει να οργανωθείτε γρήγορα, καθώς από το 1930, η λίμνη έχει συρρικνωθεί στο μισό κι έχει σημειώσει πτώση πάνω από 40 μέτρα από τη δεκαετία του 1950.
Όπως είναι ευνόητο, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ολόκληρο το όρος Κιλιμάντζαρο, που είναι και το πιο ψηλό της Αφρικής, αλλά η χαρακτηριστική χιονισμένη κορυφή του. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 85% του χιονιού έχει ήδη εξαφανιστεί και θεωρείται ότι και το υπόλοιπο θα αποτελεί παρελθόν σε μερικές δεκαετίες.
Βορειοδυτικά της Τσεχίας, η Pravcicka Brana είναι η μεγαλύτερη φυσική αψίδα της Ευρώπης από αμμόπετρα. Όταν αυτός ο ιδιαίτερος σχηματισμός ήταν προσβάσιμος σε τουρίστες, το πάνω μέρος του διαβρώθηκε κατά 80 εκατοστά, γι’ αυτό και από το 1982 δεν τους επιτρέπεται να ανέβουν στην αψίδα. Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, η αποσύνθεση συνεχίζεται και οι γεωλόγοι θεωρούν ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα έχουμε πτώση.
Η αύξηση της στάθμης των ωκεανών έχει θέσει διάφορες πόλεις σε κίνδυνο, με μια από αυτές να είναι και η Βενετία. Η γραφική αυτή πόλη στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, διάσημη για τη ρομαντική της ατμόσφαιρα φαίνεται πως διατρέχει κίνδυνο πλημμύρας και παρ’ όλο που οι ειδικοί δεν μπορούν να ορίσουν ακριβώς το πότε, κάποιοι από αυτούς αναφέρουν ότι της απομένουν περίπου 50 χρόνια. Αρκετά για να προλάβετε να ζήσετε τον έρωτά σας στα ρομαντικά κανάλια της.
Στην περίπτωση του κεκλιμένου Πύργου της Πίζας, Η κορυφή του φαίνεται πως έχει μετατοπιστεί οριζόντια 3,9 μέτρα από το κέντρο και μάλλον θα έχει την ίδια τύχη με τον Πύργο στην Pavia της βόρειας Ιταλίας, ο οποίος ήταν επίσης κεκλιμένος και κατέρρευσε το 1989.
Η διάσημη παραλία των 12 Αποστόλων αποτελεί μια συλλογή σχηματισμών από ασβεστόλιθο στην ακτή του Εθνικού Πάρκου Port Campbell στη Βικτώρια της Αυστραλίας. Παρ’ όλο που από την ονομασία της, όλοι υποθέτουν ότι οι σχηματισμοί είναι ακόμα 12, στην πραγματικότητα έχουν απομείνει 8, λόγω της διάβρωσης που προκαλούν τα κύματα, η οποία φτάνει τα 2 εκατοστά το χρόνο, έχοντας ήδη προκαλέσει την κατάρρευση των 4 εξ αυτών.
Η Μαδαγασκάρη είναι μια νησιωτική χώρα στα νοτιοανατολικά της Αφρικής, στον Ινδικό Ωκεανό, πλούσια σε τροπικά δάση και με πλήθος ζώων, 90% των οποίων είναι ενδημικά. Το μοναδικό αυτό, όμως, οικοσύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της καταστροφής των δέντρων για ξυλεία, του κυνηγιού και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Μετά την άφιξη ανθρώπων, το νησί έχει χάσει περισσότερο από το 90% του αρχικού του δάσους και αν δεν ληφθούν μέτρα, μάλλον θα αποτελεί παρελθόν σε διάστημα 3 δεκαετιών.