Διακοπές αλληλεγγύης στην Ελλάδα με συστάσεις προς τους τουρίστες
Δείτε τι προτείνει ο Guardian και ο δημοσιογράφος Paul Mason στους τουρίστες που καταφτάνουν στην Ελλάδα και θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους, έτσι ώστε οι διακοπές τους να πάρουν έναν πιο κοινωνικό χαρακτήρα, πέραν αυτού της χαλάρωσης.
Με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε Ελλάδα και Ευρώπη, και με τη σιγουριά ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κατεξοχήν καλοκαιρινούς, τουριστικούς προορισμούς, δημοσίευμα του Guardian κάνει τις δικές του προτάσεις, προτρέποντας τους τουρίστες να μην αρκεστούν στο σουβλάκι και την ηλιοθεραπεία, αλλά να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Πώς; Διαβάστε παρακάτω.
Επίσκεψη σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο
Το ελεύθερο, αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή αποτελεί έναν ανοιχτό πολιτισμικό χώρο από το 2012, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια καλή πρόταση αποτελούν και οι «Αδέσποτες σκύλες», ένα φεμινιστικό, θεατρικό γκρουπ που όταν δεν βρίσκεται στη σκηνή, κάνει…tour στους δρόμους περνώντας αντιφασιστικά μηνύματα.
Στα 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας, στο Λαύριο, βρίσκεται ο Ταρσανάς, ένα εστιατόριο που αγαπά το ψάρι και τα θαλασσινά και πάει την ελληνική…ανεπισημότητα σε άλλο επίπεδο. Εκεί σερβίρει ο Δημήτρης, που όποιον τον συμπαθεί, τον σερβίρει ξυπόλυτος, ενώ ανάμεσα στα τραπέζια μπορεί να κυκλοφορούν και κάτι…άλογα.
Στα Εξάρχεια για επαναστατικό tour
Ίσως το καταλληλότερο μέρος για να γνωρίσουν οι τουρίστες την πιο επαναστατική περιοχή της Αθήνας, η οποία, παρά τις διάφορες εντάσεις, αποτελεί ένα από τα μέρη που ο παλμός της πόλης χτυπά δυνατά. Με αρκετά φθηνά καφέ και εστιατόρια, τα Εξάρχεια δίνουν πολλές επιλογές στους τουρίστες, στους οποίους το δημοσίευμα συστήνει να μην βγάλουν έξω τις φωτογραφικές τους μηχανές, εκτός κι αν θέλουν να καταλάβουν από πρώτο χέρι πόσο ανεπιθύμητα είναι τα μέσα στην περιοχή. Τα πάρτι κι ο κόσμος δεν λείπουν από κανένα σημείο κι αναλόγως με το τι συμβαίνει στην πολιτική, τα δακρυγόνα και το κάψιμο των κάδων δεν αποκλείονται ποτέ.
Βόλτα στο Meet Market
Με συμμετέχοντες Έλληνες σχεδιαστές και δημιουργούς, με χειροποίητα κοσμήματα, ρούχα, σαπούνια, αλλά και γλυκά ή προϊόντα, το Meet Market είναι μια καλή ευκαιρία για τους τουρίστες να γνωρίσουν την έμπνευση των ντόπιων δημιουργών. Αρκεί να το πετύχουν, καθώς συμβαίνει 1 φορά το μήνα για 2 μέρες σε διαφορετικά μέρη της πόλης, περιλαμβάνοντας και live μουσική, αλλά και street food.
Σε απόσταση 12 ωρών από τον Πειραιά βρίσκεται η Ικαρία, η οποία κατά το δημοσίευμα -αλλά και γενικότερα- είναι το νησί της χαλάρωσης, που πρωταγωνιστεί στο ανατολικό Αιγαίο, επιμένοντας στη διαφορετική νοοτροπία και τρόπο ζωής. Οι Ικαριώτες σίγουρα δεν θα μπορέσουν να απαντήσουν σε έναν τουρίστα «τι ώρα είναι;», καθώς δεν φορούν ρολόγια, ζουν στο δικό τους, ικαριώτικο χρόνο με ξενύχτι και γλέντι από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις πρώτες (και τις δεύτερες) πρωινές ώρες και όσο χρόνο τους απομένει το πρωί μόλις ξυπνήσουν, των αφιερώνουν στο να φτιάχνουν -μεταξύ άλλων, κρασί. Ο Guardian μάλιστα αναφέρεται στην Ικαρία ως τα «Εξάρχεια των νησιών».
Βοήθεια στους μετανάστες
Το δημοσίευμα προτρέπει τους επισκέπτες στη χώρα μας να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες που λαμβάνουν διάφορες μεγάλες πόλεις και να βοηθήσουν με χρήματα, ρούχα ή προϊόντα στη συλλογή βοήθειας προς μετανάστες, αλλά και προς Έλληνες άστεγους και άπορους. Μια μη κυβερνητική οργάνωση που παράγει τέτοιου είδους έργο και προτείνεται από τον Guardian είναι και η Κλίμακα, η οποία παρέχει ρούχα και φάρμακα σε όσους τα έχουν ανάγκη.
Το 1942, 12 Βρετανοί σαμποτέρ μαζί με περίπου 150 Έλληνες αντάρτες, ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου, με στόχο τη διακοπή της κύριας οδού ανεφοδιασμού των γερμανικών στρατευμάτων που μάχονταν στο μέτωπο της Β. Αφρικής κατά των συμμαχικών δυνάμεων. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και σήμερα, τα γραφικά γύρω χωριά, όπως η μικρή Πυρσόγιαννη, αξίζουν μια επίσκεψη, όπως και το ιστορικό μουσείο σε αυτήν, με τις αναφορές στη μυστική γλώσσα των χωρικών που ζούσαν εκεί. Τα μυστικά μονοπάτια τους προσφέρονται για δεινούς πεζοπόρους και για όσους θέλουν να ζήσουν λίγο πιο έντονα την ιστορία.