Τα 7 dont στα ταξίδια του εξωτερικού

ta-7-dont-sta-taksidia-tou-eksoterikou-dont-sta-taksidia-tou-eksoterikou

ΤΡΙΤΗ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, προσέχουμε για να ... έχουμε! Δείτε τι πρέπει να προσέξετε προκειμένου να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων...

Όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, προσέχουμε για να...έχουμε! Δείτε τι πρέπει να προσέξετε προκειμένου να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων...

1) Θα πείτε το νερό… νεράκι

Σε ένα ταξίδι μας στην αξεπέραστη Σαχάρα, το είδαμε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Ένας συνταξιδιώτης μας, καθώς δεν είχε προνοήσει να πάρει μαζί του εμφιαλωμένο νερό, έσβησε τη δίψα του με ένα ποτήρι νερό που του προσέφεραν σε ένα τοπικό καφέ. Τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια… Μια γαστρεντερίτιδα δίχως έλεος τον ταλαιπώρησε μέχρι το τέλος του ταξιδιού.

Tip: σε χώρες που το νερό είναι αμφίβολης ποιότητας, φροντίστε να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για το πλύσιμο των δοντιών σας. Η γαστρεντερίτιδα καραδοκεί!

2) Προσοχή στο φαγητό

Τα ευαίσθητα ευρωπαϊκά και αμερικανικά στομάχια, ταλαιπωρούνται συχνά από τροφικές δηλητηριάσεις ή γαστρεντερίτιδες σε μακρινά ταξίδια. Τα ωμά λαχανικά που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες αποτελούν με τη σειρά τους μια «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί. Σκεφθείτε ότι έχουν ξεπλυθεί με τοπικό νερό που συνήθως αποφεύγετε σε αυτά τα ταξίδια.

Tip: Βραστά και πάλι βραστά. Αποφύγετε κάθε τι ωμό-ακόμη και αν πρόκειται για σαλάτες. Προτιμήστε αμυλούχες τροφές και καλά ψημένα φαγητά.

3) Νερό-part 2

Περί νερού πάλι ο λόγος αλλά αυτή τη φορά για διαφορετικό λόγο. Σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, προτιμούν το ανθρακούχο αντί για το… κανονικό νερό. Σε διάσημο και κεντρικό καφέ της Βιέννης μας σέρβιραν γλυκό παρέα με ένα ποτήρι… σόδα! Για να μην την πατήσετε και εσείς, διευκρινίστε από πριν το είδος του νερού που προτιμάτε.

Tip: Οι μαγικές λέξεις είναι «sparkling» (ανθρακούχο) ή «still», δηλαδή νεράκι της βρύσης!

4) Προσοχή που κοιτάτε...

Ακούγεται αυτονόητο αλλά πολλοί την έχουν πατήσει. Ο λόγος για την συνήθεια Aγγλων, Κύπριων, Ιρλανδών και Ινδών να οδηγούν «ανάποδα» από εμάς με το τιμόνι των αυτοκινήτων να βρίσκεται δεξιά και όχι αριστερά.

Tip: Αν έχετε προγραμματίσει να νοικιάσετε αυτοκίνητο σε μία από τις παραπάνω χώρες, καλύτερα ξεχάστε το. Η αίσθηση της ανάποδης οδήγησης θα σας μπερδέψει και ίσως άθελά σας προκαλέσετε κάποιο ατύχημα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν επίσης και οι πεζοί. Τα αυτοκίνητα στους δρόμους έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση –και γι’ αυτό στο Λονδίνο υπάρχουν τεράστιες ειδοποιήσεις στους δρόμους –Look right!

5) Μακρυμάνικο και καύσωνας

Αυτό αφορά κυρίως τις γυναίκες καθώς οι άνδρες φαίνεται πως απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια. Ο λόγος για την εμφάνιση στο δρόμο και την… πρόκληση των ηθών. Φίλοι μας ταξίδεψαν στο Κατάρ και η γυναίκα της παρέας «τόλμησε» να φορέσει μπλούζα με ραντάκια. Η αντιμετώπιση από τους ντόπιους δεν ήταν ιδιαίτερα θετική…

Tip: Πριν ταξιδέψετε σε οποιαδήποτε χώρα, συμβουλευθείτε το Internet ή έναν ταξιδιωτικό οδηγό. Συνήθως αναφέρουν τέτοιες λεπτομέρειες, ώστε να ξέρετε και εσείς τι θα βάλετε στη βαλίτσα σας.

6) Μη γίνεστε «δόλωμα»

Όποιος έχει περπατήσει στην υπέροχη Βενετία, καταλαβαίνει απόλυτα για τι πράγμα μιλάμε. Σχεδόν σε όλους τους τοίχους των κτιρίων της Γαληνότατης, υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες «Προσοχή στους κλέφτες». Παρόμοια φαινόμενα συμβαίνουν σε όλη την Ιταλία, την Ισπανία, τα Βαλκάνια και αλλού.

Tip: Ο ταξιδιώτης δείχνει αμέριμνος αλλά δεν πρέπει να είναι. Μην κουβαλάτε μαζί σας πολλά χρήματα-αφήστε τα στο ξενοδοχείο. Και κυρίως αφήστε πίσω το πορτοφόλι με το διαβατήριο και τις πιστωτικές σας. Όσο για εξοπλισμό (κάμερες, φωτογραφικές μηχανές κ.λπ.) μην τα κρατάτε επιδεικτικά.

7) Ποια φανάρια;

Υπάρχουν χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία και η Ινδία, που τα φανάρια των δρόμων παίζουν εντελώς… διακοσμητικό ρόλο. Αν προσπαθήσετε να διασχίσετε έναν κεντρικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης ή της Βομβάης, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας του λόγου το αληθές. Η οδήγηση σε μερικά μέρη είναι εντελώς άναρχη και οι πεζοί απλά πρέπει να μαντέψουν σωστά…

Tip: σε αντίθεση με την Σκανδιναβία-που τα φανάρια μετρούν αντίστροφα τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι πεζοί-σε μερικά σημεία του πλανήτη, οι πεζοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπιστεύονται τα φανάρια. Ακολουθήστε κάποιους ντόπιους και διασχίστε με ασφάλεια την Πόλη ή την Καλκούτα.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ