Η Σάμος… χτυπά την πόρτα της πολιτιστικής Ευρώπης
Το αγαπημένο νησί του βορείου Αιγαίου βρίσκεται υποψήφιο για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, ανάμεσα σε άλλες 13 ελληνικές πόλεις.
Στις 30 Νοεμβρίου έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τις υποψήφιες ελληνικές πόλεις που θα διεκδικήσουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Συνολικά, οι αιτήσεις υποψηφιότητας είναι 14 και είναι, με αλφαβητική σειρά, οι εξής: Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος, Τρίπολη.
Σήμερα, Τρίτη 15/12, μάλιστα, ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια παρουσιάζει την υποψηφιότητα της Σάμου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη (Κοινωφελές Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής με στόχο την ενθάρρυνση του κοινού για τις εικαστικές τέχνες και την μουσική καθώς και την προβολή το έργου Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό).
Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκίνησε το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που κατέκτησε τον τίτλο και από τότε το χρίσμα έχουν λάβει 46 πόλεις.
Το 2021 θα αναδειχθεί μια πόλη από την Ελλάδα και μια από τη Ρουμανία για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η υποψηφιότητα βασίζεται στην εκπόνηση μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, έχει διάρκεια ενός έτους και στην περίοδο αυτή δίνεται η ευκαιρία ανάδειξης του πλούτου και της πολιτιστικής ταυτότητας της υποψήφιας πόλης ή του νησιού.
Το ακριτικό νησί της Σάμου, από την εσχατιά των ευρωπαϊκών συνόρων, ξεκινά μια πορεία που σκοπό έχει την ανάδειξη του πολιτισμού του με τις βαθιές ρίζες που το συνδέουν με την αρχαία Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η επιστήμη και η τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά και αποτελούν τη βάση πολιτιστικών αξιών πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ιστορική διαδρομή του νησιού.
Η υποψηφιότητα της πόλης στηρίζεται στην πρόταση του Πυθαγορείου Θεωρήματος Πολιτισμού, ότι δηλαδή ο Άνθρωπος στο τετράγωνο + Δημιουργικότητα στο τετράγωνο οδηγούν σε Πολιτισμό στο τετράγωνο! Το τρίγωνο του Πυθαγόρα μετουσιώνεται σε τρίγωνο πολιτισμού με άξονες τον άνθρωπο και τη δημιουργικότητα.
Η Σάμος είναι μια ανοιχτή πόλη που διεκδικεί το δικαίωμα στον αστικό πολιτισμό και παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που υπάρχει από άλλες συνυποψήφιες πόλεις της Ελλάδας για τον τίτλο, το νησί θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την τελική επικράτηση.
Η συμμετοχή όλων των πολιτών, η ένθερμη υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου και η αποτελεσματική συνεισφορά όλων στην υλοποίηση της προσπάθειας είναι βέβαιο ότι θα… ζαλίσουν με το «σαμιώτικο γλυκό κρασί» ολόκληρη την Ευρώπη, που θα προσφέρει δικαιωματικά τον τίτλο στο νησί αυτό των θαλασσίων συνόρων της.
Πληροφορίες: Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9, 210 3611206, στις 15/12, στις 20.30, https://www.thf.gr/