Πάμε ταξίδι στα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας;
Οι άνθρωποι της πόλης, ζώντας σε γρήγορους ρυθμούς, άγχος και καυσαέριο, συχνά αναζητούν τη χαλάρωση, τη φύση και τη «ζεστασιά» του χωριού. Ευτυχώς, στην Ελλάδα οι επιλογές είναι άπειρες και για κάθε γούστο.
Ζαγοροχώρια
Οι πιο δραστήριοι ταξιδιώτες, που θέλουν να δουν πολλά και αγαπούν την πεζοπορία, μάλλον θα κινηθούν προς τα Ζαγοροχώρια βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων, όπου τους περιμένουν 46 χωριά και 3.700 κάτοικοι σε μια περιοχή 1000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι από εκεί που στην Ελλάδα συνολικά υπολογίζονται 73,8 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, στα Ζαγοροχώρια, η πυκνότητα του πληθυσμού φτάνει τους… 4 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, κάτι που σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ηρεμία. Κι αφού ηρεμήσετε και πάρετε δυνάμεις, μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα πιο βαθιά και στενά φαράγγια του κόσμου, το Φαράγγι του Βίκου ή να κάνετε πεζοπορία σε μερικά από τα 31 σηματοδοτημένα μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και σας προσφέρουν στο πιάτο όλα τα αξιοθέατα του Κεντρικού Ζαγορίου.
Ο διατηρητέος αυτός παραδοσιακός οικισμός έξω από την πόλη της Φλώρινας, στα 1.350 μέτρα του όρους Βέρνου, είναι από αυτά τα χωριά που ξεχωρίζουν στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, με πολλούς να το περιλαμβάνουν στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Το Νυμφαίο περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια, δίνοντας ακριβώς αυτό που αναζητά ένας ταξιδιώτης που θέλει να αποδράσει στη φύση και την άγρια ζωή, ενώ εκεί δραστηριοποιείται και η οργάνωση του Αρκτούρου με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο λίγο έξω από το χωριό. Εκεί φιλοξενούνται 13 αρκούδες και αρκετοί λύκοι αντίστοιχα και σίγουρα θα πρέπει να οργανώσετε την επίσκεψή σας στο κέντρο ενημέρωσης, το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό (με εισιτήριο) τους περισσότερους μήνες του έτους.
Στην ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου που καλύπτει τη χερσόνησο του Ταϋγέτου, οι λάτρεις της ιστορίας δεν θα βρουν ησυχία, αφού θα βρίσκονται σε μια περιοχή με μεγάλο παρελθόν, που κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή κι έχει γίνει αρκετές φορές το επίκεντρο σημαντικών γεγονότων. Στη Μάνη ζουν οι ίδιες οικογένειες εδώ και αιώνες, ενώ οι πύργοι, τα κάστρα και οι εκκλησίες έχουν μείνει αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο. Στην Αρεόπολη της Ανατολικής Μάνης, όπου ένοπλες ομάδες ύψωσαν πρώτες τη σημαία της επανάστασης στις 17 Μαρτίου 1821, θα συναντήσετε έναν πανέμορφο, πετρόκτιστο, ιστορικό οικισμό που έχει κριθεί διατηρητέος και χαρίζει απλόχερα στον επισκέπτη το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης. Κι αν θέλετε να ζήσετε τον τόπο και την ιστορία του όσο πιο έντονα γίνεται, μείνετε σε ένα από τα boutique ξενοδοχεία που έχουν δημιουργηθεί στα σπίτια παλιών οικογενειών, κάνοντας τη διαμονή σας πιο ατμοσφαιρική από ποτέ.
Ο νομός Ιωαννίνων κρύβει πολλά ακόμη διαμάντια εκτός από τα Ζαγοροχώρια και το Συρράκο είναι ένα από αυτά. Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του όρους Λάκμος, έτσι ώστε να προστατεύει τους κατοίκους του από εχθρούς στο παρελθόν, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο, μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες από τους οποίους το χωρίζει ένα ποτάμι, διατηρούν την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Αυτό σημαίνει πετρόχτιστα σπίτια, γραφικά μονοπάτια, στέγες από σχιστόλιθο, απουσία αυτοκινήτων μέσα στο χωριό και πανέμορφα παλιά σπίτια που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία γι’ αυτούς που αναζητούν την παράδοση σε κάθε τους δραστηριότητα. Κι αν σας λείψει το πιο αστικό περιβάλλον, η Άρτα και τα Γιάννενα βρίσκονται περίπου 40 λεπτά μακριά.
Άλλος ένας παραδοσιακός οικισμός σας περιμένει στη Δημητσάνα της Αρκαδίας, σε υψόμετρο 950 μέτρων, με τους 600 φιλόξενους κατοίκους του και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του, που αποτελεί δείγμα της Γορτυνίας. Η Δημητσάνα είναι μια από τις ιδανικές επιλογές αν νιώσετε ότι... θέλετε να πάρετε τα βουνά, να περιπλανηθείτε σε λιθόστρωτα καλντερίμια και να πάρετε μια δόση ιστορίας, αφού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με το «κρυφό σχολειό» και κατά την επανάσταση με το «δημητσανίτικο μπαρούτι» που παρασκεύαζε. Επισκεφτείτε το Μουσείο της Δημητσάνας με είδη λαϊκής τέχνης και αρχαιολογική συλλογή, την ιστορική βιβλιοθήκη της, την παλαιά και νέα Μονή Φιλοσόφου κι αν έχετε χρόνο, κάντε βόλτα και σε άλλα κοντινά χωριά, εξίσου όμορφα, όπως τη Βυτίνα, τη Στεμνίτσα και νικήστε το κρύο με λίγο ρακόμελο!
Το Πήλιο δεν γίνεται να λείπει από μια λίστα με πανέμορφα χωριά, είτε διανύουμε χειμώνα, είτε καλοκαίρι. Η Μακρινίτσα, ως «μπαλκόνι του Πηλίου» είναι ένα από τα πιο εύκολα χωριά για να επισκεφτείτε, αφού απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από το Βόλο. Είναι από τα τουριστικότερα και ιστορικά ορεινά χωριά της Ελλάδας, ενώ φημίζεται για το αναλλοίωτο παραδοσιακό της «χρώμα» και φυσικά την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της, όπως και για την εξαιρετική της θέα. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων και η φύση της είναι κάτι ακόμα που θα σας καταπλήξει, όπως και τα σπίτια του Πηλίου με τις πέτρινες στέγες τους και την πλούσια ζωγραφική και ξυλογλυπτική διακόσμηση στον πάνω όροφο των κτιρίων. Κι αν χορτάσετε τη Μακρινίτσα, σας περιμένουν ακόμη δεκάδες χωριά προς εξερεύνηση στο πανέμορφο Πήλιο.