Είναι επικίνδυνο να ταξιδεύει μια γυναίκα μόνη;
Σε μια εποχή που τα ταξίδια έχουν αρχίσει να τρομάζουν αρκετούς τουρίστες που τους κυριεύει ο φόβος μην πέσουν θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, τι συμβαίνει άραγε με το θέμα «γυναίκα μόνη ταξιδεύει;»
Επικρατεί η αντίληψη ότι ένας άντρας μόνος του θα κάνει πιο εύκολα την κίνηση να κλείσει εισιτήρια για ένα μοναχικό ταξίδι, σε σχέση με μια γυναίκα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες εκεί έξω που παίρνουν τα ταξίδια τους στα σοβαρά και δεν έχουν καμία πρόθεση να τα χάσουν, επειδή δεν συνέπεσε η άδειά τους με αυτή των φίλων τους.
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι μια μόνη γυναίκα σε ένα ταξίδι έχει να αντιμετωπίσει πολλά, σύμφωνα με την Lee Tulloch του traveller.com. Η ίδια αναφέρει ότι η σεξουαλική παρενόχληση, για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι κάτι που αντιμετωπίζει μόνο το γυναικείο φύλο, αλλά όταν μια γυναίκα ταξιδεύει μόνη ή μαζί με μια άλλη γυναίκα, θα πρέπει να λάβει πιο σοβαρά τα θέματα ασφάλειας του ταξιδιού.
Σίγουρα δεν έπρεπε να είναι έτσι τα πράγματα, αλλά η βία και η κακοποίηση γυναικών συμβαίνει παγκοσμίως και σε αρκετές κουλτούρες είναι ενδημική. Κι αν θεωρείτε ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλά, να σας ενημερώσουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται στη θέση 91 στη λίστα των 142 χωρών του World Economic Forum 2014 με τα καλύτερα (και τα χειρότερα) μέρη του κόσμου να είσαι γυναίκα, με τις Φιλιππίνες, την Ουγκάντα και τη Ρουάντα να είναι μερικές από τις χώρες που σημείωσαν καλύτερο σκορ.
Για τις γυναίκες που ταξιδεύουν, κάποιες χώρες είναι πιο επικίνδυνες, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος, όπου η σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση σε ασυνόδευτες γυναίκες και κορίτσια είναι σχεδόν καθεστώς. Μπορεί κάτι τέτοιο να μην γίνεται αντιληπτό από κάποιον που παίρνει το λεωφορείο ξενάγησης για τις πυραμίδες, αλλά αν είστε από τους ταξιδιώτες που τους αρέσει να «ανακατεύονται» με τους ντόπιους, να απολαμβάνουν τη street κουλτούρα του μέρους που επισκέπτονται και ανήκετε στο θηλυκό φύλο, τότε η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική. Χωρίς να σημαίνει ότι οι τουρίστριες είναι πάντα ο πρώτος στόχος σε όλες τις χώρες, υπάρχουν χώρες, όπου μια γυναίκα μόνη και δη τουρίστρια να περπατάει στο δρόμο είναι επικίνδυνο. Συν του ότι η αστυνομία, πολλές φορές θεωρεί ότι η γυναίκα συμβάλλει στην επίθεση, ότι έχει μερίδιο ευθύνης.
Σύμφωνα με το World Economic Forum, τα χειρότερα μέρη για να είσαι γυναίκα είναι το Αφγανιστάν, όπου ο αναλφαβητισμός στις γυναίκες φτάνει το 17%, το Μάλι, η Συρία, το Ιράκ, το Νεπάλ, όπου οι ανύπαντρες γυναίκες ή τα ορφανά πωλούνται σε εμπόρους, η Υεμένη, όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι χωρίς άδεια από τον άντρα τους, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Σουδάν, η Δημοκρατία του Κονγκό και το Τσαντ. Με εξαίρεση το Νεπάλ, βέβαια, όλες οι υπόλοιπες χώρες δεν είναι τουριστικές, αλλά υπάρχουν και τουριστικές χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες για τις γυναίκες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και η Κένυα.
Στην Ιαπωνία φαίνεται πως υπάρχει θέμα στα τρένα, γι’ αυτό και υπάρχουν βαγόνια αποκλειστικά για γυναίκες στις ώρες αιχμής.
Το πεντάστερο Leela Palace και το Imperial στο Νέο Δελχί έχουν δωμάτια με έξτρα ασφάλεια μόνο για γυναίκες και σίγουρα δεν είναι κακή ιδέα, αν επισκέπτεστε τέτοιες χώρες μόνες, να ψάχνετε για τέτοιου είδους διαμονή.
Γενικότερα, προτιμήστε χώρες όπου οι πολιτικοί και η αστυνομία δεν φημίζονται ότι κατηγορούν τα θύματα και ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τα σκορ των χωρών όσον αφορά το θέμα γυναίκα πριν επιλέξετε τον επόμενό σας προορισμό.