Τα 6 «μυστικά» για να αποφύγετε έναν ενοχλητικό συνεπιβάτη στο αεροπλάνο
Αν έχετε σκεφτεί ένα αεροπορικό ταξίδι ως μια καλή ευκαιρία για ξεκούραση και χαλάρωση, μπορεί να μην έχει την ίδια ιδέα και ο… διπλανός σας. Ακολουθούν έξι τρόποι για να αποφύγετε βαρετές συζητήσεις, αλλά και τι πρέπει να κάνετε αν εσείς είστε εκείνοι που αναζητάτε έναν συνομιλητή.
Έχετε ήδη στα χέρια σας το αντίτυπο ενός καλού βιβλίου που σκοπεύετε να διαβάσετε, μια εφημερίδα και το mp3 player σας με αγαπημένα τραγούδια και είστε έτοιμοι για ένα εξάωρο ταξίδι με το αεροπλάνο. Το κινητό σας είναι απενεργοποιημένο –δεν έχετε πια επαφή με φίλους και γνωστούς- και πριν καλά καλά σβήσει η ένδειξη για τις ζώνες και ανάψετε το προσωπικό σας φωτάκι για να διαβάσετε, ακούτε από τον διπλανό σας την ερώτηση που φοβόσασταν: «ταξιδεύετε για δουλειά ή για διακοπές;».
Για πολλούς ταξιδιώτες, ένας φλύαρος συνεπιβάτης, είναι ό,τι χειρότερο για ένα αεροπορικό ταξίδι. Ίσως χειρότερο κι από τις αναταράξεις! Γι’ αυτό σας παραθέτουμε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους προκειμένου να αποφύγετε τη συνομιλία όταν θέλετε να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού…
1. Αποφύγετε την οπτική επαφή από την αρχή
Κοιτάζοντας κάποιον κατάματα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια επικοινωνία, μια σχέση, ακόμα και για να φλερτάρετε. Η οπτική επαφή με κάποιον είναι σα σινιάλο για να ξεκινήσετε κουβέντα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να την αποφύγετε, αν θέλετε να μείνετε ήσυχοι.
«Οι άνθρωποι αναζητούν τη συμπαράσταση και την παρέα των άλλων όταν είναι ανήσυχοι», εξηγεί η Maureen Erber, καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Northeastern Illinois University. «Έτσι, ένας λόγος που μπορεί οι άνθρωποι να έχουν για να επικοινωνήσουν με τους συνεπιβάτες τους, παρά τα «σήματα» για το αντίθετο, μπορεί να είναι το άγχος». Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που μιλούν μόνο και μόνο επειδή αυτό επιτάσσει η κοινωνικότητα.
2. Γυρίστε ελαφρώς μακριά από το πρόσωπο του διπλανού σας
Εννοούμε να γυρίσετε κάπως την κοιλιά σας και όχι την πλάτη σας, ώστε το βλέμμα του διπλανού σας να βρίσκεται σχεδόν στον ώμο σας. Πρακτικά, το να γυρίσετε την πλάτη σας σε κάποιον, είναι το πιο αποτελεσματικό, όχι όμως και το πιο ευγενικό. Προτιμήστε λοιπόν να κρατάτε τον διπλανό σας σε απόσταση, αλλά με τον πιο… διπλωματικό τρόπο.
3. Συγκεντρωθείτε σε κάτι
Καταστήστε σαφές ότι η προσοχή σας βρίσκεται αλλού, είτε πρόκειται για ένα βιβλίο, είτε ακούτε μουσική, είτε χαζεύετε στον υπολογιστή σας. Ακόμη κι έτσι πάντως, θα υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να σας πιάσουν κουβέντα.
«Αν και πιστεύουμε ότι μια συμπεριφορά όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου σαφώς στέλνει ένα σήμα στους άλλους, μπορεί να μην γίνει αντιληπτή αμέσως με αυτόν τον τρόπο», σημειώνει ο Greg Willard, κοινωνικός ψυχολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Είναι χρήσιμο σε αυτές τις καταστάσεις, λέει, να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ότι το πιθανότερο είναι πως το άτομο αυτό δεν είναι αγενές, αλλά απερίσκεπτο.
4. Κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε
Εάν όλες οι άλλες μη λεκτικές νύξεις αποτυγχάνουν, απλά κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε πίσω στο κάθισμά σας, σα να προσπαθείτε να ξεκουραστείτε. Και ποτέ δεν ξέρετε, ίσως και να το επιτύχετε. Εάν τα προηγούμενα μη λεκτικά μηνύματα δεν έχουν ληφθεί, ίσως αυτό να είναι η μόνη λύση. Οι άνθρωποι δεν παρατηρούν πάντα τα πράγματα που πιστεύουμε ότι έχουν παρατηρήσει, οπότε καλό είναι να δείχνουμε αυτό που θέλουμε με περισσότερους από έναν τρόπους.
5. Απαντήστε «γεια» μόνο με ένα ελαφρύ χαμόγελο
Φυσικά και θα πρέπει να ανταποκριθείτε σε έναν άμεσο χαιρετισμό, αλλά με το σωστό τρόπο –αν θέλετε να αποφύγετε τα περεταίρω. Απαντήστε ένα απλό «γεια» χωρίς να δώσετε παραπάνω θάρρος με κάποιο νεύμα, ή με ιδιαίτερα χαρούμενη έκφραση και αμέσως μετά επιστρέψτε σε αυτό που κάνατε, κρατώντας μακριά την προσοχή σας από το διπλανό σας.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη διάκριση μεταξύ της αποφυγής και της απόλυτης απόρριψης, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι για να γίνετε πραγματικά κατανοητοί, ίσως είναι καλύτερο κάποιες φορές να πείτε σε κάποιον καθαρά, ότι δε θέλετε να μιλήσετε.
6. Δίνετε κοφτές απαντήσεις
Εάν τα προηγούμενα «σινιάλα» σας απέτυχαν και ο διπλανός σας επιμένει να σας μιλάει, λάβετε υπόψη σας και κάτι ακόμη: να δίνετε απότομες και σύντομες απαντήσεις. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει: «Δε θέλω να συζητήσω». Αν και πάλι συνεχίζει, εξηγήστε του ότι δεν έχετε τη δυνατότητα για κουβέντα, διότι, για παράδειγμα, πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο σας.
Τι κάνετε όταν εσείς θέλετε να πιάσετε κουβέντα
Για κάθε άτομο που δεν θέλει να μιλήσει με το διπλανό του, υπάρχει και κάποιο άλλο, που θέλει. Πολλοί κάνουν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών και για πολλούς ένα ταξίδι είναι η καλύτερη ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείς και να μοιραστείς σκέψεις και γνώσεις σου με άλλους.
Αν λοιπόν κι εσείς είστε από αυτά τα άτομα, καλό είναι, για τους λόγους που προαναφέραμε, να μην ξεκινήσετε «επιθετικά» μια κουβέντα με τον διπλανό σας, αλλά να τσεκάρετε πρώτα αν επιθυμεί κι εκείνος να συνομιλήσει μαζί σας, δίνοντάς του τα απαραίτητα «μηνύματα» ότι είστε «ανοικτοί» προς επικοινωνία και στη συνέχεια να προσμένετε για μια θετική απάντηση.
Ξεκινήστε με ένα ευγενικό «γεια σας», κλίνετε το σώμα σας προς τον διπλανό σας και χαμογελάστε. Αν δείτε ότι ανταποκρίνεται, μάλλον θα πετύχετε αυτό που θέλετε.