Γυρίσαμε τη Θράκη ανακαλύπτοντας τις εναλλακτικές γωνιές της
Η θέα προς τη Μαρώνεια
Ο Τάσος Τσομπανίδης ανακαλύπτει σε ένα τετραήμερο τους εναλλακτικούς προορισμούς της ακριτικής μας περιφέρειας.
Κάθε φορά που επιστρέφει κανείς στην ακριτική μας γη, πατρίδα του Διονύσου και του Ορφέα, συναντά καινούργιες προκλήσεις που το φυσικό της περιβάλλον τόσο απλόχερα της προσφέρει. Παρθένα δάση (Καρά Ντερέ, Χαϊντού, Φρακτού), καταρράκτες (Λειβαδίτη, Λεπίδα) και λιμνοθάλασσες (Βιστωνίδα. Ισμαρίδα) συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο που μπορεί να επιλέξει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.
Η περιπέτεια ξεκίνησε από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με την υποστήριξη της εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων Europcar, από την οποία επιλέξαμε ένα τετρακίνητο τζιπ που κάλυψε και τις πιο απαιτητικές επιλογές σε επαρχιακό δίκτυο.
Η Παναγιά της Κοσμοσώτειρας
Παίρνουμε την πορεία ανατολικά του αεροδρομίου και σε μισή περίπου ώρα συναντάμε την κωμόπολη των Φερών, στην οποία η δημοτική επιχείρηση οργανώνει περιήγηση στο Δέλτα του Έβρου, αφού πρώτα ενημερωθείτε στην αίθουσα προβολών της επιχείρησης όπου και θα δείτε ένα κατατοπιστικό video. Τηλεφωνώντας έγκαιρα για κράτηση (2555022546) θα κάνετε μία βαρκάδα, που διαρκεί πάνω από 1 ώρα, ατενίζοντας έναν μοναδικό υδροβιότοπο με δεκάδες είδη πουλιών και πρωτότυπη χλωρίδα. Αφήνοντας τις Φέρες μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγιάς της Κοσμοσώτειρας, μια θαυμάσιας αρχιτεκτονικής εκκλησιαστική μονή που ιδρύθηκε το 1152 από τον αυτοκράτορα Ισαάκ τον Κομνηνό, προσδίδοντας από τότε κύρος στην περιοχή. Στο δρόμο της επιστρoφής από Φέρες θα συναντήσετε τα δημοτικά λουτρά της Τραϊανούπολης, όπου μπορείτε να απολαύσετε το ιαματικό σας μπάνιο, το οποίο και τεκμηριωμένα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για όσους πάσχουν από συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
Το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας
Στη συνέχεια και μετά από ταξίδι 35 λεπτών στην Εγνατία Οδό, την αφήνετε πίσω σας ακολουθώντας την επαρχιακή οδό προς Μαρώνεια. Πρώτα συναντάτε τη γραφική παραλία των Πετρωτών και στη συνέχεια κινούμενοι πάνω στην οροσειρά του Ίσμαρου προσεγγίζετε την Μαρώνεια, μία κωμόπολη με έντονες αρχαιοελληνικές καταβολές. Σήμερα σώζεται σε καλή κατάσταση το αρχαίο θέατρο, στο οποίο το καλοκαίρι γίνονται φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πολύ κοντά στο θέατρο βρίσκεται και η παραλία του Αγίου Χαράλαμπου, όπου αξίζει να φάτε το ψάρι σας στο γραφικό ταβερνάκι που το λειτουργούν για 40 περίπου χρόνια οι αδερφές Νίτη. Στις παρυφές του Ίσμαρου ευδοκιμεί από τα τοπικά αμπέλια ο Ισμαρίτης Οίνος, ποιοτικό κρασί ονομασίας προελεύσεως με κυριότερο τοπική καλλιεργητή και παραγωγό την Μελίνα Τάσου. Την επισκεφθήκαμε στο υπερσύγχρονο οινοποιείο της, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, στο δρόμο προς το Νέο Σιδηροχώρι.
Στον δρόμο προς Κομοτηνή συναντάτε τις οικογενειακές και ήρεμες παραλίες του Πλατανίτη και του Ίμερου χωρίς καμία μορφή εκμετάλλευσης. Μόλις δε δρασκελίζουμε την πρωτεύουσα του Νομού, την Κομοτηνή, βλέπουμε αντισυμβατικά σημεία που νομίζω ότι βοηθούν στην ποιοτική αλλαγή της εικόνας μιας έτσι και αλλιώς πολυπολιτισμικής πόλης, λόγω κυρίως των μουσουλμάνων. Ένα εκτενές δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αν μη τι άλλο δεν παραπέμπει σε μία τυπική ελληνική πόλη. Στο ανακαινισμένο δημοτικό πάρκο της Κομοτηνής απολαύστε τον καφέ σας, ενώ το βράδυ επισκεφθείτε την ταβέρνα «Αμπέλια» που βρίσκεται έξω από την πόλη, κοντά στο Νοσοκομείο, και ανήκει στον γιο του μουσουλμάνου Ραήφ. Ο τελευταίος, εδώ και 40 χρόνια, είναι γνωστός για τους δικούς του μεζέδες με την παράδοση αυτή να την συνεχίζει και από τον γιό του με όπλο εκτός από την ποιότητα και τις πολύ χαμηλές τιμές. Εναλλακτικά κινηθείτε βόρεια της πόλης και αφού περάσετε την περιοχή που ονομάζεται «Στρατώνας», λόγω των πολλών στρατοπέδων, φθάνετε σε ένα αισθητικό δάσος με πολλά διαμορφωμένα μονοπάτια για πεζοπορία. Ανεβαίνοντας σε υψόμετρο φθάνετε σε ένα σημείο με μοναδική θέα προς τον απέραντο κάμπο, αλλά και την οροσειρά της Ροδόπης. Εκεί υπάρχει δημοτικό αναψυκτήριο σε προνομιακό μεν σημείο, το οποίο όμως έχει ένα μέγεθος δυσανάλογο προς την αισθητική του τοπίου. Συνεχίζοντας από εκεί και σε 10 περίπου χιλιόμετρα θα βρεθείτε στο στρατόπεδο της Νυμφαίας που βρίσκεται στα όρια της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Ζητήστε από τους στρατεύσιμους να σας ξεναγήσουν στο οχυρό όπου και έλαβε μέρος ιστορική μάχη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τους γερμανοβούλγαρους.
Φθινοπωρινός Νέστος
Πριν 3 περίπου χρόνια άνοιξε συνοριακός σταθμός με αποτέλεσμα να σημειωθεί κινητικότητα και αυξημένες επισκέψεις από Έλληνες και Βούλγαρους πολίτες προς τις δύο αντίστοιχα κατευθύνσεις. Στην ύφεση οι Έλληνες βρήκαν αντίδοτο την κατά 30% φθηνότερη βενζίνη, αλλά και τα πολύ πιο προσιτά βασικά τρόφιμα. Όσον αφορά τους Βούλγαρους, αυτοί κατακλύζουν τις παραλίες της Κομοτηνής -με πιο γνωστή το Φανάρι- ενώ Βούλγαροι επιχειρηματίες αγόρασαν αναψυκτήρια από ντόπιους ιδιοκτήτες προϊδεάζοντας για μια πιθανά νέα εποχή στην ακριτική αυτή περιοχή.
ΝΕΑ ΧΙΛΗ-ΜΑΚΡΗ
Ο χάρτης επιρροών στη θρακική γη συνεχώς μεταβάλλεται, αφού και στο γειτονικό νομό Έβρου, και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, εύποροι κατά κανόνα Τούρκοι με τις οικογένειές τους έρχονται ημερήσια εκδρομή, προτιμώντας κυρίως τα παραλιακά μαγαζιά με θαλασσινά, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο κοντά στον επιβλητικό Φάρο της πόλης. Εμείς ξεχωρίσαμε τον «Λούκουλο», αλλά και στο γραφικό χωριό της Νεάς Χιλής, 6 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, το «Θέα Θάλασσα» με εξαιρετικούς ψαρομεζέδες και κυριολεκτικά απεριόριστη θέα προς την Σαμοθράκη και το ανυπέρβλητο Θρακικό Πέλαγος.
Επίσης από τη Νέα Χιλή μπορείτε να ακολουθήσετε τον επαρχιακό δρόμο προς την γραφικότατη Νέα Μάκρη, έναν ψαρότοπο με απέραντο ελαιώνα, αλλά και ένα όμορφο λιμάνι. Από τον ίδιο δρόμο συνεχίστε προς τα παραλιακά Δίκελα, αλλά και την Μεσημβρία με τον αρχαιολογικό της χώρο.
Πομακοχώρια
Αποδράσαμε προς τα πολύ λιγότερο γνωστά Πομακοχώρια, ξεκινώντας από το χωριό Σώστης, 10 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Κομοτηνής. Επισκεφθήκαμε τα χωριά Φωλιά, Λινός και την εγκαταλελειμμένη Κερασιά, με την τελευταία να σφύζει από ροζ άνθη της κερασιάς την περιοχή της ανθοφορίας περί τις αρχές του καλοκαιριού. Μην χάσετε το επιβλητικό μοναστήρι του Μάξιμου του Καυσοκαλυβίτη και επιστρέφοντας στο χωριό Σώστης απολαύστε το καφέ σας στο μοναδικό καφενείο και συναντήστε Έλληνες και μουσουλμάνους κατοίκους. Επιστρέφοντας προς Κομοτηνή, σταματήστε στο χωριό Μίσχος, στην μοναδική ταβέρνα του χωριού και απολαύστε τα γνήσια σουβλάκια του.
ΚΑΡΥΟΦΥΤΟ-ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ
Ακολουθείστε τον επαρχιακό δρόμο Ξάνθης-Δράμας και μετά 30 λεπτά περίπου φθάνετε στην γραφική κωμόπολη της Σταυρούπολης κτισμένης στις όχθες του Νέστου Ποταμού, αλλά συνάμα και στις παρυφές της Ροδόπης. Εκεί στην γέφυρα του Νέστου μπορείτε να απολαύσετε την βόλτα με τα άλογα δίπλα στον ποταμό. Δεν χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, αφού υπάρχει μόνον ένας που έχει την επιχείρηση και περιμένοντας μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας κυριολεκτικά στις όχθες του ποταμού.
Από εκεί και μετά 20 περίπου λεπτά φθάνετε στο γραφικό Παρανέστι, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να κάνετε rafting με αφετηρία το κατάλυμα του Ορέσττη Μπόσκου, ο οποίος γνωρίζει όλες τις παρανέστιες, αλλά και ορεινές διαδρομές της περιοχής… καλύτερα και από τα παιδιά του. Στη μέση περίπου της διαδρομής από Σταυρούπολη προς Παρανέστι ακολουθείτε την διασταύρωση προς Καρυόφυτο και από εκεί στο μοναδικής ομορφιάς δασικό χωριό του Ερύμανθου με τα ξύλινα σπιτάκια του.
Δάσος Χαϊντού
Με αφετηρία το δασικό χωριό μπορείτε να ακολουθήσετε μέτριας δυσκολίας πεζοπορικές διαδρομές, οι οποίες, εάν και ικανοποιητικά σημασμένες, θα πρέπει να σας συνοδεύσουν κάποια μέλη από τους ορειβατικούς συλλόγους (Χασάπης Κώστας 6938330838 Aντιπρόεδρος ΕΟΣ Δράμας) ή από ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με τις trecking δραστηριότητες (Μπόσκος Ορέστης 6947825551).
- Το αισθητικό δάσος Χαϊντούς, μοναδικό μνημείο της φύσης όπου κυριαρχεί η ερυθρελάτη και η μαύρη οξιά. Η αφετηρία της διάβασης του δάσους ξεκινάει από το Δασικό χωριό Ερύμανθος.
- Στις κορυφές της Χαϊντούς και του Γυφτόκαστρου, η οποία αποτελεί και το φυσικό σύνορο πέραν του οποίου ξεδιπλώνονται οι κορυφές της Ροδόπης σε βουλγαρικό έδαφος. Οι πεζοπορικές αυτές ορειβασίες διαρκούν 3 και 5 ώρες αντίστοιχα
- Στους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Λειβαδίτη και του Λεπίδα. Η σχετικά εύκολη πεζοπόρησή τους (από 1 ώρα η κάθε μία) θα σας αποζημιώσει, αφού θα ατενίσετε τους μεγαλύτερους καταρράκτες των Βαλκανίων.
- Το αισθητικό δάσος Φρακτού, στο οποίο για να φθάσετε χρειάζεστε από το Παρανέστι περί τη 1,5 ώρα με το αυτοκίνητο. Στη μέση μιας πραγματικά θαυμάσιας και δασωμένης διαδρομής θα συναντήσετε το Φράγμα του Θησαυρού, ένα ολοκληρωμένο υδροηλεκτρικό φράγμα, όπου η δύναμη της φύσης με την ανθρώπινη τεχνολογία έχουν δημουργήσει αυτό που αποκαλούμε «Πράσινη Ενέργεια». Στην συνέχεια και μετά από 40 περίπου λεπτά δασικό δρόμο φθάνουμε στην είσοδο του Παρθένου Δάσους η «Φρακτός» όπως είναι γνωστό. Εκεί αφήνετε το αυτοκίνητο και με 2,5 ώρες πεζοπορία, με επιστροφή, φθάνετε στις θέσεις «Καταρράκτης» και «Πανόραμα». Αν θελήσετε θα συνεννοηθείτε με τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΣ Δράμας, ώστε μέσω του δασαρχείου να μείνετε στον ξενώνα του Δάσους. Μία εμπειρία μοναδική.
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ
Αποφασίζουμε και ξαναπάμε στην Τραϊανούπολη για να κάνουμε ένα τελευταίο χαλαρωτικό ιαματικό μπάνιο. Μια επωδός της ευαίσθητης αντισυμβατικής Θράκης , όπως αξίζει να τη ζήσετε πέρα από τις προβεβλημένες γραμμές της.
ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΑΣ
- Τον ξενώνα Τζιβαέρι στο χωριό Λυκοδρόμιο (Κα Αριστέα-6973988823)
- Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Καρυόφυτο στο ομώνυμο χωριό (Μάκης Ζεκίδης 6974073103)
- Τον ξενώνα στο δασικό χωριό Ερύμανθος (Δήμος Ξάνθης-Υπεύθυνη Κα Χατζοπλίδου 6936511342)
- Το ξενοδοχείο Νέσσος με μοναδική θεά στον ποταμό Νέστο (Γαβριήλ Γαβριήλογλου τηλ 694478534)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ