Βίλνιους: ταξίδι στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας
Το πράσινο δεν λείπει από το Βίλνιους
Νοτιοανατολικά της Λιθουανίας, στη συμβολή των ποταμών Βίλνελε και Νέρις, απλώνεται μια πόλη που πολλοί μπορεί να μην την έχουν ούτε ακουστά, αλλά όσοι τη γνωρίζουν ξέρουν ότι πρόκειται για μια όμορφη πόλη, γεμάτη πράσινο, με ιδιαίτερες γωνιές και πλούτο από αξιοθέατα.
«Κυκλοφορεί» και με την ονομασία Βίλνα ή Βίλνο, όπως κι αν την πούμε όμως, η πρωτεύουσα της Λιθουανίας δεν χάνει το ενδιαφέρον της. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με έκταση 402 τετρ. χιλιόμετρα και η Παλιά Πόλη της είναι μία από τις μεγαλύτερες υπάρχουσες μεσαιωνικές πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης. Οι ορθόδοξες και οι καθολικές εκκλησίες της είναι, μάλιστα, τόσες, που αν παρατηρήσει κάποιος τον ορίζοντας της πόλης από ψηλά θα δει ότι μοιάζει σαν... κρεβάτι με καρφιά, λόγω των πολλών καμπαναριών. Προσθέστε σε όλα αυτά και μια μίξη από πέτρινα δρομάκια, μαγευτικές θέες από τους λόφους, παραδοσιακά μαγαζιά και πολύ πράσινο κι έχετε μια πόλη τόσο μικρή και ιδιαίτερη, που θυμίζει χωριό.
Αν και το Βίλνιους δεν ήταν πάντα το χαρούμενο μέρος που είναι πλέον, με τα κελιά βασανιστηρίων της KGB και τα γκέτο όπου συγκέντρωναν και εκτελούσαν του Εβραίους οι Ναζί, σήμερα αποτελεί σίγουρα μια πόλη με πολλά αξιοθέατα, που αφήνει μια διαφορετική αίσθηση στον επισκέπτη, συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Βόλτα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης
Την Παλιά Πόλη
Η Παλιά Πόλη είναι πάντα το ομορφότερο σημείο μιας πόλης κι εν προκειμένω, δεν αποτελεί εξαίρεση. Με το μεσαιωνικό της χαρακτήρα αναπτύχθηκε γύρω από το Δημαρχείο και αποτελείται από 70 δρόμους και λεωφόρους και 74 συνοικίες, με κύρια αρτηρία την οδό Pilies, που συνδέει το παλάτι του κυβερνήτη και το δημαρχείο κι εκεί θα βρείτε πλήθος από καφετέριες και εμπορικά καταστήματα. Στην πόλη έχετε να δείτε περισσότερες από 40 εκκλησίες, να φωτογραφήσετε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, που συνδυάζει γοτθικές, αναγεννησιακές, μπαρόκ και νεοκλασικές τεχνοτροπίες, να κάνετε τη βόλτα στις συνοικίες της, να ψωνίζετε και να ξαποστάσετε στις πλατείες της.
Το Μουσείο Θυμάτων Γενοκτονίας
Ένα πολύ σημαντικό μουσείο στο πρώην αρχηγείο της KGB, το Μουσείο Θυμάτων Γενοκτονίας θα σας συγκινήσει, αφού είναι αφιερωμένο στους χιλιάδες Λιθουανούς που δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη δεκαετία του ’60. Εκεί θα βρείτε τιμητικές πλάκες, στοιχεία και έγγραφα σχετικά με τα θύματα, την κατοχή από τη Σοβιετική Ένωση, την Αντίσταση κ.λπ., ενώ συγκλονιστική είναι και η φυλακή, με το δωμάτιο εκτελέσεων, την απομόνωση και τα υπόλοιπα στοιχεία που μαρτυρούν τη σκοτεινή αυτή περίοδο.
Το ιδιαίτερο νεκροταφείο Antakalnis
Μπορεί το πέρασμα από ένα νεκροταφείο να μην το συνηθίζουν οι περισσότεροι τουρίστες, εν προκειμένω, όμως, θα πρέπει να κάνετε μια εξαίρεση, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα της Ανατολικής Ευρώπης. Βρίσκεται ανατολικά του κέντρου κι εκεί έχουν θαφτεί όσοι σκοτώθηκαν από τις σοβιετικές ειδικές δυνάμεις στις 13 Ιανουαρίου 1991, με ένα πολύ ιδιαίτερο άγαλμα της Παναγίας να κρατά τον Ιησού στην αγκαλιά της. Ένα άλλο μνημείο, στο ίδιο νεκροταφείο, τιμά τους στρατιώτες του Ναπολέοντα που πέθαναν από την πείνα και από τραυματισμούς στο Βίλνιους, καθώς υποχωρούσαν μπροστά στο ρωσικό στρατό. Τα πτώματα 2 χιλιάδων από αυτούς βρέθηκαν μόλις το 2002.
Το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους
Ιδρύθηκε το 1579 και το διοικούσαν Ιησουίτες για 2 αιώνες, ενώ αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα κέντρα πολωνικής εκπαίδευσης. Από αυτό πέρασαν πολλοί και σημαντικοί μαθητές, αλλά το έκλεισαν οι Ρώσοι το 1832. Άνοιξε ξανά το 1919 και σήμερα φιλοξενεί 23 χιλιάδες μαθητές, όπως και την παλαιότερη βιβλιοθήκη της Λιθουανίας, με 5 εκατομμύρια βιβλία. Το Πανεπιστήμιο αυτό αποτελεί ένα από τα παλιότερα στις βαλτικές χώρες, όπως και στην Ευρώπη και αξίζει τον κόπο να το δείτε από κοντά.
Η καλλιτεχνική γειτονιά Uzupis
*Το Παλάτι των Μεγάλων Δουκών της Λιθουανίας: Στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης σας περιμένει ένα μπαρόκ παλάτι που χτίστηκε για τους Μεγάλους Δούκες τον 17ο αιώνα και περιλαμβάνει ιστορικά κομμάτια, αποτελώντας σύμβολο της ανεξάρτητης Λιθουανίας.
*Την Πύλη της Αυγής, που αποτελεί τη μοναδική που παραμένει όρθια από τις 9 πύλες της πόλης που καταστράφηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Εκεί θα δείτε μια εικόνα της Παρθένου Μαρίας, η οποία πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ικανότητες.
*Τη γειτονιά Užupis: Αν σας έχει γοητεύσει η Μονμάρτη του Παρισιού, τότε πρέπει να περάσετε και από τη συνοικία Užupis, η οποία είναι «συνοικία καλλιτεχνών» και είναι γεμάτη γκαλερί, εργαστήρια και φυσικά πλήθος café.
*Την Εκκλησία της Αγίας Άννας: Στη δεξιά όχθη του ποταμού, η εκκλησία της Αγίας Άννας θα σας εντυπωσιάσει με τους πύργους, το γοτθικό της στυλ, το κόκκινο χρώμα της και το μπαρόκ εσωτερικό της. Λέγεται, μάλιστα, πως όταν ο Ναπολέων την είδε, θέλησε να τη μεταφέρει στη Παρίσι.
Πού να μείνετε
Το City Gate μέσα στην Παλιά Πόλη, περίπου στα 100 μέτρα από την Πύλη της Αυγής προσφέρει δωμάτια από 45 ευρώ τη βραδιά. Για ακόμη πιο οικονομικά επιλέξτε το Hotel Panorama, ξενοδοχείο 3 αστέρων επίσης στην Παλιά Πόλη, από 40 ευρώ τη βραδιά. Στο Hotel Congress 4 αστέρων θα μείνετε σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, περίπου 650 μέτρα από την Παλιά Πόλη από 70 ευρώ τη βραδιά και στο Old Vilnius Apartments θα βρείτε χαριτωμένα, φωτεινά διαμερίσματα στην καρδιά της πόλης, από 40 ευρώ τη βραδιά.