Αυτά είναι τα χειρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης

santorini-aerodromio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Τα χειρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης είναι αυτά που αποτυγχάνουν να προσφέρουν στους ταξιδιώτες βασικές ανέσεις όπως καρέκλες, καθαρά μπάνια, επαρκή κλιματισμό και Wi-Fi στον χώρο αναμονής. Όπως και πέρυσι, ο κατάλογος του sleepinginairports.net, που συστάθηκε σύμφωνα με έρευνα του 2016, δυστυχώς έχει πολλά ελληνικά αεροδρόμια, κάτι που πιθανόν θα κάνει αρκετούς ταξιδιώτες να ξανασκεφτούν αν θα επιστρέψουν ποτέ στα κατά τα άλλα πανέμορφα νησιά μας. Άλλα αεροδρόμια της λίστας αδυνατούν να παρέχουν λογικές τιμές στα εστιατόρια ή ακόμα και στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης!

1 – Διεθνές Αεροδρόμιο Σαντορίνης, Ελλάδα (JTR)
Για αρχή, θα πρέπει να περιμένετε σε μια από τις τρεις ουρές μέσα τη ζέστη και συχνά δεν υπάρχει κανείς να σας πει που πρέπει να πάτε –γι’αυτό και συχνά θα δείτε κόσμο να περιμένει με την ελπίδα ότι είναι στη σωστή ουρά. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης είναι στην κορυφή της λίστας των χειρότερων αεροδρομίων της Ευρώπης. Οι ταξιδιώτες λένε ότι το μεγάλο πρόβλημα οι ουρές και η πολυκοσμία. Συχνή είναι η εικόνα δεκάδων τουριστών έξω από το κτήριο του αεροδρομίου, κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο. Αφού καταφέρουν να μπουν μέσα, να περάσουν από το check-in και την ασφάλεια, είναι αναγκασμένοι να περιμένουν σε μικρό χώρο αναμονής χωρίς κλιματισμό. Η κατάσταση υγιεινής στις τουαλέτες δεν είναι η καλύτερη, ενώ οι ανακοινώσεις είναι σχεδόν αδύνατο να αποκρυπτογραφηθούν από τους τουρίστες.

www.chania-airport.com
2. Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων, Ελλάδα (CHQ)
Το αεροδρόμιο των Χανίων δεν βρισκόταν στη λίστα πέρσι, φέτος όμως φαίνεται ότι άλλαξαν αρκετά. Οι τεράστιες ουρές και οι χαοτικές διαδικασίες ασφαλείας είναι από τα κύρια παράπονα ταξιδιωτών. Τα πράγματα δεν βελτιώνονται ιδιαίτερα όταν περάσετε τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας. Το κυλικείο του αεροδρομίου προσφέρει σχετικά αδιάφορα σάντουιτς και σνακ σε σχετικά ψηλές τιμές, κάτι που αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες. Οι καρέκλες είναι πάρα πολύ περιορισμένες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες αναγκάζονται να σταθούν όρθιοι ή να κάτσουν κάτω – κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο πριν από μια μεγάλη πτήση. Η έλλειψη κλιματισμού κάνει τα πράγματα χειρότερα για εκείνους που περνούν αρκετό χρόνο, δεδομένου ότι οι τοπικές θερμοκρασίες είναι συχνά πολύ πάνω από τους 30 βαθμούς.

www.heraklion-airport.info
3. Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, Ελλάδα (HER)
Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας χάρη στις μεγάλες ουρές και μικρούς χώρους αναμονής χωρίς κλιματισμό. Ιδρωμένοι και ταλαιπωρημένοι οι ταξιδιώτες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις υπέρογκες τιμές των δύο εστιατορίων καθώς και μια θλιβερή κατάσταση στις τουαλέτες. Δυστυχώς, το προσωπικό δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κάνει πολλά. Οι ταξιδιώτες έχουν παράπονα τόσο για την εξυπηρέτηση που παρέχουν (ή μάλλον δεν παρέχουν), όσο και για τις άβολες καρέκλες. Γενικά είναι μια άσχημη εμπειρία για τους ταξιδιώτες που φεύγουν από το κατά τα άλλα όμορφο νησί.

4. Διεθνές Αεροδρόμιο Luton, Λονδίνο, Αγγλία (LTN)
Η ζωή στο αεροδρόμιο Luton έγινε χειρότερη φέτος, μετά από μια σειρά ανακαινίσεων, όπου το ήδη μικρό αεροδρόμιο συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο. Οι καρέκλες σπανίζουν στο αεροδρόμιο, οπότε αρκετοί ταξιδιώτες συχνά αναγκάζονται να σταθούν όρθιοι. Η καθαριότητα στις τουαλέτες και τους χώρους του αεροδρομίου δεν είναι καλύτερη. Μέσα σε όλα αυτά, οι περισσότεροι ταξιδιώτες πληρώνουν για τα πάντα, από το λεωφορείο για φτάσουν κοντά στο κτήριο του αεροδρομίου, μέχρι ζύγισμα των βαλιτσών και τις πλαστικές σακούλες για υγρά. Ας ελπίσουμε ότι οι μελλοντικές ανακαινίσεις θα είναι καλύτερες.

5. Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου, Ελλάδα (RHO)
Το αεροδρόμιο της Ρόδου έχει βελτιώσει την κατάταξη του σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό οφείλεται στη βελτίωση των συνθηκών στην Ρόδο ή επιδείνωση των συνθηκών αλλού. Εν πάση περιπτώσει, η κατάσταση στη Ρόδο είναι αντίστοιχη με αυτή στα αεροδρόμια της Κρήτης και Σαντορίνης: μεγάλες ουρές, κακές συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες, ελλιπής κλιματισμός και πολυκοσμία. Το χάος στους χώρους στάθμευσης και η κακή συντήρηση σε ορισμένα σημεία του κτηρίου δίνουν τη εντύπωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σε ένα κατά τα άλλα εκπληκτικό μέρος του κόσμου.

6. Διεθνές Αεροδρόμιο Beauvais-Tille, Γαλλία (BVA)
Το αεροδρόμιο του Μποβέ είχε ονομαστεί χειρότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης την προηγούμενη χρονιά, αλλά δυστυχώς δεν έχουν βελτιωθεί πολύ από πέρσι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το αεροδρομίου στο Μποβέ είναι ότι παρόλο που βρίσκεται πάνω από μια ώρα από το Παρίσι, δεν υπάρχει καλή συγκοινωνία για τις πρωινές πτήσεις. Ως αποτέλεσμα αρκετοί αναγκάζονται να ταξιδέψουν εκεί την προηγούμενη και να διανυκτερεύσουν στο αεροδρόμιο ή σε κάποιο ξενοδοχείο. Υπάρχει όμως και κάποια καλά, αφού πρόσφατα αναβαθμίστηκαν οι επιλογές στα κυλικεία του αεροδρομίου. Έχουν προστεθεί και μερικά επιπλέον καθίσματα, που βελτιώνει κάπως την κατάσταση. Οι τουαλέτες όμως παραμένουν βρόμικες και οι ουρές σταθερά μεγάλες, οπότε υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για το αεροδρόμιο αυτό.

7. Βερολίνο Διεθνές Αεροδρόμιο, Γερμανία (TXL)
Το αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου είναι κεντρικός κόμβο για διεθνείς πτήσεις προς την γερμανική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια νέα προσθήκη στη λίστα των χειρότερων αεροδρομίων του τρέχοντος έτους, με τους ταξιδιώτες να είναι απογοητευμένοι από τα άβολα καθίσματα, τις μεγάλες ουρές και τον κακό κλιματισμό. Είναι ένα παλιό και αποδιοργανωμένο αεροδρόμιο που στερείται προσιτές επιλογές για φαγητό και δεν αρμόζει στο Βερολίνο. Τα καλά νέα για τους ταξιδιώτες όμως είναι ότι το πολυαναμενόμενο αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου θα αντικαταστήσει τα αεροδρόμια στο Tegel και το Schoenefeld το 2017.

8. Βερολίνο Schoenefeld Διεθνές Αεροδρόμιο, Γερμανία (SFX)
Το αεροδρόμιο Schoenefeld του Βερολίνου είναι άλλο ένα από εκείνα τα παλιά αεροδρόμια χωρίς καθίσματα, με ελάχιστες παροχές και επιλογές για τους ταξιδιώτες και ελλιπή κλιματισμό. Αυτό όμως που πραγματικά απογοητεύει τους ταξιδιώτες είναι η κατάσταση στις πύλες προς επιβίβαση. Οι χώροι αναμονής δεν επαρκούν και οι ταξιδιώτες στριμώχνονται στα λιγοστά καθίσματα όσο περιμένουν, ενώ άλλοι αναγκάζονται να κάτσουν κάτω στο πάτωμα. Όπως και το αεροδρόμιο του Tegel, θα συγχωνευθεί με το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Βρανδεμβούργου κάποια στιγμή το 2017.

9. Διεθνές Αεροδρόμιο Stansted, Λονδίνο, Αγγλία (STN)
Παρά τις κάποιες πρόσφατες ανακαινίσεις, το αεροδρόμιο του Stansted χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά. Τα προβλήματα προκύπτουν από τον σχεδιασμό του αεροδρομίου. Οι μεγάλες ουρές κατά τους ελέγχους ασφαλείας είναι μεν ενοχλητικές για τους ταξιδιώτες, αλλά αυτό που πραγματικά επιδεινώνει την κατάσταση είναι που πρέπει να περάσουν μέσα από τα καταστήματα για να φτάσουν στις πύλες. Οι στενοί διάδρομοι γεμάτοι καταστήματα και κόσμο κάνει καθιστά ένα ταξίδι στο αεροδρόμιο Οδύσσεια. Όταν με το καλό φτάσουν επιτέλους πύλη τους, οι ταξιδιώτες πρέπει να αρχίσουν το κυνήγι της καρέκλας, αφού τα καθίσματα είναι λιγοστά. Πιθανόν τα πολλά καταστήματα υπάρχουν για να αποσπούν την προσοχή των ταξιδιωτών, αλλά το μόνο που πετυχαίνει η κακή διαρρύθμιση είναι να χειροτερεύει την αναμονή.

10. Διεθνές Αεροδρόμιο Ciampino, Ρώμη, Ιταλία (CIA)
Το αεροδρόμιο του Ciampino είναι το δευτερεύον αεροδρόμιο της Ρώμης και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Τα καθίσματα είναι περιορισμένα και άβολα, οπότε οι περισσότεροι επιβάτες στέκονται ή κάθονται κάτω. Οι επιλογές στα κυλικεία είναι τραγικές, με τους περισσότερους ταξιδιώτες να συνιστούν τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Το αεροδρόμιο δεν έχει αρκετά σημεία φόρτισης συσκευών, αλλά το απεριόριστο δωρεάν Wi-Fi βελτιώνει την αναμονή (όσο κρατάνε οι μπαταρίες σας). Από τον Ιούνιο του 2016 έχει αλλάξει το ωράριο του αεροδρομίου και παραμένει κλειστό από τα μεσάνυχτα μέχρις τις 4:30, που σημαίνει ότι εάν έχετε πρωινή πτήση θα πρέπει να διανυκτερεύσετε αλλού.