Κωνσταντινούπολη: η μαγική πόλη με τους γλάρους
Η μαγεία, η κουλτούρα και ο ρομαντισμός που αποπνέει η Κωνσταντινούπολη, δεν περιγράφονται με λόγια (όσο κι αν το προσπαθήσουμε). Με σημαντικά ιστορικά κτήρια και μνημεία, νέες αίθουσες τέχνης και μουσεία, αλλά και πανέμορφα φυσικά τοπία και έντονη νυχτερινή ζωή, η «βασιλεύουσα» δε μοιάζει με καμιά άλλη πόλη.
Καμία λέξη δε μπορεί να περιγράψει τη μαγεία που νιώθει κανείς όταν περπατά στη γέφυρα του Γαλατά το σούρουπο, με τους δεκάδες ψαράδες να δολώνουν τα αγκίστρια τους στη θάλασσα του Βοσπόρου και τους γλάρους να «στολίζουν» τον ουρανό σα λευκά, ιπτάμενα λουλούδια. Καμία λέξη δε μπορεί να περιγράψει την αίσθηση του να χάνεσαι στα απέραντα παζάρια του Sultanahmet, τα γεμάτα αρώματα, γεύσεις και ήχους ή να απολαμβάνεις ένα χαλαρωτικό ατμόλουτρο σε ένα από τα παραδοσιακά χαμάμ.
Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη μοναδική και φαίνεται πως όλο και περισσότεροι το έχουν καταλάβει, καθώς τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός της έχει αυξηθεί σημαντικά και υπάρχουν περισσότερα εστιατόρια, μπαρ, γκαλερί και κλαμπ γύρω από την πόλη, από ό, τι τζαμιά (και πραγματικά η Κωνσταντινούπολη είναι γεμάτη τζαμιά).
Η ρομαντική πόλη με τους εκατοντάδες γλάρους, έχει «ξυπνήσει» για τα καλά και χαρακτηρίζεται από ζωντάνια και καινοτομία που έχει να παρατηρηθεί από την εποχή του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Με σημαντικά ιστορικά κτήρια και μνημεία, νέες αίθουσες τέχνης και μουσεία, αλλά και πανέμορφα φυσικά τοπία, αποτελεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα προορισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά και τη νύχτα, οι επιλογές για διασκέδαση, είναι αμέτρητες: Από τα ανοιχτά bar με θέα το Βόσπορο και τα indie clubs, στα υπόγεια basement jazz καφέ και στα εναλλακτικά rock bars κι από τα venues με τούρκικη folk στα ιδιαίτερα καλαίσθητα dance clubs στη Beyoğlu.
Η μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους
Με περίπου 12 εκατομμύρια κατοίκους, η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου και το μεγαλύτερο λιμάνι της Τουρκίας. Είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Βυζάντιο, στις δύο πλευρές του Κεράτιου Κόλπου, στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου, που με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα στον βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στον νότο. Αποτελεί έτσι τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία ( http://bit.ly/JyYDTD ).
Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (Sultanahmet, Eminönü και Fatih), την περιοχή του Beyoğlu, με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Üsküdar, μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.
Η παλαιά Κωνσταντινούπολη και η συνοικία Beyoğlu, ενώνονται με τη γέφυρα του Ατατούρκ, αλλά και την περίφημη γέφυρα του Γαλατά, σημείο αναφοράς της ιστορίας της Πόλης: Από τη μια μεριά βρίσκεται το Sultanahmet, με την Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί, το Μεγάλο Παζάρι και το Top Kapi και από την άλλη, το πιο… ευρωπαϊκό πρόσωπο της πόλης, με την πλατεία Taksim, απ’ όπου ξεκινά ο μεγάλος πεζόδρομος Istiklal, με τα καταστήματα, τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαρ.
Τα 10+1 σημαντικότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης
1. Αγιά Σοφιά
Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, έχει πρωτοποριακό σχεδιασμό και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Η Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο (τουρκικά Ayasofya Müzesi). Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που σε μεγάλο βαθμό καταστράφηκε στην πορεία του χρόνου.
Η Αγιά Σοφιά βρίσκεται την παλιά πόλη, Sultanahmet και συνήθως υπάρχουν ουρές για να την επισκεφτείτε. Φροντίστε λοιπόν να αποφύγετε τις ώρες αιχμής.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.hagiasophia.co .
2. Μπλε τζαμί
Το Μπλε Τζαμί ή Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ, είναι το ωραιότερο και μεγαλύτερο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, ξακουστό και για την αρμονία του. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 με διαταγή του σουλτάνου Αχμέτ Α' στο κέντρο της νοτιοδυτικής πλευράς του ιπποδρόμου, επίτηδες απέναντι από την Αγία Σοφία, έτσι ώστε να δεσπόζει κατά την προσέγγιση των πλοίων. Μάλιστα, ο αρχιτέκτονας του Αχμέτ του Α΄, είχε λάβει εντολή να μη λυπηθεί κανένα έξοδο, προκειμένου να δημιουργήσει τον πιο εντυπωσιακό και όμορφο τόπο λατρείας του Ισλάμ στον κόσμο και το Μπλε Τζαμί είναι το μοναδικό στην Τουρκία που έχει έξι μιναρέδες.
Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.bluemosque.co .
3. Παλάτι Topkapi
Χτισμένο σε ένα λόφο που επιβλέπει το Βόσπορο, τo Τοπ Καπί είναι ένα ανάκτορο που αποτελούσε επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι την κατασκευή του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ (1853). Το άλλοτε κυβερνητικό κέντρο λειτουργεί από το 1924 ως μουσείο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Εκτός από τα ιστορικά κτίσματα, στις συλλογές του περιλαμβάνονται έργα κεραμικής, ισλαμικής καλλιγραφίας, χειρόγραφα, υφάσματα, τεχνουργήματα, θησαυροί των σουλτάνων, καθώς και ισλαμικά κειμήλια μεγάλης αξίας. Το Τοπ Καπί είναι μέρος των ιστορικών περιοχών της Κωνσταντινούπολης που ανήκουν συλλογικά στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.topkapisarayi.gov.tr .
4. Kapalı Çarşı (Μεγάλο Παζάρι)
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σκεπαστές αγορές στον κόσμο, με εκατομμύρια εμπορεύματα και σε πάνω από 3.000 μαγαζάκια που απλώνονται σε 61 δρόμους στη συνοικία Fatih. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1455 και ολοκληρώθηκε το 1460, ενώ στις αρχές του 17ου αιώνα, έλαβε την τελική μορφή του.
Στο Μεγάλο Παζάρι, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, θα βρείτε φανάρια και κεραμικά να κρέμονται, χαλιά παραταγμένα σε μικρά μαγαζάκια, υφάσματα και διακοσμητικά, κοσμήματα, σουβενίρ, καρυκεύματα, δερμάτινα ρούχα, παπούτσια και τσάντες και θα χαθείτε στα λαβυρινθώδη δρομάκια του, υπό τους ήχους των εμπόρων που προσπαθούν να σας προσελκύσουν να ψωνίσετε.
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.kapalicarsi.org.tr .
5. Αγορά Μπαχαρικών ή Αιγυπτιακή Αγορά (Misir Carsisi)
Ακολουθήστε τη… μύτη σας και επισκεφτείτε την εντυπωσιακή Αιγυπτιακή Αγορά στη συνοικία Eminönü, στο νότιο άκρο της Γέφυρα του Γαλατά, με τις αμέτρητες «πυραμίδες» μπαχαρικών από την Ανατολή, τις ιδιαίτερες ποικιλίες τσαγιού (αγοράστε μπουμπούκια τριαντάφυλλου για τσάι, πράσινο τσάι και μίγματα τσαγιού), τα βότανα και τα φημισμένα τουρκικά λουκούμια. Χρώματα, μυρωδιές και αμέτρητες γεύσεις, θα σας κάνουν να νιώσετε τον πραγματικό χαρακτήρα της πόλης.
6. Κρουαζιέρα στο Βόσπορο
Ο στενός πορθμός του Βοσπόρου, το όριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά. Οι ακτές του στενού είναι πυκνοκατοικημένες, ενώ δύο γέφυρες ενώνουν τις πλευρές του: η γέφυρα Bogazici και η γέφυρα Fatih Sultan Mehmed.
Για να απολαύσετε τη μαγεία του Βοσπόρου, μπορείτε, είτε να κάνετε ένα περίπατο κατά μήκος του, στα παρακείμενα πάρκα και να απολαύσετε τον καφέ ή το γεύμα σας στην βεράντα κάποιου ξενοδοχείου της περιοχής, είτε να επιβιβαστείτε σε ένα από τα καραβάκια που προσφέρουν κρουαζιέρες με στάσεις και να θαυμάσετε τις ομορφιές του.
Περισσότερα στο: www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Sights/Bosphorus/ferry.html .
7. Μουσεία
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης ( www.istanbularkeoloji.gov.tr ) στεγάζει μια από τις πλουσιότερες συλλογές με ευρήματα της ελληνιστικής, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής περιόδου, ενώ ιδιαίτερα φημισμένες είναι οι αίθουσες στις οποίες εκτίθενται οι σαρκοφάγοι που βρέθηκαν το 1887 στη νεκρόπολη των βασιλέων της Σιδώνος στο σημερινό Λίβανο σε εξαιρετική κατάσταση.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης ( www.kultur.gov.tr/EN/belge/2-19977/istanbul---turkish-and-islamic-arts-museum.html ), στεγάζεται στο παλάτι του Ιμπραήμ Πασά, Μεγάλου Βεζύρη του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και περιέχει περισσότερα από 40.000 εκθέματα από τον 7ο έως τον 19ο αιώνα. Έχει τη μεγαλύτερη συλλογή χαλιών τέχνης στον κόσμο, με μοναδικά χαλιά Σελτζούκων, κουβέρτες και χαλιά από το 1400, χαλιά που παράχθηκαν στην Ανατολία και την Ευρώπη το 1600.
8. Πριγκηπονήσια
Τα Πριγκηπονήσια είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, που αποτελείται από 4 μεγάλα νησιά (Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη, Πρίγκηπος) και 5 μικρότερα (Πίτα, Νέανδρος, Οξειά, Πλάτη, Αντιρόβυθος). Στα νησάκια αυτά υπήρχε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές κοινότητες της πόλης, όπου Έλληνες και άλλοι πλούσιοι κάτοικοι του 19ου αιώνα, έχτισαν πολλά όμορφα αρχοντικά. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, τα Πριγκηπονήσια αποτελούν δημοφιλή εκδρομικό προορισμό από την Κωνσταντινούπολη. Στα νησιά δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και οι συγκοινωνίες γίνονται με παραδοσιακές άμαξες και ποδήλατα. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε με τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία από τα βασικά πορθμεία της Πόλης (Bostancı, Kartal, Sirkeci/Eminönü, Kabataş και Yenikapı).
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
9. Ντολμάμπαχτσε
Επί της ευρωπαϊκής ακτής του Βοσπόρου, βρίσκεται το εντυπωσιακό ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε, παλιά κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 μέχρι το 1922, με εξαίρεση την περίοδο 1889-1909. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1843 και το κόστος της ανέγερσης έφτασε τα 5 εκατομμύρια οθωμανικά χρυσά νομίσματα, το ισοδύναμο δηλαδή 35 τόνων χρυσού! Αποτέλεσε την τελευταία κατοικία του Κεμάλ Ατατούρκ, που άφησε εδώ την τελευταία του πνοή στις 10 Νοεμβρίου του 1938. Το ανάκτορο λειτουργεί ως μουσείο από το 1960 και δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες.
10. Πύργος του Γαλατά
Ο μεσαιωνικός, κυκλικός, πέτρινος πύργος που βρίσκεται στην περιοχή Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και δεσπόζει στη βόρεια πλευρά του Κεράτιου κόλπου, φτάνει τα 67 μέτρα και χτίστηκε από τη γενουατική παροικία της Κωνσταντινούπολης το 1348/9. Στην κορυφή του υπάρχει εστιατόριο και καφετερία, με πανοραμική θέα της παλιάς Κωνσταντινούπολης.
11. Οικουμενικό Πατριαρχείο και Φανάρι
Το Φανάρι είναι συνοικία της Κωνσταντινούπολης, που βρέχεται από τον Κεράτιο κόλπο. Εκεί εδρεύει από το 1601 το Ορθόδοξο πατριαρχείο, η αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης και έδρα του αρχηγού της ορθοδοξίας και προκαθήμενου των Πατριαρχών της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υφίσταται ως η πρώτη στην τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και φέρει το ιστορικό προνόμιο της απόδοσης αυτοκεφαλιών στις τοπικές εκκλησιαστικές διοικήσεις. Είναι ένα από τα αρχαιότερα κέντρα της χριστιανικής πατροπαράδοτης εκκλησίας και συνέβαλε στη συντήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μαζί με την ορθόδοξη λειτουργική και εκκλησιαστική παράδοση. Η πορεία του συνδέεται άμεσα και με την ιστορία της Κωνσταντινούπολης, αφού σε όλες τις καμπές της ιστορίας της, το Πατριαρχείο και ως θεσμός και ως εγκαταστάσεις, είχαν τον αντίστοιχο αντίκτυπο.
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.ec-patr.org .
Πέρα από όσα προαναφέραμε, η Κωνσταντινούπολη έχει πολλά ακόμη αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Λεάνδρου (Kız Kulesi), η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, τα τείχη της πόλης κ.ά.
Τα… πολίτικα tips του click@Life
Εντρυφήστε στην πολίτικη γαστρονομία και κουλτούρα…
-… πίνοντας το τοπικό ποτό rakı (σαν το δικό μας ούζο) και απολαμβάνοντας τσάι με γεύση μήλο, μαζί με ναργιλέ, σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά καφενεία-τσαγερί.
-…τρώγοντας σάντουιτς με ψάρι (balik ekmek) που ψήνεται σε πλωτές καντίνες στις όχθες του Βοσπόρου (κάτι σαν το δικό μας «βρώμικο»).
-…απολαμβάνοντας το παραδοσιακό καζάν ντιπί, μπακλαβάδες και πολλά ακόμη γλυκά στο πολυώροφο ζαχαροπλαστείο Saray στoν πεζόδρομο της Istiklal ( www.saraymuhallebicisi.com ).
-…κάνοντας ατμόλουτρο σε κάποιο από τα παραδοσιακά χαμάμ της πόλης ( σας προτείνουμε τα www.cemberlitashamami.com.tr και www.cagalogluhamami.com.tr ).
-…κάνοντας μια στάση για φαγητό σε μία από τις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία στη «Στοά των Λουλουδιών» (Cicek Pasaji), που βρίσκεται κάθετα στον πεζόδρομο της Istiklal ( http://bit.ly/Ibhgg7 ).
Πόπη Αθανασοπούλου