Πέντε ρομαντικά έθιμα από όλο τον κόσμο για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Κάρτες, λουλούδια, καρδούλες, λούτρινα ζωάκια, σοκολατάκια… Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα δώρα του δυτικού κόσμου στο ταίρι τους για την Ημέρα των Ερωτευμένων. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες παραδόσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, πολύ πιο ενδιαφέρουσες, ακόμη και γι’ αυτούς που δεν γιορτάζουν ποτέ αυτή την ημέρα.
Νότια Κορέα: γιορτή εις τριπλούν
Στη Νότια Κορέα σίγουρα δεν θα περάσουν καλά οι singles και αυτοί που προσπαθούν να αποφύγουν τέτοιου είδους γιορτές, αφού πέρα από την κλασική γιορτή, υπάρχουν και παραλλαγές κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, στις 14 Φεβρουαρίου πρέπει να πάρουν οι γυναίκες σοκολάτες κεριά και λουλούδια στους άντρες τους για να γιορτάσουν τον έρωτά τους, ενώ στις 14 Μαρτίου, στη γιορτή που είναι γνωστή ως «Λευκή Μέρα», είναι η σειρά των αντρών, οι οποίοι εκτός από σοκολάτες και λουλούδια, ανεβάζουν τον πήχη με δώρο. Κι αν κάποιοι δεν έχουν τι να γιορτάσουν σε κάποια από αυτές τις γιορτές, υπάρχει και τρίτη: η Μαύρη Γιορτή. Στις 14 Απριλίου που γιορτάζεται, συνηθίζεται οι singles να… θρηνούν τη μοναξιά τους, τρώγοντας σκούρα μπολ με jajangmyeon, δηλαδή νουντλς με μια παχιά σάλτσα από πάστα φασολιών σόγιας, χοιρινό και λαχανικά. Όχι κι άσχημα!
Τα... περίεργα σημειώματα που αφήνουν οι Δανοί στις αγαπημένες τους
Παρ’ όλο που ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου είναι σχετικά πρόσφατος στη Δανία (ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90), η χώρα έχει δώσει τη δική της χροιά στη mainstream αυτή γιορτή. Αντί για τριαντάφυλλα, οι φίλοι και οι σύντροφοι ανταλλάσουν γάλανθο, δηλαδή άσπρα λουλούδια που θεωρείται ότι ανθίζουν πρώτα κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο στις 14/2, επίσης, οι άντρες δίνουν στις γυναίκες gaekkebrev, δηλαδή ένα γράμμα που περιέχει ένα αστείο ποίημα ή στροφή, γραμμένο σε ένα πολύπλοκα κομμένο χαρτί και υπογεγραμμένο με ανώνυμες κουκίδες. Αν η γυναίκα που λάβει το γράμμα, μαντέψει σωστά τον αποστολέα, τότε κερδίζει ένα… πασχαλινό αβγό, όταν έρθει η ώρα του.
Το μπαλκόνι της αγάπης
Αν πρέπει να σκεφτούμε μια κλασική ιστορία αγάπης, τότε ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα σίγουρα θα έρθουν στο μυαλό των περισσοτέρων. Λόγω του ότι η ιστορία εκτυλίσσεται στη Βερόνα, κάθε χρόνο καταφτάνουν εκεί ορδές ερωτευμένων –και μη- τουριστών στον οίκο της Ιουλιέτας, ένα κτίριο του 14ου αιώνα που πιστεύεται ότι ανήκε στους Καπουλέτους (κι ας ήταν… χαρακτήρες μυθιστορήματος). Ο λόγος που φτάνουν εκεί, σύμφωνα με το έθιμο, είναι για να αφήσουν κι αυτοί τη δική τους σφραγίδα, το δικό τους γκραφίτι και τα δικά τους λόγια αγάπης στους τοίχους που κάποτε η Ιουλιέτα φλέρταρε με τον Ρωμαίο. Εκτός αυτού, όμως, κάθε χρόνο η πόλη διοργανώνει μια σειρά από ρομαντικά event με τίτλο Verona In Love, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και ξεναγήσεις στα μέρη που ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα έζησαν την αγάπη τους.
Το κουτάλι της αγάπης, γνωστό και ως love spoon
Η αλήθεια είναι ότι δεν θα δείτε τους Ουαλούς να γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά τον Άγιο Dwynwen, τον Ουαλό άγιο της αγάπης, στις 25 Ιανουαρίου. Ένα παραδοσιακό ουαλικό δώρο, μάλιστα, σε αυτή την περίσταση, είναι το «κουτάλι της αγάπης», το οποίο έχει τη δική του ιστορία: περίπου τον 17ο αιώνα, οι Ουαλοί άντρες σκάλιζαν περίτεχνα ξύλινα κουτάλια, ως δείγμα αγάπης για τις γυναίκες τους. Διάφορα σχέδια και σύμβολα σκαλίζονταν, με το καθένα να έχει και διαφορετική σημασία, όπως πέταλα για καλή τύχη, τροχοί για υποστήριξη, κλειδιά που συμβολίζουν το κλειδί για την καρδιά τους κ.ο.κ. Σήμερα, τέτοιου είδους κουτάλια ανταλλάσσονται σε διάφορες περιστάσεις, όπως γάμοι, αρραβώνες και γεννήσεις, διατηρώντας πάντα τον χαρακτήρα αγάπης που έχουν.
Τα δωράκια του Jack Valentine
Την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου, οι γυναίκες στην Αγγλία έβαζαν παλιότερα πέντε φύλλα δάφνης στο μαξιλάρι τους (ένα σε κάθε γωνία και ένα στο κέντρο), έτσι ώστε να ονειρευτούν τον μελλοντικό σύζυγό τους. Εναλλακτικά, έβρεχαν τα φύλλα δάφνης με ροδόνερο και τα έβαζαν απέναντι από το μαξιλάρι τους. Στο Νόρφολκ, μάλιστα, υπάρχει ο Jack Valentine, ο οποίος έχει κάτι σαν ρόλο Άγιου Βασίλη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Τα παιδιά περιμένουν εναγωνίως να τους χτυπήσει την πόρτα για να τους αφήσει δώρα και παρ’ όλο που ποτέ δεν προλαβαίνουν να τον δουν, απολαμβάνουν τα γλυκά και τα δωράκια που τους αφήνει.