Negresco: ένα «παλάτι» στην Κυανή Ακτή

negresco-ena-palati-stin-kuani-akti

Φωτος: www.hotel-negresco-nice.com

ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2012

Αν ο Ρόμπερτ Όλτμαν γύριζε μια ταινία για τα παρασκήνια του Φεστιβάλ των Καννών, θα αρκούσε να στήσει το κινηματογραφικό συνεργείο του στους χώρους του ξενοδοχείου Negresco στη Νίκαια. Την περίοδο του Φεστιβάλ στους διαδρόμους του οι ένοικοι ακούνε στα ονόματα Μαντόνα, Χιου, Ρόμπερτ, Τζακ, Μέριλ, Τζούλια...

Επιβλητικά χτισμένο στην καρδιά της Νίκαιας, κυριαρχεί με την παρουσία του εδώ και έναν αιώνα στη διάσημη Promenade des Anglais, τον Κόλπο των Αγγέλων, «συμμετέχοντας» μέχρι σήμερα σε 65 κινηματογραφικά φεστιβάλ. Το αγαπημένο ξενοδοχείο των αστέρων του κινηματογράφου, των κριτικών και των βαθύπλουτων κροίσων που έρχονται από τα πέρατα του κόσμου για να συμμετάσχουν με τον τρόπο τους στη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της Μεσογείου (αλλά και να κρατήσουν τις… αποστάσεις από τις πολύβουες Κάννες) αποτελεί από το 1913 έναν από τους μεγαλύτερους μύθους της γαλλικής Ριβιέρας. Βαθύτατα επηρεασμένο από την Belle Epoque αλλά και από τις ημέρες της παντοκρατορίας του γαλλικού τρόπου ζωής στις αρχές του 14ου και 17ου αιώνα, το Negresco ανακηρύχθηκε το 1974, εθνικό ιστορικό μνημείο της Γαλλίας.

Μια λαμπερή ιστορία

Ο ιδρυτής του, Henri Negresco, εργαζόταν ως «maitre d’ hotel» στο διάσημο Helder και κατόπιν ως διευθυντής του εστιατορίου του Καζίνο της Νίκαιας, όπου σύχναζαν οι πιο λαμπερές προσωπικότητες της εποχής, όπως οι Rockfeller, οι Vanderbilt, οι Singer, καθώς και βασιλείς, πολιτικοί και εκατομμυριούχοι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Επιθυμία του φιλόδοξου Henri Negresco, ήταν να δημιουργήσει στην Promenade des Anglais, ένα «παλάτι» αντάξιο των υψηλών καλεσμένων του.

Με τη βοήθεια του βιομηχάνου Alexander Darracq και του εμπνευσμένου αρχιτέκτονα Edward Nierman, το ξενοδοχείο Negresco πήρε σάρκα και οστά το 1913. Προσωπικότητες από το διεθνές και εγχώριο jet-set της εποχής το τίμησαν με την παρουσία τους και σύντομα απέκτησε τεράστια φήμη. Όμως, με το ξέσπασμα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου το 1914, το Negresco μετατράπηκε σε νοσοκομείο. Μέχρι το 1918, το μεγαλύτερο μέρος της τότε γαλλικής αριστοκρατίας είχε καταστραφεί οικονομικά και ο Henri Negresco κήρυξε πτώχευση.

Από το 1920 μέχρι το 1957, το ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια μιας βελγικής επιχείρησης, όμως δεν γνώρισε την ευημερία των ημερών του ιδρυτή του. Το Negresco αναβίωσε το 1957 χάρη στην αγάπη και την προσωπική φροντίδα των νέων ιδιοκτητών του, της οικογένειας Augier, οι οποίοι συγκέντρωσαν στους χώρους του ξενοδοχείου μοναδικά μουσειακά κομμάτια, σπάνιους πίνακες και αντικείμενα τεράστιας αξίας, από την εποχή της δόξας της γαλλικής αυλής και το μετέτρεψαν σε σημείο αναφοράς του γαλλικού πολιτισμού.

Μύθοι, σκάνδαλα και αστέρες

Τα κτίρια από μόνα τους δεν γράφουν ιστορία. Η ιστορία όμως γράφεται από τα πρόσωπα που τα κατοικούν. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το Negresco, όπου διασημότητες άφησαν το αποτύπωμα του ακριβού παπουτσιού τους στα παχιά χαλιά του.

Η πολυδιαφημισμένη πρόσοψή του έχει «παιχτεί» σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου, με χιλιάδες στάρλετ να προσπαθούν πάση θυσία να τραβήξουν πάνω τους τα φλας των φωτογράφων και το ενδιαφέρον των παραγωγών ποζάροντας προκλητικά στην είσοδό του. Χολιγουντιανοί αστέρες πρώτου μεγέθους το προτιμούν τόσο για τη διαμονή τους όσο και για συνεντεύξεις Τύπου αλλά και prive parties με εκλεκτούς καλεσμένους και μπόλικο σασπένς. Εδώ, αράζουν χλιδάτα γιωτ ενώ κατακόκκινες Ferrari με οδηγούς διάσημους playboys σταθμεύουν για λίγο μπροστά από την είσοδό του, για να προκαλέσουν τα φλας και τις εντυπώσεις.

Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου θυμούνται ακόμη την άφιξη του πρίγκιπα Turki, του αδερφού του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρίγκιπας έφτασε στο αεροδρόμιο της Νίκαιας με δύο ιδιωτικά τζετ, εκ των οποίων το ένα μετέφερε αυτόν και τη συνοδεία του και το άλλο τις…1.000 βαλίτσες του, τα 15 κιβώτια γεμάτα παπούτσια καθώς και το πλήθος των τηλεοράσεων, των video και των προσωπικών επίπλων του!

Κάτι έπρεπε να κάνει και ο άνθρωπος αυτός για να προκαλέσει τα φλας των φωτογράφων, όταν παραπέρα συνωστίζονταν τόσοι σταρ. Από την άλλη, ο ηθοποιός Άντονι Κουίν, κατέφθασε κάποιο καλοκαίρι στο διάσημο ξενοδοχείο με 20 βαλίτσες που περιείχαν 100 βραδινές τουαλέτες της γυναίκας του και όταν είχε χαλάσει το επόμενο πρωινό η λευκή Cadillac του και βιαζόταν να φύγει, ζήτησε από τη ρεσεψιόν ένα ποδήλατο, με το οποίο διέσχισε τη μισή Νίκαια, αφήνοντας έκπληκτους τους περαστικούς.

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, στην εποχή του μεγάλου του έρωτα με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ξεχνούσε συχνά στο μπαρ του ξενοδοχείου τα διαμαντένια κολιέ και σκουλαρίκια που της είχε αγοράσει, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται αρκετή ώρα μετά να τα αναζητεί σε όλους τους πιθανούς χώρους. Τα διάσημα σκαθάρια, οι Beatles, εμπνεύστηκαν το τραγούδι «Fool on the Hill» στο Negresco, ενώ ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ έγραψε τους πρώτους στίχους σε ένα χαρτί με το λογότυπο του ξενοδοχείου. Ο τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον εγκαταστάθηκε στο Negresco μαζί με τον προσωπικό του σεφ! Μετέτρεψε ένα από τα δωμάτια σε κουζίνα και στο άλλο εγκατέστησε ειδικό πάτωμα για να προπονείται στον χορό. Για να περνά απαρατήρητος μέσα στο ξενοδοχείο, μεταμφιεζόταν σε χίπι, σε Άγγλο ευγενή, σε courier, ακόμη και σε γυναίκα «ελαφρών ηθών»…

Διακόσμηση χολιγουντιανών προδιαγραφών

Πέρα από τις εκκεντρικότητες των διάσημων επισκεπτών, το Negresco αποτελεί από μόνο του ένα σταυροδρόμι κουλτούρας και πολιτισμού. Η κεντρική ιδέα των ιδιοκτητών ήταν να δημιουργήσουν ένα ξενοδοχείο στο οποίο οι επισκέπτες θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά διαφορετικές περιόδους της γαλλικής τέχνης.

Στο λόμπι, για παράδειγμα, η Τζούλια Ρόμπερτς προτιμά να απολαμβάνει τον καφέ της σερβιρισμένο από κομψούς σερβιτόρους που φορούν παραδοσιακά κοστούμια του προσωπικού γαλλικών οικιών του 18ου και 19ου αιώνα ενώ ο Αλ Πατσίνο αναπαύεται συχνά στις πολυθρόνες σε στυλ Λουδοβίκου 16ου. Οι χειροποίητες ολομέταξες κουρτίνες, που έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στη Λυών, κρύβουν καλά από τα αδιάκριτα βλέμματα τα σκάνδαλα του Χόλιγουντ ενώ τα ξύλινα διακοσμητικά των τοίχων έχουν επικαλυφθεί με χρυσό προσθέτοντας λίγη ακόμη λάμψη στο αστραφτερό χαμόγελο των αστέρων.

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους του ξενοδοχείου είναι το «Salon Louis XIV», το οποίο είναι γεμάτο από αντικείμενα ιστορικής σημασίας. Το ζωγραφισμένο ταβάνι με παραστάσεις από το Chateau de Saint Pierre d’ Albigny, το τεράστιο μαρμάρινο τζάκι από το Chateau de Hautefort που ζυγίζει 11 τόνους, το επιβλητικό πορτρέτο του Λουδοβίκου του 14ου από τον ζωγράφο Hyacinthe Rigaud που απεικονίζει τον επονομαζόμενο και «Βασιλιά Ήλιο»- ο πιο αντιπροσωπευτικός πίνακας της μοναρχίας καθώς και οι βαριές σκαλιστές πόρτες από ξύλο καρυδιάς που προήρθαν από την οικία της βασίλισσας Jeanne d’ Albert και μητέρας του βασιλιά Ερρίκου του 4ου, αποτελούν το καλύτερο «σκηνικό» για δεξιώσεις μετά τη βράβευση των ταινιών και για κοσμικά ενσταντανέ.

Ακολουθεί το «Salon Royal», που αντανακλά με κάθε αντικείμενό του την εποχή της γαλλικής Belle Epoque. Ένας τεράστιος θόλος από τζάμι, που δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του φημισμένου Gustave Eiffel , χαρίζει άπλετο φυσικό φως. Στον χώρο αυτό βρίσκεται και το μεγαλύτερο σε διάσταση χαλί (375 τμ. ) από το εργοστάσιο Savonnerie που κατασκεύαζε χαλιά μόνο για ανάκτορα και αρχοντικά. Συγκεκριμένα, το χαλί αυτό κόστισε το 1912, το 1/10 από τον προϋπολογισμό όλου του ξενοδοχείου.

Ο εντυπωσιακός πολυέλαιος του 19ου αιώνα, παραγγελία του τσάρου της Ρωσίας είναι κατασκευασμένος αποκλειστικά από κρύσταλλο Baccarat. Αποτελείται από 16.800 μικρά κρύσταλλα που σήμερα αντανακλούν το φως τους πάνω στα πανάκριβα κοσμήματα και τις λαμπερές τουαλέτες των πρωταγωνιστριών.

Στο «Salon Royal», τα διακοσμητικά στους τοίχους και στις κολόνες αποτελούνται από χρυσό 24 καρατίων ενώ στον ίδιο χώρο μπορεί κανείς να θαυμάσει το γλυπτό του 1995 «La Nana Jaune» της Niki de Saint Phalle, πίνακες που απεικονίζουν το Λουδοβίκο τον 15ο, ένα αυτοκρατορικό πορτρέτο του Ναπολέοντα ζωγραφισμένο από τον Plattel, ένα πορτρέτο της αυτοκράτειρας Ευγενείας του Billotte, δυο πολυθρόνες του 14ου και 17ου αιώνα, δυο περίτεχνες απλίκες, ένα ακριβές αντίγραφο της «Αγίας Οικογένειας» του Ραφαήλ από τον Niccolo dell’ Abate καθώς και ένα κινέζικο και τρία μεταξωτά περσικά χαλιά. Οι τυχεροί σκηνοθέτες που βραβεύονται με τον Χρυσό Φοίνικα δίνουν συχνά prive parties στον αυτοκρατορικό αυτό χώρο.

Στο «Bar le Relais», όπου η διακόσμηση ακολουθεί το αγγλικό στυλ των αρχών του 1900, το ξύλο κυριαρχεί . Ας μην ξεχνάμε ότι οι καλύτεροι πελάτες του Negresco στις αρχές της λειτουργίας του ήταν πλούσιοι βρετανοί επιχειρηματίες που ήθελαν κάποιο χώρο στο ξενοδοχείο να τους θυμίζει την πατρίδα τους. Εδώ, ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το χαλί του 1683, το πορτρέτο της Σοφίας-Ελίζαμπεθ της Γαλλίας, κόρης του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου και της Marie Leszczynska, συζύγου του βασιλιά, καθώς και ένα άλλο χαλί, αντίγραφο από την συλλογή του Ναπολέοντα. Σήμερα, τους χώρους του ατμοσφαιρικού αυτού μπαρ, απολαμβάνουν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, που κερνάει συχνά σφηνάκια τις άσημες ηθοποιούς που τον περιτριγυρίζουν, αλλά και η Κατρίν Ντενέβ, που πίνει πάντα με εκλεκτή συντροφιά πολύχρωμα κοκτέιλς.

Το «Salon Regence» θυμίζει πιστό αντίγραφο των Βερσαλλιών, με τοίχους από λευκό ξύλο και ανάγλυφα διακοσμητικά από χρυσό. Εξαιρετικά σπάνιο είναι το δέρμα των καθισμάτων, που χρονολογείται από την εποχή της βασιλείας του Φιλίππου του 2ου, όπως και η ντουλάπα από καρυδιά από την εποχή του Λουδοβίκου του 14ου.

Το «Salon Massena» έχει διατηρήσει όλα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του από το 1912. Θυμίζει έντονα τη Σκάλα του Μιλάνου ως προς τα ανάγλυφα στους τοίχους, τα οποία έχουν επικαλυφθεί με χρυσό 24 καρατίων. Το ύφασμα που καλύπτει τους τοίχους σχεδιάστηκε ειδικά για το Negresco, το χαλί είναι εμπνευσμένο από ένα σχέδιο του Jean Cocteau ενώ στον τοίχο κρέμεται μια θαυμάσια ταπισερί κατασκευασμένη στο Ιράν. Αποτελεί σημείο συνάντησης παραγωγών και σκηνοθετών αλλά και έγκυρη πηγή πληροφόρησης των παπαράτσι που κάνουν τα αδύνατα δυνατά να εξασφαλίσουν έστω μια κενή πολυθρόνα στο πολυτελές σαλόνι τις ημέρες του Φεστιβάλ.

Ένα ξενοδοχείο σαν το Negresco, δεν θα μπορούσε παρά να διαθέτει και κουζίνα… βασιλικών προδιαγραφών! Στο «Restaurant Chantecler», με τα σπάνια ξυλόγλυπτα στους τοίχους, τις μεταξωτές κουρτίνες και τις φίνες πορσελάνες, ο chef Alain Llorca και ο Patrick Rosa, δημιουργούν γεύσεις για απαιτητικούς ουρανίσκους, ενώ στο «La Rotonde», με την ιδιόρρυθμη διακόσμηση, με το καρουσέλ και τα μουσικά κουτιά, μπορεί κανείς να γευματίσει σε ένα πιο διασκεδαστικό περιβάλλον. Γευστικές σαλάτες με ελάχιστες θερμίδες και μισοψημένα φιλέτα απολαμβάνουν στα εστιατόρια του Negresco, η Νικόλ Κίντμαν, ο Τζακ Νίκολσον και ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ, που δηλώνουν οπαδοί της κουζίνας του Negresco.

Από τα σαλόνια στις… σουίτες!

Κάθε όροφος του Negresco είναι διακοσμημένος σε διαφορετικό στυλ με αντικείμενα πολύτιμα που προέρχονται κυρίως από ιδιωτικές συλλογές. Στον πρώτο όροφο κυριαρχεί η διακόσμηση του 15ου και 17ου αιώνα με σπάνια αντικείμενα, όπως ένα πορσελάνινο βάζο Limoges, ένα ιταλικό βάζο Urbino, ενώ στο δεύτερο όροφο τον πρώτο λόγο έχει η μοντέρνα τέχνη με ένα πορτρέτο του Louis Armstrong, ένα έργο από μάρμαρο και γυαλί του Jean Cocteau καθώς και έργα των Gruau, Yvaral, Moretti κ.α.

Ο τρίτος όροφος είναι βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του Λουδοβίκου του 15ου, ο τέταρτος από την εποχή της αυτοκρατορίας και κυρίως από το Chateau Fontainebleau, ενώ ο πέμπτος όροφος διαθέτει διακοσμητικά στοιχεία από την περίοδο του Ναπολέοντα του 3ου.

Οι αυτοκρατορικές ανέσεις που προσφέρει το Negresco εκτείνονται από τους πολυτελείς χώρους υποδοχής και στα κομψά εστιατόριά του ως τις υπέροχες σουίτες του. Εξαιρετική είναι η Monserrat Caballe Suite που ονομάστηκε έτσι επειδή αποτελεί αγαπημένο δωμάτιο της διάσημης αοιδού. Διαθέτει μια εκπληκτική θέα στη Μεσόγειο και είναι διακοσμημένη με έπιπλα εποχής Λουδοβίκου 15ου και 16ου. Κυριαρχεί το γαλάζιο χρώμα, το οποίο διαθέτουν και οι ολομέταξες κουρτίνες και ξεχωρίζει για τα μοναδικά κομμάτια, όπως τις λάμπες από πορσελάνη Σεβρών, τις πολυθρόνες με ταπετσαρία εποχής Λουδοβίκου 15ου και το εκπληκτικό κρεβάτι Λουδοβίκου του 16ου με τα δύο επιχρυσωμένα αγάλματα. Στη σουίτα αυτή έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο Φιλ Κόλινς, ο Αλέν Ντελόν, ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Μικ Τζάγκερ, ο Έλτον Τζον κ.α.

Όμως, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και την εκπληκτική Imperial Suite με τα ραμμένα μοτίβα στους τοίχους με χρυσοκλωστή, όπως στο Chateau Fontainebleau και συγκεκριμένα στην αίθουσα του θρόνου του Ναπολέοντα του 1ου. Εντύπωση προκαλεί το ογκώδες κρεβάτι από μαόνι με τους ανάγλυφους κύκνους και η ντουλάπα με τα σπάνια πόμολα. Η σουίτα αυτή, προτιμήθηκε στο παρελθόν από τους Πολ Μακ Κάρτνεϊ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Σοφία Λόρεν, Άντονι Κουίν, Φρανκ Σινάρτα, Μάρλεν Ντίντριχ, Υβ Μοντάν, Χέλμουτ Νιούτον κ.α.

Βασικές λεπτομέρειες…

Το να βρείτε κενό δωμάτιο τις ημέρες του Φεστιβάλ Καννών στο Negresco, αγγίζει τη σφαίρα του εξωπραγματικού. Αν βρείτε τον τρόπο, η ιστορία σας θα μοιάζει με σενάριο του Χόλιγουντ...

Πληροφορίες: www.hotel-negresco-nice.com .

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]