Δέκα πράγματα που δεν ξέρατε για το διαβατήριό σας
Ξεσκονίστε το ξεχασμένο σας διαβατήριο και ελάτε να μάθουμε μαζί κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Το πρώτο «διαβατήριο» αναφέρεται στην εβραϊκή Βίβλο
Η πιο πρώιμη αναφορά σε ταξιδιωτικό έγγραφο γίνεται στο Βίβλιο του Νεεμία, όπου ένας Πέρσης αξιωματικός έδειξε ένα γράμμα από στον βασιλιά Αρταξέρξη Ι της Περσίας, ζητώντας να του επιτραπεί ασφαλές πέρασμα στα ταξίδια του στην Ιουδαία. Ένα παρόμοιο μήνυμα υπάρχει και στα περισσότερα διαβατήρια σήμερα, εκτός αυτών της Ελβετίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας.
Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης
Το πρώτο πραγματικό διαβατήριο βγήκε στην Αγγλία
Το έφερε ο βασιλιάς Ερρίκος V τον 15ο αιώνα, παραχωρώντας διαβατήρια στους υπηκόους του, προκειμένου να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους όταν ταξιδεύουν έξω από τη χώρα. Τα βρετανικά διαβατήρια σήμερα συνεχίζουν να βγαίνουν με το όνομα της Βασίλισσας.
Το χρώμα κάθε εθνικού διαβατηρίου προέρχεται από 4 βασικά χρώματα: το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε ή το μαύρο. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συνήθως μπορντό, ενώ προς την πλευρά της Καραϊβικής χρησιμοποιούν το μπλε. Κάποιοι πιστεύουν, μάλιστα, ότι το μπορντό χρώμα συνδέεται με την κομμουνιστική ιστορία και ότι το μπλε μπορεί να συμβολίζει τον Νέο Κόσμο για τις χώρες Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και της Ωκεανίας. Οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες έχουν πράσινο διαβατήριο, χρώμα το οποίο συνδέεται με τη θρησκεία τους, ενώ κάποιες χώρες, πως η Ελβετία και η Σιγκαπούρη έχουν έντονο κόκκινο.
Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης
Οι Γερμανοί έχουν το πιο σημαντικό διαβατήριο
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όσοι έχουν γερμανικό διαβατήριο έχουν δύναμη στα χέρια τους, από την άποψη ότι μπορούν να επισκεφτούν τις περισσότερες χώρες χωρίς visa, φτάνοντας τις 176 χώρες από τις 218. Το λιγότερο «δυνατό» διαβατήριο έχουν οι κάτοικοι της Συρίας, του Πακιστάν, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Η Συρία, το Σουδάν, το Ιράν, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη απαγορεύουν την είσοδο σε κατόχους ισραηλινού διαβατηρίου, μαζί με άλλες 10 χώρες: Αλγερία, Μπαγκλαντές, Μπρουνέι, Κουβέιτ, Λίβανος, Μαλαισία, Ομάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακόμη, στους Ισραηλινούς απαγορεύεται από τη χώρα τους να ταξιδέψουν στη Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν, τον Λίβανο, τη Λιβύη, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.
Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα
Το νορβηγικό διαβατήριο έχει ένα μυστικό
Αν κρατήσει κάποιος ανοιχτό το νορβηγικό διαβατήριο κάτω από υπεριώδες φως, θα δει το… Βόρειο Σέλας στις ιριδίζουσες γραμμές τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το διαβατήριο του Καναδά που… «ζωντανεύει» κάτω από φωτισμό UV.
Η σφραγίδα που ξεχωρίζει
Κάποιοι προορισμοί έχουν ασυνήθιστες σφραγίδες, όπως το Νησί του Πάσχα. Παρ’ όλο που αποτελεί μέρος της Χιλής κι όχι ανεξάρτητο κράτος, έχει τη δική του χαρακτηριστική σφραγίδα με τα ιδιαίτερα αγάλματα moai. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το Μάτσου Πίτσου.
Στα βρετανικά διαβατήρια, για παράδειγμα, η φωτογραφία και η περιγραφή έγιναν υποχρεωτικά περίπου στις αρχές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Carl Hans Lody, ένας γερμανός κατάσκοπος, μπήκε στη Βρετανία με πλαστό αμερικάνικο διαβατήριο.
Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα
Τα χαμόγελα επιτρέπονταν
Σε αντίθεση με τώρα, τα χαμόγελα, οι αφέλειες, τα καπέλα επιτρέπονταν στις φωτογραφίες, ενώ κάποτε μπορούσε κάποιος να βάλει και οικογενειακή φωτογραφία στο διαβατήριό του, με παιδιά κάτω των 16 ετών. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν το πρόσωπο να φαίνεται καθαρά.
Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει διαβατήριο
Μπορεί να ταξιδέψει χωρίς αυτό το απαραίτητο για όλους ταξιδιωτικό έγγραφο. Η υπόλοιπη βασιλική οικογένεια, όμως, όχι.