Τα δωρεάν του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017
Ποιες είναι οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης που έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό;
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του και αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των καιρών, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προσφέρει και φέτος τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει επιλεγμένες εκδηλώσεις του με ελεύθερη είσοδο, όπως για παράδειγμα τις εξής τέσσερις, που αφορούν τη μουσική και το θέατρο.
Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του!
«Ο οικοδιδάσκαλος ή το δικαίωμα στην αμεριμνησία»: Επιχειρώντας μια «βίαιη» διασκευή του έργου του Γιάκομπ Μίχαελ Ράινχολντ Λεντς, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης παραδίδει μια πολυσύνθετη ιστορία πίστης και προδοσίας που εξελίσσεται στην Πρωσία του 1774 και στην οποία οι ασύδοτοι γλιτώνουν χωρίς σημαντικές απώλειες, ενώ οι δίκαιοι και συνεπείς εξολοθρεύονται ποικιλοτρόπως, αφού παγιδευτούν στα αδιέξοδά τους. Η μεταγραφή αυτή εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από την οπτική του Μπρεχτ, που διασκεύασε επίσης το έργο του Λεντς το 1950, προκειμένου να επικρίνει την τάση των διανοουμένων να αναπτύσσουν «σχέσεις εξυπηρέτησης και κολακείας» με τους οικονομικά ισχυρότερους, ώστε οι ίδιοι να απολαμβάνουν μια ευκολότερη ζωή. Το κείμενο του Κωνσταντινίδη διαφοροποιείται ως προς το ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτής της «μεσαίας τάξης που φέρει τον πολιτισμό, τη διανόηση, τον ηθικό νόμο και το βάρος της προάσπισης του κοινωνικού ιστού» να προαπαιτεί ένα ελάχιστο διευκολύνσεων διαβίωσης. Όμως δεν χύνει ούτε ένα δάκρυ για τον χαμό της λόγω της απροθυμίας και ανημποριάς της να ξιφουλκήσει όταν οφείλει να το κάνει. Το έργο έχει 20 πρόσωπα τα οποία θα αποδοθούν από 10 ηθοποιούς. (16 Ιουνίου, 19.00, Ραδιομέγαρο ΕΡΤ, απαραίτητη η κράτηση θέσης)
«180 χρόνια Πανεπιστήμιο – 180 χρόνια τραγούδια!»: Μουσική εκδήλωση για την επέτειο των 180 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μια αναδρομή στην παράλληλη πορεία της πόλης της Αθήνας και του Πανεπιστημίου της. Τι «άκουσαν» τα Προπύλαια στα χρόνια αυτά; Μέσα από κείμενα εποχής, ήχους, μουσικές και τραγούδια αποτυπώνεται το ιστορικό και κοινωνικό κλίμα κάθε περιόδου από το 1837, όταν άνοιξε τις θύρες του το πρώτο Πανεπιστήμιο στην «οικία Κλεάνθους» στην Πλάκα, έως τις μέρες μας. (1 Ιουλίου 2017, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού)
Να σημειωθεί ότι αυτές δεν είναι οι μοναδικές δράσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017 άνευ εισιτηρίου. Πολλές από τις δράσεις του άξονα «Άνοιγμα στη πόλη» που θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Πειραιά θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η πλήρης λίστα με τις δωρεάν εκδηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ