Το πρόγραμμα περιοδείας των «Περσών» του ΘΟΚ

perses
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Η καλοκαιρινή παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη.

Οι «Πέρσες», το παλαιότερο από τα σωζόμενα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος, το μοναδικό που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα -καταγράφει την ήττα της περσικής αλαζονείας και το θρίαμβο του ελληνικού πνεύματος, υιοθετώντας μια ξεχωριστή αφηγηματική φόρμα- θα αποτελέσει την καλοκαιρινή παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Η αισχύλεια τραγωδία θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, που συστήθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση «Το Θείο Τραγί» και τώρα θα επανέλθει στη διοργάνωση για την πρώτη του σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Εκεί, θα ανεβάσει στις 11 και 12 Αυγούστου τους «Πέρσες» με ένα θίασο αξιώσεων: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Ψαρρά, Αντώνη Μυριαγκό και Χάρη Χαραλάμπους.

Ωστόσο, οι παραστάσεις των «Περσών» θα ξεκινήσουν νωρίτερα στις 13 Ιουλίου από την Λευκωσία της Κύπρου. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα παραστάσεων:

Λευκωσία
Αμφιθέατρο Μακάριου Γ’: Πέμπτη 13, Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Ιουλίου

Πάφος
Αρχαίο Ωδείο Πάφου: Τετάρτη 19 Ιουλίου (στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Πάφος2017)

Λεμεσός
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου: Παρασκευή 21 & Σάββατο 22 Ιουλίου

Ελεύθερη Αμμόχωστος
Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας: Τετάρτη 26 Ιουλίου

Λάρνακα
Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο: Παρασκευή 28 Ιουλίου (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2017)

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00. 

** Οι παραστάσεις στις 14 Ιουλίου στη Λευκωσία και στις 22 Ιουλίου στη Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους. 

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη,

«η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός και προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης. Απελευθερώνει την ουσία του αισχυλικού έργου και οδηγεί τον θεατή στην κατανόηση του πανανθρώπινου χαρακτήρα του αρχαίου δράματος. Οι ηθοποιοί προσεγγίζουν τα νοήματα, τους ρυθμούς και τους ήχους του ποιητικού κειμένου, με τη μουσικότητα ως όχημα για την αναπαράσταση και τη μεταμόρφωση. Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες, όπως και ο Χορός, ερμηνεύονται αποκαλύπτοντας τη μουσική υφή του έργου. Χρησιμοποιώντας μια τέτοια απλή σύνθεση η παράσταση εκδηλώνεται μέσα από βασικά επίπεδα- δράση, λέξη, τραγούδισμα, χορός- κατακτώντας μια απλότητα, επαρκή για να αποκαλύψει τις αδιάκοπες δονήσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος και την απήχησή του στο σημερινό κόσμο».

Συντελεστές
Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς
Σκηνοθεσία/Μουσική Δραματουργία: Άρης Μπινιάρης
Μετρική Διδασκαλία: Θεόδωρος Στεφανόπουλος
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Λουκά
Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή
Κινησιολογία: Λία Χαράκη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Ήχος: Γιώργος Χριστοφή

Ερμηνεύουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), Νίκος Ψαρράς (Δαρείος), Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης), Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος)

Χορός (με αλφαβητική σειρά): Ηλίας Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λάρκου, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Μίνως, Άρης Μπινιάρης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής