Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2017-2018: 200 εμπειρίες πολιτισμού
Балет "Щелкунчик", Театр балета Юрия Григоровича, Краснодар
Το πλούσιο πρόγραμμα του ΜΜΑ για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο.
Η περιπλάνηση στα μονοπάτια της τέχνης ξεδιπλώνεται για μια ακόμη χρονιά στους χώρους του Μεγάρου, με τους φίλους του να ανακαλύπτουν τους πολύτιμους θησαυρούς της μέσα από 200 περίπου εμπειρίες πολιτισμού! Αυτή την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018, πάνω από 1.000 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται να προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να αποδράσουν από την καθημερινότητα μέσα από συναυλίες, ειδικά αφιερώματα καθώς και παραστάσεις θεάτρου και χορού, αλλά και να αναζητήσουν τη δική τους όαση γνώσης στο Μέγαρο μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις.
Ακολουθούν ορισμένες εκδηλώσεις που ξεχωρίσαμε. Αναλυτικά το συνολικό πρόγραμμα του ΜΜΑ εδώ.
Στο πλαίσιο του κύκλου «Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Ερμηνευτές», στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης ανεβαίνει η «Λεονόρα» του Beethoven, με τη σοπράνο Marlis Petersen [Μάρλις Πέτερσεν] και την Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ, υπό τον διακεκριμένο Βέλγο αρχιμουσικό René Jacobs [Ρενέ Γιάκομπς] (30/10/2017).
Τα Χριστούγεννα έρχεται στο Μέγαρο ένα από τα πιο ονομαστά μουσικά σύνολα της Γαλλίας, οι Musiciens du Louvre με το Ορατόριο των Χριστουγέννων του Johann Sebastian Bach (20/12/2017). Ο πιανίστας Radu Lupu [Ράντου Λούπου] επισκέπτεται και πάλι το Μέγαρο, με τον αρχιμουσικό Iván Fischer [Ιβάν Φίσερ] (19/1/2018).
Η πολυβραβευμένη νεαρή σολίστ Κάτια Μπουνιατισβίλι συναντά τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, και τον Φιλανδό μαέστρο και μουσικό της διευθυντή Mikko Franck [Μίκκο Φρανκ], καθώς και τον διεθνούς φήμης Έλληνα πιανίστα Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη (7 & 8/3/2018). Στον ίδιο κύκλο εντάσσεται και η εμφάνιση της Συμφωνικής της Πράγας, γνωστής και ως FOK, υπό τη μουσική διεύθυνση του τσέχου μαέστρου Petr Altrichter [Πετρ Αλτρίχτερ] (22/5/2018).
Τον Ιούλιο του 2018 το ΜΜΑ μπαίνει στον αστερισμό του μαέστρου-σούπερ σταρ από τη Βενεζουέλα Gustavo Dudamel [Γκουστάβο Ντουνταμέλ], που τάραξε τα νερά της «κλασικής» μουσικής με τις ιδιοσυγκρασιακές του ερμηνείες!
Ο κύκλος «Χορός στο Μέγαρο» αρχίζει με ένα από τα πιο φημισμένα νεοϋρκέζικα συγκροτήματα σύγχρονου χορού, το Pilobolus Dance Theater και με τη συναρπαστική παράσταση «Shadowland» (13-17/12/2017). Τον προσεχή Μάρτιο (23 & 24/3/2018), θα δούμε μία από τις πιο εμβληματικές χορογράφους του καιρού μας, τη Sacha Waltz [Σάσα Βαλτς] και τη νέα της πολυαναμενόμενη χορογραφία με τίτλο «Creation».
Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου περιλαμβάνει τον «Καρυοθραύστη» του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, με την αριστουργηματική μουσική του Τσαϊκόφσκι να εμπνέει τον χορογράφο-θρύλο του ρωσικού μπαλέτου [20-30/12/2017]. Με γιορτινή διάθεση («Ιn the mood») ο Μάριος Φραγκούλης, δίνει ραντεβού με το κοινό, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά 27 & 28/12/2017, με δύο γοητευτικές Ελληνίδες υψιφώνους που διαπρέπουν εντός και εκτός συνόρων, τη Βασιλική Καραγιάννη και τη Μυρσίνη Μαργαρίτη.Λαμπερό θα είναι και το καθιερωμένο πλέον εορταστικό Γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (30/12/2017), (συμπαραγωγή με την ΚΟΑ) την οποία φέτος διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.
Για πέμπτη χρονιά, τα ερχόμενα Χριστούγεννα, ο Ηλίας Καρελλάς δημιουργεί ένα νέο έργο, «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο φεγγάρι» (συμπαραγωγή με τον Θίασο Η. Καρελλά) (16-30/12/2017)!
Σε χώρο δημιουργίας και έκφρασης μεταμορφώνεται το Β΄ Υποσκήνιο της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό μέσα από τον νέο κύκλο «Μegaron Underground». Τη νέα σκηνή εγκαινιάζει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης με την ομάδα του OSMOSIS και το έργο «Τιτάνες» σε δική του σκηνοθεσία, χορογραφία και σκηνογραφία (23, 24 & 25/11/2017), το οποίο ανέβηκε αυτό το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Φέτος, το Μέγαρο εγκαινιάζει τον επίσης νέο κύκλο εκδηλώσεων «With a twist», με τον τίτλο του να παραπέμπει στον γνωστό αγγλικό ιδιωματισμό που σηματοδοτεί την απρόσμενη εξέλιξη σε μια σειρά γεγονότων. Ο μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος συνταιριάζει τον φυσικό προκλασικό ήχο των Latinitas Nostra με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα και παρουσιάζει σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Θάνο Παπακωνσταντίνου την μπαρόκ όπερα «Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι (24, 25/11/2017).
Αφετηρία τη μουσική –και συγκεκριμένα τον σπουδαίο Ρώσο μουσουργό Ντμίτρι Σοστακόβιτς– έχει το θεατρικό έργο που ανεβάζει στο Μέγαρο ο Σωτήρης Χατζάκης σε διπλό ρόλο σκηνοθέτη και ερμηνευτή (6, 7, 12, 13, 19 & 20/3/2018). Ο γνωστός ηθοποιός επιστρέφει στο σανίδι και παρουσιάζει τη παράσταση «Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Allegria έργο 147» του Γάλλου δραματουργού και σκηνοθέτη Joël Jouanneau [Ζοέλ Ζουαννώ].
Ο κύκλος «Γέφυρες» (καλλιτεχνική επιμέλεια & προγραμματισμός: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) αρχίζει με τον βραβευμένο με Grammy Avi Avital (μαντολίνο) που συναντά τον συνονόματό του ουτίστα Omer Avital (σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ, 14/10/2017) και διευρύνεται με μια βραδιά συμφωνικού ροκ αφιερωμένη στους ABBA και στους Queen 11 & 12/11/2017. Τον Ιανουάριο τον τόνο δίνουν η Δήμητρα Γαλάνη και το Chronos Project που συναντούν τους ΤΑΚΙΜ ενώνοντας μέσα από τη μουσική την Ελλάδα με τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο (30/1/2018).
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την προβολή της θρυλικής ταινίας «Ο Χρυσοθήρας» του Charlie Chaplin με ζωντανή μουσική από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον μαέστρο Στάθη Σούλη (2/3/2018)· μια live performance ζωγραφικής στην άμμο με μουσική από την ουκρανή καλλιτέχνιδα Ξένια Σιμόνοβα (7/3/2018)· και τη ροκ συναυλία του βρετανικού συγκροτήματος Hats off to Led Zeppelin (17/3/2018).
«Vive la France!» είναι ο νέος κύκλος-φόρος τιμής στις μουσικές συνάφειες ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα: ρεσιτάλ και συναυλίες από τη Γαλλοδανέζα σοπράνο Έλσα Ντράισι και τον Έλληνα πιανίστα Κάρολο Ζουγανέλη (11/10/2017), από τον κυπριακής καταγωγής πιανίστα Mαρτίνο Τιρίμο (21/10/2017) και από τις Ελληνίδες σολίστ του πιάνου Ντιάνα Βρανούση (11/1/2018), Λενιώ Λιάτσου (21/2/2108), Χαρά Ιακωβίδου (5/3/2018) και Ναταλία Μιχαηλίδου (28/3/2018).
Στις νέες αφίξεις της φετινής σεζόν συμπεριλαμβάνονται οι Moυσικές του Μεσοπολέμου, τα Μουσικά Πορτρέτα, το Αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού και οι κύκλοι Για τσέλα και γκάμπες και Για ξύλινα και πνευστά, ενώ συνεχίζονται ο κύκλος Παλαιά Μουσική και το Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα.
Το στίγμα της ελληνικής μουσικής είναι και φέτος έντονο, καθώς έργα αγαπημένων συνθετών και τραγουδοποιών [Νίκου Πλατύραχου, Μιχάλη Γρηγορίου, Λένας Πλάτωνος, Περικλή Κούκου] παρουσιάζονται στο πλαίσιο του κύκλου Μουσικά Πορτρέτα. Η σειρά των φετινών προσωπογραφιών ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου με τον πολύπλευρο Αλκίνοο Ιωαννίδη, («Τρίπτυχο» 29 & 30/3/2018).
Το βιολοντσέλο με το σκούρο του ηχόχρωμα και η βιόλα ντα γκάμπα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έγχορδα της αναγεννησιακής και προκλασικής εποχής, γίνονται πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του νέου κύκλου «Για τσέλα και γκάμπες», ο οποίος εξερευνά ενδιαφέρουσες σελίδες της μουσικής φιλολογίας που έχει γραφτεί για αυτά τα όργανα. Τον κύκλο εγκαινιάζει ο νεαρός τσελίστας Μιχάλης Χόιπελ (7/10/2017) με το ρεσιτάλ Αφιέρωσις που περιλαμβάνει έργα γραμμένα από μεγάλους συνθέτες για μυθικούς τσελίστες του 20ού αιώνα, όπως οι Πιατιγκόρσκι, Καζάλς και Ροστροπόβιτς, ενώ η νέα αυτή ενότητα κορυφώνεται στις 30/11/2017 με την εμφάνιση στο Μέγαρο ενός μεγάλου ερμηνευτή, του Βραζιλιάνου βιολοντσελίστα Antonio Meneses [Αντόνιο Μενέζες] με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Βράνου (συμπαραγωγή με την ΚΟΑ).
Για ξύλινα και χάλκινα προορίζονται τα κομμάτια που θα ακουστούν στη συναυλία Τα χάλκινα της Γουμένισσας με τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Δημήτρη Μπάση και την Αρετή Κετιμέ(18/11/2017) αλλά και στο Αφιέρωμα στον Σπύρο Σαμάρα με τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» (25/11/2017).
Την τιμητική της έχει η μεγάλη οθόνη τον Οκτώβριο, καθώς στις 18/10/2017 πραγματοποιείται στο Μέγαρο σε συμπαραγωγή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινηματογράφου η τελετή έναρξης του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί η περίφημη βωβή ταινία «Μισαλλοδοξία» του D. W. Griffith [Nτ. Γκρίφιθ] (με ζωντανή μουσική συνοδεία), ένα από τα αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης.
Η επιτυχημένη παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών, το μιούζικαλ «Sweeney Todd, ο δαιμόνιος κουρέας της οδού Φλητ» του Στήβεν Σόντχαϊμ, έρχεται στο Μέγαρο (27, 29/10 & 2/11/2017) με τη συμμετοχή των Μουσικών της Καμεράτας (συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου). Διευθύνει ο Στάθης Σούλης. Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου.
Το ΜΜΑ διοργανώνει στο πλαίσιο του κύκλου «To Μέγαρο των παιδιών», τις πρωινές κυριακάτικες συναυλίες που περιμένουν, όπως πάντα, μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν δημοφιλή έργα του «κλασικού» ρεπερτορίου και τα όργανα της ορχήστρας και να λάβουν μέρος σε ένα ξεχωριστό μάθημα στιχουργικής (26/11/2017 «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη Φαίδρα Γιαννέλου· 28/1/2018 «Γνωρίστε την ορχήστρα» με την ΚΟΑ υπό τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη· 17/3/2018 «Νίκος Γκάτσος, με τον ήλιο γείτονα» με την Ανδριάνα Μπάμπαλη, τον Αχιλλέα Γουάστωρ και την Αγαθή Δημητρούκα).
Στο πρόγραμμα των φετινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και η έκθεση «Van Gogh Alive – The Experience» (διοργάνωση ΛΑΒΡΥΣ, Νοέμβριος 2017). Με ενδιαφέρον αναμένονται οι προτάσεις του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών του Μεγάρου, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς από την κ. Άννα Καφέτση.
Στο πλαίσιο του MEGARON PLUS, για τρίτη χρονιά, διανοητές και επιστήμονες διεθνούς κύρους προσεγγίζουν καίρια θέματα της εποχής μας μέσα από τη σειρά διαλέξεων που διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μπέρκμπεκ υπό την επιμέλεια του διευθυντή του, Κώστα Δουζίνα. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες των: Claus Offe [Κλάους Όφε], Wendy Brown [Γουέντυ Μπράουν], Bruce Robbins [Μπρους Ρόμπινς], Aιμίλιου Αυγουλέα, Αιμίλιου Χριστοδουλίδη, Chantal Mouffe [Σαντάλ Μουφ], Jean-Luc Nancy [Ζαν-Λυκ Νανσύ], Susan Buck-Morss [Σούζαν Μπακ-Μορς] και Eric Fassin [Ερίκ Φασσέν] - καθώς και άλλες ενδιαφέρουσε εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.